Suomen, Ruotsin ja Turkin välisessä ”YYA-sopimuksessa” on kyse myös TP Niinistön ja UM Haaviston oikeusturvasta
Polkaisin taannoin pohdittavaksi alla olevan blogin (29.6). Politiikan penkkiurheilija pohti tuolloin sitä, miten Suomen, Ruotsin ja Turkin välistä ”YYA-asiakirjaa” ”YYA-sopimusta” tulee valtiosääntönäkökulmasta lähestyä.
Teemaan on sittemmin tartahtanut mm. kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin.
DN https://www.dn.se/sverige/expert-det-har-borde-sverige-och-finland-aldrig-gatt-med-pa/
Tässä yhteydessä ei ole tarkoituksenmukaista referoida Scheinin DN:ssa mainittuja argumentteja, jotka ovat luettavissa oheisesta DN:n artikkelista.
Sen sijaan huomio kiinnitetään yleisellä tasolla kysymykseen siitä riittääkö, että ulkoministeri pyyhkäisee puumerkin paperiin etenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä ilman, että sitä ratifioidaan ja hyväksytetään maamme parlamentissa. Tässä yhteydessä pyyhkeitä eivät saa toki UM tai TP. Ollenee kuitenkin niin, että jos puumerkki UTP-kysymyksissä johonkin paperiin pyyhkäistään, se ratifioidaan ja hyväksytetään isossa salissa.
Muussa tapauksessa emme elä demokratiassa. Näin ollen paperin hyväksyttäminen on isossa salissa välttämätöntä.
Poliittisen historian penkkiurheilijat muistavat vastaavan tyyppisen tapauksen, joka tunnetaan nimellä Ryti-Ribbentrop-sopimuksena.
https://www.eduskunta.fi/verkkoteos/valtiopolitiikan-pitka-kaari/case-18.html
Rytin mielestä oli ehdottoman tärkeää alistaa näin tärkeä valtiosopimus eduskunnan arvioitavaksi. Hallituksen ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa 25.6.1944 myönnyttiinkin siihen, että sopimus vietäisiin eduskuntaan tilanneselostuksena, ei lakiesityksen muodossa, ja hallitus eroaisi, jos eduskunta vastustaisi. Samana iltana Ryti oli kuitenkin muuttanut kantaansa ja ilmoitti valtioneuvoston kokouksessa, että tärkeän avun saamiseksi hän oli valmis tekemään sitoumuksen yksin ja omalla vastuullaan, eikä sitä pitäisi viedä eduskuntaan, jonka suhtautuminen oli epävarma. (Eduskunta)
Kuten poliittisen historian penkkiurheilijat tietävät, tasavallan presidentti Ryti kantoi sopimuksesta yksin vastuun, joka ei tänä päivänä olisi enää mahdollista. Ryti saikin tähän viitaten sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä pisimmän rangaistuksen, kymmenen vuotta kuritushuonetta. Ryti uhrautui maansa edessä ja menetti terveytensä. 2020-luvulla Ryti-Ribbentrop -sopimuksille (lue: Suomi, Ruotsi, Turkki -asiakirja) ei pidä suoda sijaa ilman ison salin käsittelyä ja hyväksyntää.
Miksi ei?
Siksi, että UM Haaviston ja TP Niinistön oikeusturva Ryti-Ribbentrop -sopimuksesta poiketen tulee varmistaa demokraattisesti. Tämä kysymys varmistetaan ainoastaan ja vain isossa salissa. Jos näin ei tapahdu etenkin Turkin jatkaessa manööveriään Suomen Nato-jäsenyyshakemuksen osalta, historiankirjoittajat ampuvat UM Haaviston ja TP Niinistön kimppuun. Asiakirjan ratifioinnissa on kysymys UM Haaviston ja TP Niinistön oikeusturvasta ja demokratiasta.
Edellä mainittuun viitaten on täysin käsittämätöntä, että eduskunnan puhemies Vanhanen loihe lausumaan, että Turkin kanssa tehty asiakirja ei vaadi eduskunnan päätöstä. Olettaisi, että puhemies Vanhanenkin on lukenut jonkun rivin presidentti Risto Rytiin liittyvää historiaa. Näyttää valitettavasti siltä, että näin ei ole. Äkkipäätään saattaisi olettaa, että TP:n ja UM:n oikeusturva isossa salissa varmistetaan toisin kuin puhemies toteaa.
Puhemies Vanhasen ”analogia” näyttää johtavan siihen, että mikäli Suomen Nato-jäsenyys ei onnistu, TP Niinistö ja UM Haavisto pukataan ratikan alle. Näin kävi Risto Rytille. Eiköhän tässä yhteydessä vastuuta kannattaisi kantaa kollektiivisesti – myös isossa salissa. Se lienee vähintä mitä nyt voidaan olettaa tapahtuvaksi.
Siinä WC-paperissa on alla vain kunkin maan ulkoministerien allekrjoitukset
Ammatti-ihmiset asialla huolella, mutta ei viivytellen 😁
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin tarpeellista pohdintaa. Samaa asiaa on kysytty Isäntämaasopimuksen kohdalla, että onko se Suomea juridisesti sitova asiakirja, koska eduskunta ei ole sitä käsitellyt ja hyväksynyt. Isäntämaasopimus on luonteeltaan Memorandum of Understanding eli yhteisymmärryssopimus. Se ei ole juridisesti sitova.
Nato-sopimus on paljon tärkeämpi. On mielenkiintoista, että eduskunnan puhemies esittää, että sitä ei tarvitse käsitellä eduskunnassa. Tottakai tarvitsee, jos siitä tehdään Suomea sitova valtiosopimus. Asia paljastuu senkin kautta, että demokraattisissa Nato-maissa Suomen hyväksymisen Natoon tekee niiden maiden parlamentit, mutta Suomen osalta sitä ei tarvitsekaan tehdä parlamentissa! Erikoista suomalaista demokratiaa, niin kuin Venäjälläkin on venäläistä demokratiaa.
Elämme erikoisia aikoja. Jos Nato-sopimusta ei saada maaliin, niin asia kaatuu Niinistön ja Haaviston niskaan historiankirjoittajien analyyseissä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen halusta liittyä Natoon tehtiin päätös eduskunnassa äänin 188 puolesta, 8 vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä sitten, valtuuttiko eduskunta päätöksellään tekemään kolmenvälisiä sopimuksia ja vielä kaiken hyvän päälle mokaamaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kertoisitko siitä mokasta?
Ilmoita asiaton viesti
Seuraamalla linkkejä sekä lukemalla selviää paljon asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Avaus on täyttä höpöä. Kyse on nimenomaan yhteisymmärryspöytäkirjasta eikä valtiosopimuksesta.
Alustaja jatkaa perinteisellä kielenraiskauslinjallaan käyttämällä yhä muotoa ”ollenee”.
Onko joku muuten nähnyt pöytäkirjassa Niinistön allekirjoituksen? Itse näkemässäni versiossa allekirjoittajina olivat vain ulkoministerit.
Ilmoita asiaton viesti
Memorandumin sanamuodoista olen ilman muuta samaa mieltä kuin Martin Scheinin (kuten olen Puheenvuorossakin jo monesti kertonut):
https://twitter.com/MartinScheininF/status/1542118502269583361
En ole varma, olisiko minkäänlainen diplomaattinen kiire vaatinut YPG:n, PYD:n ja Netön mainitsemista nimeltä, vaikka niitä ei terroristijärjestöiksi julistetakaan.
Totta tietenkin on, että Ann Linden ja Pekka Haaviston allekirjoitus merkitsee jotakin, päinvastoin kuin esimerkiksi Boris Johnsonin.
Mutta ei tämä ole valtiosopimus.
Ilmoita asiaton viesti
Se papru jossa on Turkin, Suomen ja Ruotsin ulkoministerien allekirjoitukset on siis otsikoitu: TRILATERAL MEMORANDUM (Google käännös: Kolmenvälinen muistio). Yhteisymmärryspöytäkirja (Google translation: Memorandum of Understanding).
Mitä sitten tulee ko. WC-paprun sitovuuteen niin en ota muuten kantaa, kuin että jos sillä nyt pelkästään persettä mennään pyyhkimään niin olettaisin, että Ankaran Ỏrkki-setä tulee hyvin hyvin vihaiseksi eikä ratifiointi Turkin osalta varmaankaan aivan pika pikaa tule toteutumaan. Täällä taas tämä mainitsemasi Martin Schein kertoo erilaista tarinaa, kuin Twitterissä. Mikäli joku näistä Madridissa olleista Suomen delegaateista on tiedustellut esim. Matti Vanhaselta pitäisikö ehkä tällainen Kolmenvälinen muistio käsitellä eduskunnassa, niin hiljalleen kohti Ryti–Ribbentrop sopparin tyylin pyörteitä ollaan ajelehtimassa
mikäliVanhanen on todennut ettei tähän mitään Arkadianmäen väkeä pidä päästää väliin. Uskoisin myös vaikken uskovainen olekaan, että teikä on hiffannut jo ajat sitten kuka myös on kiskaissut paljonpuhutun naamarin naamaltaan.Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Scheininin tarina on ihan johdonmukainen joka paikassa. Olen eri mieltä siitä, että kyseessä olisi valtiosopimus, mutta samaa mieltä siitä, että ei olisi pitänyt mainita ilmiselvästi vihollisiksi esiteltyjä järjestöjä nimeltä.
Ilmoita asiaton viesti
Katsellaan mitä tuleman pitää, jokainen tuntuu tulkitsevan paprua omalla tavallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Luettuani kirjoituksen ja siinä esitetyn kriittisen huomion puhemies Vanhasen toteamukseen ettei eduskunnan hyväksyntää tehtyyn sopimukseen (Niinistö/Haavisto) tarvita, tuli mieleeni jotenkin monet vanhatkin asioiden käsittelyjärjestykset ilman perustuslaillisesti määriteltyä hyväksyntää eduskunnassa. Eikös jo yksistään markkavaluutta poistunut euroon liityttäessä ilman kansalaistenkin hyväksyntää? Entäpä eduskunnan edustajien itse päättämistään eduista kuten oma eläkejärjestelmä jne? Muitakin esimerkkejä kyllä on löydettävissä. Ns. vanhat puolueet ja keskusta sekä kokoomus etunenässä tulkitsevat aina omien päämääriensä mukaisesti kuinka ja millä tavalla asioista päätetään.
Marinin hallitushan (siinä olevat puolueet edustajineen) ovat mitätöineet perustusvaliokunnan tulkinnan siitäkin, että ministeri Haaviston rikkoessa paria lakia, ei hänelle kuitenkaan mainittujen puolueiden tulkinnan vuoksi koitunut seuraamusta. Oikeusvaltiossa tuollainen ei voisi olla mahdollista, mutta Suomessa näköjään voi olla kaikki poliittisilla tulkinnoilla mahdollista. Jopa briteissä on vaadittu pääministerin eroa järjestämiensä kotibileiden vuoksi, mutta ei meillä tuohon ole sortuneet edes eri mediatalojen toimittajakunta. Mitähän tästä kaikesta voidaan oikein päätellä niin politiikkojen kuin toimittajien kohdalta?
Ilmoita asiaton viesti