Sotapropaganda: Sergei veti ”venäläiskysymyksen” ja ”lopullisen ratkaisun” stetsonista

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on pitänyt vuoden alun lehdistötilaisuutensa.

Lavrov esitti tilaisuudessa myös rajuja väitteitä länsimaista. Ministeri väittää Yhdysvaltojen kasanneen Euroopan maista liittouman, jotta se voisi ratkaista ”venäläiskysymyksen” samalla tavalla, kuten natsi-Saksan johtaja Adolf Hitler pyrki ”lopulliseen ratkaisuun” Euroopan juutalaisten kanssa. (IS 18.1)

Kannanottoa on helppo kyseenalaistaa, sillä ainakaan allekirjoittanut ei ole pannut merkille, että länsi pyrkisi ”lopulliseen ratkaisuun” Venäjän suhteen, nimittäin tilaisuuksia tähän olisi ollut jo olemassa. En tiedä missä määrin toveri-Sergei on lukenut poliittista historiaa, mutta sen verran kouluttautunut hän on, että hän on historiasta kartalla.

Lavrov valmistui vuonna 1972 Moskovan valtiollisesta kansainvälisten suhteiden instituutista, jossa lienee penkaistu mm. Teheranin konferenssia ja Lend-Lease -ohjelmaa. 

Kuva: Teheranin konferenssiin osallistuivat Stalin, Roosevelt ja Churchill. Konferenssin keskeisenä lopputulemana oli Saksan kukistaminen (Wikipedia)

Lend-Lease -ohjelma oli USA:n operaatio sotamateriaalin toimittamiseksi mm. Britanniaan ja Neuvostoliittoon. Ohjelman myötä USA toimitti Neuvostoliittoon (v. 1941-1945) mm.; n. 7.000 panssarivaunua, n. 15.000 lentokonetta, n. 375.000 kuorma-autoa, n. 50.000 jeeppiä.

Stalin lausui Teheranissa; ”Yhdysvallat on koneiden maa. Me saamme niitä Yhdysvalloilta. Ilman niitä häviäisimme sodan.” 

Kun peilaa Teheranin konferenssia ja Lend-Lease -ohjelmaa Lavrovin puheisiin ”venäläiskysymyksestä” ja ”lopullisesta ratkaisusta” herää kysymys mihin Lavrovin argumentit perustuvat?

Mikäli mm. USA:n tavoite olisi ”lopullinen ratkaisu”, USA olisi voinut toteuttaa Lavrovin väittämän ”lopullisen ratkaisun” jo II-maailmansodassa jättämällä toimittamatta yhtään lentokonetta ja panssarivaunua Neuvostoliitolle ja sotkematta omia käsiään vereen, jonka saksalaiset olisivat USA:n puolesta tehneet. Rooseveltin ei olisi tarvinnut kuin istua kiikkustuolissa ja katsoa sivusta Hitlerin touhuja Venäjän rintamalla.

Viitaten Sergein lausuntoon, ”Venäläiskysymys” ja ”lopullinen ratkaisu” on historiallisesta perspektiivistä tarkasteltuna vedetty stetsonista.

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu