TP Niinistö vs. Julkisen sanan neuvosto

TP Niinistön perheen vierailu Paavo Nurmi -kisoissa on herättänyt parran pärinää. Perheen Aaro-poikaa on kuvattu eri medioissa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vetoaa JSN:n periaatelausumaan lasten kuvaamista koskien. JSN:n puheenjohtaja ei katso lausuman kieltävän alle 7-vuotiaan kuvaamista julkisella paikalla ilman vanhempien suostumusta. (IL 16.6)

Politiikan ja vähän juridiikankin penkkiurheilija kommentoi tähän asiayhteyteen todeten, että Julkisen sanan neuvosto (JSN) on pukki kaalimaan vartijana.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Neuvosto käsittelee myös toimittajan menettelyä tietojen hankinnassa. JSN ei ole tuomioistuin eikä se käytä julkista valtaa. (JSN) (lihavointi blogistin).

Mennäksemme tarkemmin JSN:n juridisiin mandaatteihin on syytä huomioida, että JSN:n toiminta on niin sanottua alan itsesääntelyä, jolla ei ole minkäänlaisia juridisia ulottuvuuksia, saati painoarvoa.

Oikeustieteilijät osaavat asettaa JSN:n toiminnan pahnan pohjimmaiseksi ”tuomioistuimeksi”, pukiksi kaalimaan vartijana. Oikeustieteilijät tietävät, että JSN:n toiminta perustuu ns. soft-law -periaatteeseen, joka  oikeustieteellisestä näkökulmasta ei ole itseasiassa edes voimassa olevaa lainsäädäntöä.

Onkin erittäin mielenkiintoista – juridisesta näkökulmasta – että JSN on saanut niinkin merkittävän jalansijan medioiden toiminnassa, jota sillä ei lainsäädännöllisesti edes tosiasiallisesti ole. JSN toiminta on lähtökohtaisesti hyvä, mutta tuomioistuimeksi siitä ei juridisessa mielessä ole. Lainsäädäntö ei edes tunne toimijaa JSN.

Blogin lukijoiden kannattaakin kiinnittää huomiota JSN:n lainsäädännölliseen ”mandaattiin”, jota kyseisellä puulaakilla ei tosiasiallisesti ei ole.

On erittäin harmillista, että TP Niinistö joutuu keskustelemaan instanssin kanssa, jolla lakisääteistä mandaattia ei edes ole. Mikä paradoksaalisinta, JSN ”soft-law puulaakina” näyttää astuvan jopa perustuslain 10 §:n varpaille, jossa todetaan, että jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Kyseiset oikeudet olettaisivat olevan lapsillakin, ovat heidän vanhempansa sitten missä yhteiskunnallisessa asemassa tahansa.

 

 

0
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu