Suomi äänesti YK:n yleiskokouksessa tyhjää Gazan tulitauon osalta. Sauli ja Elina, miksi näin?

YK:n yleiskokouksessa vaadittiin välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan. Lauselman puolesta äänesti satakaksikymmentä (120) jäsenvaltiota. Neljätoista (14) maata äänesti päätöslauselmaa vastaan. Neljäkymmentäviisi (45) valtiota äänesti tyhjää, myös Suomi.

Suomi on maailmalla tunnettu rauhan turvaamisen suurmaana. Kyseisen äänestyksen jälkeen kyseisestä tittelistä ei ole jäljellä rippeitäkään.

Mm. tuhansia suomalaisia rauhanturvaajia on turvannut rauhaa eri puolilla maailmaa juuri siksi, että osapuolet lakkaavat tappamasta toisiaan. Suomen äänestäminen tyhjää antaa kansainväliselle yhteisölle viestin, että Israel saa moukaroida maailman suurimman avovankilan maan tasalle. Tyhjää äänestäminen ei ole kannanotto sen puolesta, että tuli seis.

Olen työskennellyt YK:n suomalaisessa rauhanturvajoukossa Golanilla (Israel/Syyria raja) vartioaseman päällikkönä vääpelin vakanssilla. Lähi-idän olosuhteet ovat näin ollen tuttuja. Hamasin raketti-isku Israeliin ei ole hyväksyttävää, mutta hyväksyttävää ei ole myöskään se, että Israel moukaroi Gazaa maan tasalle, jossa operaatiossa menehtyy satoja siviilejä.

Suomen äänestyskäyttäytyminen on kansallinen ja kansainvälinen häpeä. 

Suomalaisilla on oikeus tietää mitkä olivat perusteet kyseiselle äänestyskäyttäytymiselle. Sauli ja Elina. Miksi näin?

*******

JK. Elina Valtonen kommentoi: – Yritimme viimeiseen asti saada päätöslauselmaan mukaan sen, että tuomittaisiin Hamasin iskut yksiselitteisesti. Samalla tavalla kuin meidän verrokkimaat EU-maista, Tanska, Ruotsi, Saksa ja Hollanti, päädyimme pidättäytymään äänestyksestä, ulkoministeri Elina Valtonen (kok) kommentoi Suomen päätöstä äänestää tyhjää YK:n yleiskokouksessa. (IL)

Äänestyksessä oli kyse tulitauon aikaansaamisesta eikä siitä, mitä mieltä valtiot (ml. Suomi) on osapuolten tekemistä operaatioista. Näin tärkeässä asiassa puurojen ja vellien ei toivoisi menevän sekaisin.

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu