SDP:n kannattajat työntävät jatkuvalla syötöllä presidenttiehdokkaitaan ”ratikan alle”

HS-gallupin mukaan Sdp:n Jutta Urpilaisen kannatus on viisi prosenttia. Puolueen kannatus eduskuntavaaleissa oli 19,9 prosenttia, jolla puolue saavutti hallituspuolueena torjuntavoiton. Merkille pantavaa on, että puolue lisäsi kannatustaan edellisistä ek-vaaleista +2,2 prosenttia. Hyvää tulosta voitanee pitää Sanna Marinin suosiolla ja taktista äänestämistä, jolloin vasemmistoliiton ja vihreiden äänestäjistä osa äänesti demareita porvarihallituksen pelossa.

Demareiden Paavo Lipponen jäi vuoden 2012 vaaleissa viidennelle sijalle 6,7 prosentin kannatuksella. Vuoden 2018 vaaleissa Tuula Haatainen ylsi vaatimattomaan 3,2 prosentin kannatukseen. Jos Lipposen menestyminen oli puolueelle järkytys, oli Haataisen menestys puolueella katastrofi.

Näyttää siltä, että sama meno puolueessa jatkuu. Olisi suoranainen ihme, jos Urpilainen saisi yli 10 prosentin kannatuksen, joka sekin olisi ottaen huomioon puolueen ek-vaalituloksen (19,9 %) katastrofi.

Mikäli Sanna Marin olisi lähtenyt puolueen presidenttiehdokkaaksi, olisi hän aivan eri gallup-lukemissa tällä hetkellä kuin Urpilainen ja olisi haastanut kärkiehdokkaat, ellei olisi jopa piikkipaikoilla. 

Pekka Haavisto haavii demareilta merkittävän äänimäärän, joka tarkoittaa, että Marinin poisjääminen vaaleista oli Haavistolle lottovoitto.  Mikäli Marin olisi lähtenyt kisaan mukaan, olisi hän mitä todennäköisemmin gallupeissa Haaviston edellä ja kisaisi tiukasti Alexander Stubbin ja Jussi Halla-ahon kanssa.

Maito on Urpilaisen menestymisen osalta jo maassa. Sanna Marin ei ek-vaalituloksen valossa jättänyt uppoavaa laivaa, mutta äkkipäätään voisi olettaa, että puolue kuin puolue asettaa presidenttiehdokkaakseen ykköstykin, eikä työnnä valitsemaansa ehdokasta ”ratikan alle”, joka nyt näyttää olevan Jutta Urpilaisen kohtalo.

 

 

 

 

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu