Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Vaalietkot alkoivat – tilaa maksuton ja määräaikainen eduskuntavaalikirje! Tilaamaan ->

THL jättää Twitterin: Ratkaisu on täysin absurdi puulaakilta, joka vastaa ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista

Politiikan ja vähän hallinnonkin penkkiurheilija joutui hieraisemaan silmiään kerran ja kaksi lukiessa Hesarin uutisen, jossa todettiin, että THL jättää Twitterin. THL:n ratkaisu on uskomaton! Twitter on keskeinen some-kanava 2020-luvulla omisti puulaakin kuka tahansa ja tuli lunta tupaan mistä suunnasta tahansa.

TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitos (THL) vetäytyy toistaiseksi viestipalvelu Twitteristä. Viestintäjohtaja Marjo Loisa sanoo THL:n twiitanneen organisaatiotililtään viimeisen kerran ennen joulua, eikä se aio enää toistaiseksi käyttää palvelua. Syynä on Twitter-viestien yleinen asiattomuus. (HS 15.1)

On täysin edesvastuutonta, että THL, joka vastaa kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista pakenee paikalta sillä verukkeella, että kritiikkiä tulee. Kritiikkiä tulee ovista ja ikkunoista kaikille viranomaisille niin kunnissa, seurakunnissa kuin valtion virastoissakin ja niin pitää tullakin.

THL:n ratkaisu terveyteen ja hyvinvointiin liittyvänä viranomaisena on pöyristyttävä ja edesvastuuton. Viranomaisella tulee olla sen verran olla ”teflonia”, että se kestää kritiikin. Mikäli kuntien, seurakuntien ja valtion viranomaiset seuraisivat THL:n edesvastuutonta linjausta, olisi kyseessä iso loikka 20 vuotta taaksepäin.

THL toimii hallinnollisesti Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) alaisuudessa.

Juridisesti THL:n ei tarvise olla somessa. Paradoksaalisen tilanteesta tekee kuitenkin se, että suuri osa kansalaisista on siellä. THL:n toimenkuvan, ihmisten henki ja terveys huomioon ottaen olettaisi, että myös THL olisi siellä missä ihmisetkin ovat.

Tuotamme sidosryhmiemme käyttöön tietoa ja ratkaisuja, joiden avulla rakennamme tasa-arvoisempaa, yhdenvertaisempaa ja kestävämpää yhteiskuntaa.

Palvelemme monipuolisesti eri tahoja, kuten 

 • valtion, kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjiä 
 • viranhaltijoita
 • sote-alan ammattilaisia. 

Kehitämme eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja hyviä käytäntöjä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Viestimme koko väestölle terveyttä ja turvallisuutta koskevista asioista. (THL:n verkkosivut)

Viranomaisen herkkähipiäisyys ei voi olla peruste sille, että viranomainen ei ole siellä missä kansalaisetkin ovat, etenkään terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä.

Onkin mielenkiintoista seurata etenkin vaalien alla pandemiaministeri Krista Kiurun reaktiota asiaan. Äkkipäätään saattaisi olettaa, että sellainenkin tulee, sillä siinä määrin absurdi THL:n linjaus on.

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (3)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. kainiemelainen

  Kyse ei ole THL:en kohdistuneesta kritiikistä, vaan disinformaation levittämisestä. THL ei voi sulkea disinformaation levittäjiä tililtään, joten sen päätös on ihan johdonmukainen. Itse uskon, että Twitterin tulee jättämään hyvin suuri joukko valtiollisia ja julkisia toimijoita jatkossa.

  Twitter menettää merkitystään tiedonvälityskanavana muunmuasssa Instagramille.

  Ilmoita asiaton viesti

  • Olli-PekkaSalminen
   Olli-Pekka Salminen #3813535 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3813533

   Kiitos Kai. Somessa disinformaatio ollenee tätä päivää kaikkien viranomaisten osalta. Nythän käy niin, että disinformaatikot pääsivät tavoitteeseensa. Ei viranomaisen tai tutkimuslaitosten pidä lähteä heidän vedätykseen. Hehän nauravat parhaillaan partaansa THL:n reaktioon.

   Ilmoita asiaton viesti

  • gavia52
   Juha Vesamäki #3813653
   Vastaus kommenttiin: #3813533

   Toisaalta ymmärrän THL:n reaktion mutta toisaalta en. Jos ja kun Twitterissä jaetaan disinformaatiota, niin ainakaan sensuroimalla näitä viestejä joidenkin twiitissä esiintyneiden sanojen perusteella ei päästä tuloksiin, ja algoritmit hoitivat tämän aikoinaan varsin mallikkaasti. Ainoa oikea tapa olisi lyödä kiistämättömät faktat pöytään, ja puolueettomien tutkijoiden voimalla, ei puhuvien päiden.

   Ilmoita asiaton viesti