TP Niinistö tapaa hallituksen edustajat venäläisten turistien osalta. Mikä mahtaa olla johtopäätös, jää nähtäväksi
Illan A-studiossa pohdittiin sitä, mikä vaikutus venäläisillä turisteilla on Lappeenrannan yrittäjien tulonmuodostukseen. Eittämättä se on merkittävä myös kaikkien itärajan kuntien ja yritysten osalta, jota ei ole syytä vähätellä. Toinen mahdollisuus toki on se, että itärajan yritykset lentävät konkurssiin ja sitä mukaa kunnat, jotka muutoinkin kärvistelevät muuttotappionsa ja väestön ikärakenteen osalta. Venäläisten turistien merkitystä ei voi itärajalla väheksyä.
On toki olemassa kolmaskin vaihtoehto. Kun eduskunta päättää, että rajat täräytetään venäläisiltä voituristeilta kiinni – joita mekin olemme olleet aikoinaan Ruotsin ja Tornion rajalla – valtion on lähdettävä pelastamaan itärajan kuntia ja yrityksiä.
Onko se järkevämpää kuin se, että annetaan venäläisten voituristien hakea voinsa ja juustonsa Lappeenrannasta, joka ei johda valtion harjoittamaan aluepoliittiseen kompensaatioon (€). Eikö itärajan kuntien, kaupunkien ja yritysten elinvoima, puhumattakaan niiden tulevaisuudesta kannata maksattaa juuri naapureilla, eikä lisälainanotolla.
Kuntien verotulojen tasausjärjestelmä on siitä mielenkiintoista matematiikkaa, että mikäli Lappeenrannan kaupunki ja yritystoiminta nyykähtää, tämän ilon maksavat helsinkiläiset, espoolaiset ja kumppanit, joiden kuntatalous ja nokka on vedenpinnan yläpuolella. Mitä pahemmassa kunnossa Lappeenrannan kuntatalous on, sitä auvoisemmin helsinkiläinen ja espoolainen kaivaa kuvettaan.
Hätäisempi helsinkiläinen ja espoolainen veronmaksaja saattaa ajatella, että mitä kummaa Lappeenrannan tai susi-rajan tilanne meille ja minulle kuuluu? Edellä mainittuun problematiikkaan viitaten; eiköhän olisi parasta antaa venäläisten voituristien hakea voinsa ja juustonsa Lappeenrannasta.
Arvostamani politiikan toimittaja Pekka Ervasti taisi jossakin twitter-keskustelussa viisaasti todeta (vapaamuotoinen lainaus), että tulkoon niin kauan kun eivät tule kalashnikovien kanssa. Ervastin toteamukseen on varsin helppo yhtyä.
TP Niinistö istahtaa lähiaikoina hallituksen kanssa pekuleeraamaan asiaa. Olisi toivottavaa, että metsä nähdään puilta, josta nyt on venäläisten voituristien osalta kysymys.
Kuten tiedämme, Pohjois-Korea on suljettu maa. Onko Suomen ja EU:n tavoite se, että tavallisilta Venäjän kansalaisilta evätään mahdollisuus nähdä mitä Venäjän rajojen ulkopuolella tapahtuu? Haluammeko naapuristamme Pohjois-Korean?
Meillä kannattaa muistaa se tosiasia, että muutokset lähtevät kansalaisyhteiskunnasta myöskin Venäjän ja venäläisten osalta. Henkilökohtaisesti olen ollut vielä räkänokka kun kuulin, että ensimmäisiä sukkahousuja ja Jenkki-purukumeja vietiin Viroon, silloiseen Neuvostoliittoon. Eikö juuri tämän kaltainen kehitys avaa Venäjän kansalaisten silmät, toisin kuin että puomit täräytetään nokan edestä kiinni.
Politrukkimme pähkäilevät sitä, ketä Venäjän kansalaisia uskalletaan tai halutaan päästää Suomeen, argumenttina, että Ukrainassa on sota. Argumentti on nopealla analyysillä perusteltu, mutta pitkässä juoksussa se ei edistä Venäjän demokratisoitumista, joka näkökulma kannattaa myös pitää mielessä. Suomella tulee olemaan jatkossakin 1300 kilometriä yhteistä rajaa naapurin kanssa – halusimme tai emme.
Mikäli täräytämme venäläisiltä voituristeilta rajapuomit kiinni, sataa se Kremlin ja Putinin laariin. Sitä virhettä ei luonnollisesti pidä tehdä myöskään koko Schengen alueella. Supo, Tulli, SM, PV ja UM osaavat kyllä seuloa jyvät akanoista. Sitä varten he juuri ovat olemassa, eikä some-öyhötykselle politrukkiemme kannata korvaansa lotkauttaa, vaikka se näin ek-vaalien alla herkulliselta tilaisuudelta kuulostaakin. Siten minäkin politrukkina tekisin, öyhötys-ääniä on tulossa roppa -ja laarikaupalla. (Öyhötys-termi on tässä yhteydessä lainattu myöhemmin kuvatulla tavalla).
Eri asia on sitten se, haluaako Suomi ja Eurooppaa antaa venäläisille voituristeille samalla mahdollisuuden tutustua siihen miten demokraattisissa valtioissa eletään sen sijaan, että Suomi ja Eurooppa sulkee heidät Pohjois-Korean olosuhteisiin. Siinä onkin politrukeillamme kieltämättä pala pureskeltavaksi viisumivapauden tai vapaudettomuuden osalta.
Öyhötykseen liittyen suosittelen lämpimästi lukemaan tai kuuntelemaan äänikirjana Jussi Pullisen, Johannes Koposen ja Minea Koskisen kirjoittaman kirjan Öyhökratia. Kirja avaa erinomaisesti sosiaalisen median vaikutusta mm. poliittiseen päätöksentekoon.
Gummerus. 11.4.2022
Mielenkiintoista onkin, perustavatko päätöksentekijämme päätöksensä some-öyhötykseen, vaiko viileään tilannearvioon, jota viranomaiset tekevät parhaillaan venäläisten turistien osalta vai mennäänkö poliittisessa päätöksenteossa some-öyhötys edellä? Ek-vaalien läheisyys on edellä mainitusta näkökulmasta varsin vaarallista aikaa.
Voittavatko öyhökraatit, vaiko kylmän viileä poliittinen analyysi, joka perustuu politrukeille tuotettavaan tietoon (Supo, Tulli, SM, UM, PV, UPI jne.), eikä some-öyhötykseen.
Niin tai näin. Olennaista on, että päätöksentekijämme pitävät pään kylmänä, öyhötyksistä ja ek-vaalien läheisyydestä huolimatta.
”,,,mutta pitkässä juoksussa se ei edistä Venäjän demokratisoitumista, joka näkökulma kannattaa myös pitää mielessä.”
Ai niinku että turismin myötä kasvanut hyvä demokratiakehitys Venäjällä sitten katkeaa tähän?
Venäläiset ovat matkustaneet vapaasti länsimaissa kolme vuosikymmentä, missä se demokratian kehittyminen näkyy?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Janne hyvästä ja hyvin argumentoimastasi kysymyksestä. Venäjän osalta tosiasia lienee kuitenkin se, että autoritaarisia johtajia ei kaada muu kuin kansa itse. Valitettavasti olet oikeassa, että kauan tuo näyttää kestävän, mutta muuta vaihtoehtoa ei ole kuin kansan nouseminen barrikaadeille, tapahtuu se ennemmin tai myöhemmin. Mikäli Venäjästä tulee Pohjois-Korea, jota se käytännössä jo on, edistystäkään ei tapahdu. Siksi rajoja ei pidä venäjän kansalaisilta täysin sulkea, jotta he tietävät, mitä rajojen ulkopuolella tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Pohjois-Korea vertaus on kyllä ihan älytön. Siis jos Suomi rajoittaa venäläisten turistiviisumeja, sitten maa on pohjoiskorealaisessa tilanteessa eikä kukaan Venäjältä pääse maasta ulos?
Suomen päätös vaikuttaisi korkeintaan kymmeniintuhansiin venäläisiin. Ei se vaikuttaisi Venäjän asemaan, demokratisoitumiseen tai mihinkään siellä tapahtuvaan millään tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai Venäjästä pitää tehdä Pohjois-Korea. Ei ole meidän asia huolehtia Venäjän demokratisoitumisesta, kun eivät itse ole siitä kiinnostuneita.
Rajat umpeen vaan. Itä-Suomen kauppa pärjää ilman venäläisiä jobbareita, kuten on tähänkin asti pärjännyt.
Niinkö tosiaan on, että viisumien saannin rajoittaminen sataa Putinin pussiin. Venäjän ulk.ministeriön tiedottaja M. Zaharova uhkailee vakavilla vastatoimilla, jos Suomi rajoittaa viisumien saantia. Suomessa odotettiin kovasti sotilaallisia vastatoimi, mihin Venäjä lupasi ryhtyä, jos Suomi jättää Nato-hakemuksen. Vieläkin joudutaan odottelemaan. Jos on niin, että Putin hyötyy viisumien saannin rajoittamisesta, niin miksi ei siltä kuulosta.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta olisi hyvä, jos viisumien myöntämistä hidastettaisiin. Ainakin niin pitkään, kunnes saataisiin venäläisille myönnettäviin viisumeihin Ukraina-lisä.
Ukraina-lisä voisi olla 160 euroa / viisumi ja se annettaisiin lyhentämättömänä Ukrainan asehankintojen rahoittamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Uteliaisuuttani kysyn, miksi venäläisille pitäisi asettaa lisämaksu, kun yhdysvaltalaiset saivat vapaasti tulla Suomeen 2003 aloittamansa Irakiin kohdistuneen hyökkäyssodan jälkeen?
Minä en silloin halunnut rangaista huonojen johtajien johdosta koko kansaa. En halua sitä nytkään.
Ilmoita asiaton viesti
” kun yhdysvaltalaiset saivat vapaasti tulla Suomeen”
Uhkailiko USA Suomea sotilaallisilla seurauksilla, jos emme liity Natoon?
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei ollut liittymässä Natoon silloin. Miksi USA olisi uhannut liittolaiseksi pyrkivää? USA ei uhkaillut sotilaallisilla toimilla mutta muuten kyllä. ”Olet joko meidän puolella tai meitä vastaan” George W Bush, USA:n silloinen presidentti.
Ilmoita asiaton viesti
Mutku USA ei nyt vaan, Tom-hyvä, toimi.
Minäkään en halua rangaista koko kansaa, mutta haluan kansan tietävän, että meillä vierailemisella autetaan Ukrainaa puolustautumaan heidän huonoilta johtajiltaan.
Saattaahan se olla, että viisumihakemusten määrä räjähtäisi, kun venäläisille annettaisiin mahdollisuus tukea Ukrainaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on identtisistä hyökkäyssodista. Siksi niihin pitäisi reagoida aina samalla tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi tänään, että hallitus jatkaa keskustelua asiasta ensi viikolla. Ehdotuksia pitäisi tulla ” elokuun aikana”. Pyrkimyksenä on selvästi siirtää tämä kuuma peruna lomakauden yli, jolloin viisumihakemukset vähenevät ihan itsestään.
Ilmoita asiaton viesti