The Washington Post:n tuore Ukraina-artikkeli sivuaa talvisotaa. G.F Sanderin ”Suomikuvaus” on merkillepantavaa

Gordon F. Sanderin erinomainen kirja Taistelu Suomesta 1939-40 on tähän ajankuvaan (Ukrainan sota) ajankohtainen. Erityisen mielenkiintoisen Sanderin kirjasta tekee se, että talvisotaa käsittelee ulkomaalainen, eikä suomalainen. Ulkopuolinen näkökulma tapahtumiin onkin Sanderin kirjan helmi.

Gordon F. Sander is a journalist and historian based in Riga, Latvia. He is the author of several works of Nordic and military history, including “The Hundred Day Winter War” and “The Finnish Factor: Kekkonen, Kennedy, Khrushchev and the Cold War.”

bookCoverFor

https://www.gordonsander.com/

Sander toteaa kirjassaan; ”Veteraanikirjeenvaihtaja Geoffry Cox ei voinut tajuta mihin ilmahyökkäyksellä oli pyritty (viittaa Helsingin pommituksiin). Miksi Neuvostoliittolaiset iskivät, kummasteli alun perin uusiseelantilainen toimittaja, joka oli kirjoittanut myös Tsekkoslovakian kriisistä ja Espanjan sisällissodasta brittiläisiin päivälehtiin. Haluttiinko harkitusti järkyttää siviiliväestön moraalia? Vain puna-armeijan komentajat tietävät vastauksen.”

Cox jatkaa; ”Koska he kuvittelivat Suomen yhteiskuntarakenteen niin lahoksi, että yksi ainoa tärsky kaataisi nykyiset vallanpitäjät ja riittäisi kertomaan, että he olivat tosissaan. Jos tämä piti paikkaansa, venäläiset olivat pahasti hakoteillä kuten myöhemmät tapahtumat osoittivat.” Cox jatkaa; ”Suomalainen yhteiskunta oli yksimielisempi kuin kertaakaan vuoden 1918 jälkeen. Tämä yllätysisku taivaalta valoi umpeen viimeisetkin rakoset tuossa yksimielisyydessä. Vasemmistolaiset, jotka muuten olisivat katkeroituneet Mannerheimin paluusta olivat niin raivoissaan tämän hyökkäyksen raakuudesta, että he kannattivat sotaa täydestä sydämestään.”

Sir Geoffrey Sandford Cox CNZM CBE (7 April 1910 – 2 April 2008) was a New Zealand-born newspaper and television journalist. He was a former editor and chief executive of ITN and a founder of News at Ten. (Wikipedia)

Erityisen mielenkiintoista on, että Sander on viime päivinä verrannut talvisotaa Ukrainan sotaan. (By Gordon F. Sander, March 4, 2022 at 7:00 a.m. EST)

How Finland held off the Russians and won a moral victory — with lessons for Ukraine

https://www.washingtonpost.com/history/2022/03/04/finland-russia-winter-war/?fbclid=IwAR2LkHXQyA-qDxcQtd3Qi6FfUW88xKLvK__o0hcmcD8LcQ1fNYS2-QRCy3o
Kyseinen Sanderin kirjoittama, The Washington Post:ssa juuri julkaistu artikkeli ja hänen ansiokas kirja talvisodasta ovat meille suomalaisille sotahistorian harrastajille todellisia helmiä etenkin tässä ajassa, olkoonkin, että sota-aikoja emme kaipaa. Sanderin journalistinen ote ja hänen mielenkiintonsa Suomea ja suomalaisia kohtaan on erityisen merkillepantavaa. Lukusuosituksia.
+2
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu