Suomen Nato-jäsenyys ”pakottaa” myös Ruotsin Nato-jäsenyyteen.
Päivän uutinen on luonnollisesti ollut tp-utvan päätös hakea Suomen Nato-jäsenyyttä. Käytännössä tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että parlamentaarisessa käsittelyssä isossa salissa asia on nopeasti taputeltu. Tiedossa tämä on toki ollut jo pidemmän aikaakin.
Sisään Natoon mennään on ovi kuinka auki tai raollaan tahansa. Iltalypsyihin kannattaa toki varautua muidenkin kuin Turkin osalta.
Mutta mennäänpä itse asiaan eli siihen, mikä vaikutus Suomen päätöksellä on lahden toiselle puolelle? Ruotsi on pidättäytynyt ”sotkeutumasta” sotilaallisiin konflikteihin maan pitkän historian ajan. Puolueettomuusdoktriini on ollut syvällä ruotsalaisten dna:ssa.
Vähemmälle mediahuomiolle on kuitenkin jäänyt yksi keskeinen näkökulma miksi Ruotsi on ”pakotettu” seuraamaan Suomea vallitsevassa Euroopan turvallisuus – tai turvattomuuspoliittisessa tilanteessa.
Vastaus on, että Suomen ollessa Naton jäsen – mutta Ruotsi ei – maiden välinen ”utp-napanuora”, jota on tiivistetty vuosien ajan katkeaa.
Naton jäsenenä Suomi ei voi tuottaa Ruotsille sen ollessa puolustusliiton ulkopuolella sellaista tietoa, jota maat ovat voineet tähän saakka vapaasti maiden välillä vaihtaa puolustuspoliittisissa kysymyksissä.
”Sotaministerit” Kaikkonen ja Hultqvist ovat varmasti tämän keskeisen asian keskenään panneet merkille ja konsultaatiota tässä erittäin keskeisessä asiassa on maille tullut eittämättä myös Naton päämajasta.
Näin ollen Ruotsi on käytännössä ”pakotettu” seuraamaan Suomea Nato-jäsenyysprosessissa. Kyse on etenkin Itämeren turvallisuudesta, mutta mitä suuremmassa määrin myös Ruotsin turvallisuudesta. Tämä näkökulma on jäänyt medioissa vähemmälle huomiolle ajatellen sitä, mitkä ”Nato-kortit” Ruotsilla ovat tosiasiallisesti olleet kädessä.
Medioissa on käyty keskustelua siitä viekö Suomi Ruotsin Natoon? Vie, mutta syvällistä ja analyyttista keskustelua siitä miksi Ruotsin näkökulmasta näin tapahtuu, on jäänyt vähemmälle parran pärinälle. Suomen Nato-jäsenyys katkaisee maiden välisen ”utp-napanuoran”, johon Ruotsilla ei ole utp-näkökulmasta huomioiden vallitseva tilanne Euroopassa varaa. Helsinki on ollut Tukholman turvallisuuspoliittinen ”takuu” suhteessa idästä tulevaan uhkaan.
Suomen ollessa Naton jäsen – mutta Ruotsi ei – Helsinki ei voi tuottaa Tukholmaan sitä tietoa, jota se voi nykytilanteessa tuottaa maiden – molempien – ollessa liittoutumattomia. Tilanne maiden välillä muuttuisi maiden ollessa eri ”Nato-asennossa” radikaalisti.
Tukholman päässä tämä on varmasti pantu merkille, eikä pelkästään Ruotsin Sosiaalidemokraattisessa puolueessa. Lienee selvää, että konsultaatiota edellä mainitusta näkökulmasta/dilemmasta – etenkin Tukholman suuntaan – on tullut myös Naton päämajasta.
”Suomen ollessa Naton jäsen – mutta Ruotsi ei – Helsinki ei voi tuottaa Tukholmaan sitä tietoa”
Mihin tämä perustuu, johonkin artiklaan vai yleiseen käytäntöön?
Eiköhän Turkkikin anna tai ole antamatta tietojaan parhaaksi katsomallaan tavalla.
En itse jaksanut uskoa Ruotsin nato-jäsenyyteen, mutta ilmeisesti hakevat siis ”ehdoilla” ja Suomi ”ehdoitta”. En ihmettelisi josko Ruotsi ilmoittaisi hakemuskäsittelyn venyessä ja kuunnellessaan syytöksiä maan parlamentissa olevista ”terroristeista” että ”tämä oli tässä!”
Ilmoita asiaton viesti
En ota kantaa Turkin asioihin vaan siihen, että mikäli Ruotsi jäisi ”Naton porstuaan”, Suomi ei voi Naton täysijäsenenä tuottaa salassa pidettyä utp-tietoa Tukholmaan vaikka haluaisikin.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta mihin väite perustuu?
Sotimisessa Suomi on Ruotsia edellä, mutta Ruotsi osaa vartioida ja vakoilla. Ja väittäisin Ruotsilla olevan sitä tiedustelutietoakin hieman paksumpia kansioita. Suomi ei tällä saralla järin korkealla keikaroi.
Ilmoita asiaton viesti
Oletan, että Natolla on tiedustelutiedon osalta kuitenkin enemmän tietoa kuin Tukholmalla. Ruotsilla on erittäin hyvät tiedustelutiedot – historiaankin viitaten, josta Suomi saa olla kiitollinen. Oletan kuitenkin, että Naton päämajasta löytyy 2020-luvulla tiedustelutietoa riittävästi meidänkin tarpeisiin, emmekä ole Tukholman varassa, toisin kuin ehkä 1939-1944. Ajat muuttuvat, tältäkin osin.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti Salmisessa on poliitikon ainesta.
Ongelmalliselta tämä kolmen akseli näyttäytyy kun tietää Suomen marinoituneen molempien naapurimaiden marinadissa. Ruottalaisten puoluehan on ihan omalla nimelläänkin hallituksesta ja en ihmettelisi puheenvuorolaisten väittävän joitain hallituksen toimijoita …sän kätyreiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Salmiselta taisi jäädä huomaamatta päivän toinen uutinen:
https://yle.fi/uutiset/3-12446663
Ilmoita asiaton viesti
Et usko? Tämäkin asia on jo aivan selvä homma kuten se ettei Suomessa järjestetä kansanäänestystä. Tänään Ruotsin parlamentissa kokoontuvat ja illalla valmista, Suomessa taitaa keskustelut venyttää huomiselle. En juokse perässä, tämä on avoin keskustelupalsta ja tämä kommenttisi oli niin absurdi että siihen oli pakko vastata.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, vaan vastasin tuohon aivoripuliisi.
Ilmoita asiaton viesti
Et sinä tuota Ruotsi-aprikointia ole ennen tehnyt, kansanäänestyksestä olet vain jankannut, joten virkistävää nähdä ettet aivan yhden sanan varassa ole. Mutta tuo on selvä ollut eilisestä Ruotsin demareiden ilmoituksesta että kannattavat, enää seremoniat parlamentissa.
Ilmoita asiaton viesti
Eli et pysty aiheesta tälläkään kertaa sanoa mitään? Ruotsi on Suomea nopeampi koska Suomessa tulee parin päivän keskustelu jos kaikki ehdokkaat haluaa olla äänessä, joten olet tässä(kin) väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei minua kiinnosta sinun halusi – tämä on vieläkin avoin palsta, ja jos et pysty myöntämään että olet väärässä, jätä sentään vittuilu vähemmälle ja kokeilepa sellaista, että jos ei ole mitään sanottavaa aiheeseen, jätät kokonaan kommentin kirjoittamatta! Uusi kokemus voi tehdä hyvää!
Tuo väite Ruotsista oli täysin absurdi ja todellisuudesta irti, pakkohan siihen oli kommentoida, vai luuletko että voit jakaa täällä disinformaatiota ilman kritiikkiä? Ei Puheenvuoro niin toimi, eikä myöskään jos siihen puuttuu oikeuta vittuiluun.
Ilmoita asiaton viesti
Taaskaan ei itse aiheesta mitään, silti pakko vastata aivoripulilla… Tais sulta mennä aiemman kommentini pointti täysin ohi. Sinä tämän aina aloitat etkä malta lopettaa, sitten kun et pysty enää argumentoimaan menee tuohon harhoihin, länkytykseen ja solvauksiin, pitäisi antaa vielä viimeinen sana vittuilijalle. Nolo tyyppi kertakaikkiaan. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ei minua kiinnosta halusi, vastaa joko aiheeseen, tai lopeta länkytys.
Ilmoita asiaton viesti
Et siis pysty aitoon keskusteluun, selvä. Ajattelin että sinulla olisi joku näkemys tuon Ruotsi-väitteen tueksi, mutta näköjään stetsonista heitetty eikä yhtään pidemmälle ajateltu.
Ilmoita asiaton viesti
”Pääministeri Andersson: Eurooppa, Ruotsi ja Ruotsin kansa uudessa vaarallisessa todellisuudessa – hallitukselta jo tänään hakupäätös”
https://yle.fi/uutiset/3-12447060?origin=rss
Ilmoita asiaton viesti
Siinä vain kumosin väitteesi.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä jaoit disinformaatiota, mikä ei ole sallittua. Pitäisi myös pysyä blogin aiheessa, mihin et pystynyt tälläkään kertaa. Sinä olet palstan syöpä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi jos aihe kiinnostaa et ota selvää, tämä oli eilisestä aivan tiedossa miten etenee, hakevat Natoon. Sinun salaliittosi jostain vetäytymisestä siis oli ihan mielikuvituksen tuotetta, vaikka sinulle olisi ollut tietoakin aiheesta. Kuten Suomen demokratia-mallista, miksi kansanäänestystä ei tule. Itse asiassa edes suuren salin äänestystä ei tarvittaisi, eikä tätä keskustelua mikä meneillään, mutta hyvä että nämä pidetään.
Ilmoita asiaton viesti
15min sisään uutinen –
”Andersson: Ruotsi hakee Nato-jäsenyyttä ja haluaa jättää hakemuksensa yhtä aikaa Suomen kanssa”
https://www.ess.fi/uutissuomalainen/4608432
Ilmoita asiaton viesti
Siis mitähän sinä kuvittelet että tässä tapahtuisi..? Kuvio ollut selvä jo viime viikkoina, sinä vain hokenut kansanäänestyksestä, ehkä sitten kaikki muu mennyt ohi…
Ilmoita asiaton viesti
Etkä puolusta, ei vaan munaskuja sanoa että tahtoisit kansanäänestyksen kääntyvän narratiivisi mukaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaanpa että nuorempana olen äänestänyt sinua paljon enemmän – eli vaikuttanut enemmän – enkä ole kertaakaan äänestämääni pettyny, kuin sinä huippuosaaja joka osaa vain ulista kansanäänestyksestä ja ulkosuomalaisuudesta. 😛
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on ollut se 18v asti, äänestänyt aina, äänestysoikeus on ja pysyy. Et ymmärrä siis demokratiasta mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on mielenkiintoinen kommentti… En tiedä, en ole avo tai täyshoidossa ollut, ellei all-inclusive lomapaikkoja mukaan. Sinä olet aivan selkeästi maaninen ja mieleltäsi järkkynyt, ihan itsesi vuoksi toivon että uskallat – ja saat apua.
Ilmoita asiaton viesti
Vahvat on sinun hallusinaatiot, palstan karmein trolli.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, näkeehän sen kaikki, eikun Väykän, Rantalan ja Puolakan kanssa pussauskoppiin ja jauhamaan paskaa.
Ilmoita asiaton viesti
Just tulin baarista, ei ole. Nyt voit kuittailla kuinka alkkis olen!
Ilmoita asiaton viesti
Vittu sä olet sekaisin. 😀 Minä olen ensinnäkin parisuhteessa enkä etsi muutenkaan baareista seuraa, tuo siis kertoo vain sinusta, en myöskään asu kommuunissa vaan kahden muun ihan normaalin, ei minkään hippihörhötaiteilijan kanssa kimpassa vuokralla iso omakotitalo mistä sinä voit neuvostolootassasi vain unelmoida – ateljeesi varmaan hieno 4m2 vessa 😀 Meillä näkymät kymmeniä kilometrejä vuoristoon, 8-15km metsää ja luonnonpuistoa ympärillä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinähän tätä jonninjoutavaa länkytystäsi aina jatkat mikä ei ikinä edes liity blogin aiheeseen, olet kyllä projisoinnin huippuosaaja. 😀
Ilmoita asiaton viesti
”En usko Ruotsin aikovan Naton jäseneksi. Uskon, että Ruotsi tekee saman tempun kuin euron suhteen ja antaa ymmärtää hakevansa Naton jäseneksi, mutta lopulta ei haekaan.
Ruotsissa ajatellaan valtion ja sen kansalaisten parasta, eivätkä poliitikot ole valmiita myymään kotimaataan joidenkin poliitikkojen kansainvälisten urien takia.
”
———————————
Olet vain väärässä tuossa(kin). Suomessa ei kansanäänestystä NATO-jäsenyydestä tarvita, ja Ruotsikin hakee NATOon.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/194c9587-f170-4726-bf45-797957c134a2
Erehtyminen tietenkin on inhimillistä. Vaikka joskus päätään voi hakatakin seinään liki loputtomiin, niin ehkei nyt ilmiselvissä asioissa kuitenkaan kannattaisi. Sekä Suomi että Ruotsi hakevat NATO-jäsenyyttä, ja kummassakin maassa myös kansalaisten enemmistö kannattaa sitä ( Suomessa tosin vielä reilusti enemmän kuin Ruotsissa ). Eduskunnassa taas taitaa olla tusinan verran NATO-jäsenyyttä vastustavia eli homma on taputeltu. Hyvä niin. NATO-vastainen tietenkin voi olla jatkossakin, vaikka oma maa olisikin NATO-jäsen.
Ilmoita asiaton viesti
”En usko Ruotsin aikovan Naton jäseneksi. Uskon, että Ruotsi tekee saman tempun kuin euron suhteen ja antaa ymmärtää hakevansa Naton jäseneksi, mutta lopulta ei haekaan.”
Kuinkas sitten kävikään?
”Ruotsi hakee Naton jäsenyyttä – pääministeri Andersson: Siirrymme uuteen aikakauteen”
https://yle.fi/uutiset/3-12447060
Ilmoita asiaton viesti
Laitetaanko vetoja? Huippuosaajalla varmaan lompakki pullollaan taiderahoja!!
Ilmoita asiaton viesti
Harmittaa, joten pakkohan sinulta rahat viedä.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa että sijoitukset kunnossa, muu ei taida olla.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla ei ole asiat huonosti, asun hulppeasti ja kaikki hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Ne kenellä on lahjoja, ei kutsu itseään huippulahjakkaaksi…
Ilmoita asiaton viesti
Sinun ”taiteesi” riittäköön perusteeksi sinun kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Harhat jatkuu. 😀 Sinua kadehdi kukaan, myötähäpeää, sääliä, inhoa ja kuvotuksen tunteita sinä aiheutat.
Ilmoita asiaton viesti
Vittu sä olet sekaisin, hae nyt jo apua noihin harhoihin. Sinua ei kukaan ihaile, sinusta kun puhumme PV:n ulkopuolella et kauaa kestäisi katsella, sinä, Puolakka ja muut kylähullut ei helvetti. Suuret on luulot, taidot 0.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuluisa? 😀 Ei sinusta ole kukaan juuri kuullut, ne jotka sinut tietävät pitävät vitsinä. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
No Ruotsihan tietenkin pyrkii hyötymään tilanteesta optimaalisesti. Toisen maailmansodan aikaa se hyöytyi myymällä Saksalle malmia ja pysyen paperilla puolueettomana. Jos se olisi ilmoittautunut liittoutuneeksi, niin olisi voinut käydä kuin Tanskalle. Ja akselivaltana taas nyt sillä olisi tumma varjo historiassaan.
Nytten sitten Ruotsissa ei koeta, että puolueettomana saavutettaisiin paras tulos. Blogisti Salminen tuo yhden vaikuttavan tekijän esille. En ole niin perehtynyt Ruotsin turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen, että voisin ainakaan väittää vastaan.
Ihan vaan kartalta katsottuna Etelä-Ruotsi on näyttänyt herkkupalalta Venäjälle. Ahvenanmaan tai Gotlannin haltuunotolla ei saavuttaisi samaa, varmistettua merireittiä Pietarista Atlantille. Lisänä tulisi sitten joku avomerisatamakin.
Nyt Tanskan salmista tulee Naton salmet, kun Ruotsi liittyy jäseneksi. Venäjälle tlanne on sama kuin Marmaranmeren salmissa. Eli onhan tuo pystynyt elämään noinkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Ihan vaan kartalta katsottuna Etelä-Ruotsi on näyttänyt herkkupalalta Venäjälle.”
Erikoiseksi tilanteen tekee se, että Naton kannatus juuri etelä-ruotsissa on heikointa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä Ruotsi haluaakin Malmöstä eroon tai jopa koko Skeunesta.
Ilmoita asiaton viesti