Toistaako historia itseään? Lähteekö keskusta hallituksesta jos sote kosahtaa PeV:n jykevään tammioveen

”Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, totesi MTV:n Uutisextrassa, että hallitukset hankalimmat väännöt ovat vasta tulossa, kun hallituksen pitäisi päättää julkista taloutta kohentavista työllisyystoimista.” (MTV Uutisextra, 8.5). 

Syksyn budjettiriihi tulee olemaan nyt nähdyn hallituskriisin kaltainen episodi. Kuten tiedämme, ”piru asuu yksityiskohdissa.” Mutta kaatuuko hallitus syksyn budjettiriihessä? Ei kaadu, niin kauan kun sote-maakuntauudistus on pöydällä. Sen sijaan hallitus voi kaatua jo sitä ennen.

Sote-maakuntauudistus on keskustalle niin iso ja periaatteellinen asia, että keskusta ei lähde hallituksesta niin kauan kuin uudistus on pöydällä ja ratkaisematta. Tästä kertoi jo kivulias ja ”nahkapäätökseen” johtanut puoliväliriihi, jossa keskustan oli purtava hammasta, jotta sote-maakuntauudistus ei mene pesuveden mukana.

Mikäli sote-maakuntauudistus ei olisi nyt aivan keskustan käsien ulottuvilla, keskusta olisi  lähtenyt hallituksesta ja Säätytalolta karmit kaulassa ennen kolmannen neuvottelupäivän alkua. 

Palataan hetkeksi vuoteen 2019, jolloin pääministeri Sipilä jätti hallituksensa eronpyynnön.

”Sote kaatoi hallituksen – Pääministeri Sipilä: Edellytyksiä etenemiselle ei ole, se on minulle valtava pettymys.  Pääministeri Juha Sipilä jätti perjantaina hallituksen eronpyynnön presidentille, ja hallitus jatkaa toimitusministeristönä.” (YLE 8.3.2019)

– Edellytyksiä ei ole, se on minulle valtava pettymys. Jälleen perustuslain tulkinnasta nousevat seikat näyttävät tulleen eduskuntatyössä esteeksi. Aikaa uusien esitysten tekemiselle tai ratkaisujen hiomiselle ei enää ole, Sipilä perusteli päätöstään.

Hän totesi edellisen sote-uudistuksen kaatuneen vaalien alla perustulakivaliokunnan lausuntoon aika tarkalleen neljä vuotta sitten ja nyt olemme jälleen samassa tilanteessa. (YLE 8.3.2019)

Politiikan penkkiurhelijoiden ja vähän ammattilaistenkin kannattaa seurata tarkasti parhaillaan eri valiokunnissa käsittelyssä olevia mietintöjä sitä mukaa kun niitä valmistuu. Erityinen kiinnostus  kohdistuu – kuinka ollakaan – perustuslakivaliokuntaan.

Mikäli sote-uudistus kosahtaa PeV:n jykevään tammioveen, tarkoittaa se myös sitä, että v. 2019 tapahtumat toistuvat. Jos sote-maakuntauudistus karkaa keskustan käsistä, puolueella ei ole enää tosiasiallisia intressejä jäädä riitaisaan hallitukseen. Miksi jäisikään. 

On tosiasia, että ainoa hallitusta koossa pitävä liima on sote-maakuntauudistus ja senkään läpimeno ei ole kirkossa kuulutettu.

Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen ajatukseen, että mikäli uudistus kosahtaa PeV:n jykevään  tammioveen, pj. Annika Saarikko yhdessä ryhmäpj. Antti Kurvisen kanssa järjestää PeV:n ratkaisun  jälkeen tiedotustilaisuuden, jonka aihetta ei tarvitse isommasti veikkailla. Historia toistaa itseään.

******

Politiikan penkkiurheilija seuraa PeV:n ratkaisua myös siitä näkökulmasta, mitkä ovat valtiosääntöoppineiden näkemykset uudistuksen läpiviemiseksi. Mikäli valtiosääntöoppineet  tyrmäävät uudistuksen, jää nähtäväksi, pyyhkiikö PeV oppineiden lausunnoilla pöytää ja jäikö PeV:n jäsenten poliittinen palttoo tammioven ulkopuolelle.

 

 

+7
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu