Taktinen äänestäminen: Temppu ja miten se tehdään

Tätä kirjoitettaessa H-hetkeen eli ennakkoäänten julkistamiseen on vajaa kolme tuntia. Jännitys tiivistyy. Voitanee jo tässä vaiheessa esittää kysymys ”miten äijien käy”? ”Emäntäväki”, Li Andersson, Jutta Urpilainen ja Sari Essayah ovat sen verran takamatkalla, ettei sieltä enää piikkipaikoille kiritä.

Keskustelua vaalien tiimoilta on käyty taktisen äänestämisen osalta.

Äänestin ensimmäisellä kierroksella taktisesti, joka ei tarkoittanut loppupeleissä kuitenkaan sitä, että menetin mahdollisuuteni äänestää ykkösehdokastani toisella kierroksella.

Miten temppu tehtiin?

1 ) Ykkösehdokkaani on ehdokas X. Oletan hänen menevän ilman vetoapuani toiselle kierrokselle.

2) Äänestin ehdokasta Y, jotta ehdokas Z ei pääse toiselle kierrokselle

3) Vaikka annoin ensimmäisellä kierroksella ääneni ehdokkaalle Y en menettänyt mahdollisuuttani äänestää ratkaisevalla toisella kierroksella ykkösehdokastani X.

Käytännössä edellä mainittu operaatio tarkoitti sitä, että taklaan omalla äänelläni toiselta kierrokselta ulos ehdokkaan Z.

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä osa vasemmalta laidalta (sdp, vas) antaa taktisesti äänensä Pekka Haavistolle, jotta hän selviää toiselle kierrokselle. Mikä ero näillä kahdella taktisella äänestämisellä sitten on?

Se, että omassa taktisessa äänestämisessä en – todennäköisesti – menettänyt mahdollisuuttani äänestää ykkösehdokastani (X) toisella kierroksella kun taas vasen laita menettää taktisessa äänestämisessä mahdollisuutensa äänestää ykkösehdokastaan (A ja B), jotka eivät selviytyneet toiselle kierrokselle. Heidän osalta peli on ensimmäisellä kierroksella siis pelattu, mutta minulla – todennäköisesti – ei. Mutta nähtäväksi jää miten äijän käy.

 

 

 

 

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu