TP Niinistöltä on odotettavissa 12.5 tärkeä ”peliliike”, joka ”käsiohjaa” SDP:n Nato-kannalle
IS on haastatellut TP Sauli Niinistöä. Mielenkiintoinen artikkeli koski mm. sitä, millä askelmerkeillä ja aikatauluilla Nato-hakemusta lähdetään viemään sisään.
”RATKAISEVAT hetket Suomen Nato-prosessissa koittavat toukokuun puolivälin paikkeilla. Pääministeri Sanna Marin (sd) aikoo kertoa Nato-kantansa jo ennen lauantaina 14. toukokuuta pidettävää Sdp:n puoluevaltuuston kokousta. Niinistö tarkentaa IS:lle nyt, että hän aikoo kertoa Nato-kantansa viimeistään torstaina 12. toukokuuta, jolloin eduskuntaryhmät pitävät kokouksensa. Hetki kannanotolle on luonteva, sillä eduskunnassa puolueet ovat saaneet todennäköisesti käsiteltyä tuolloin turvallisuusympäristön muutosta koskevan selonteon.” (IS 30.4)
Haastattelussa Niinistö ei pidä aikatauluja ja marssijärjestystä ihan ensiarvoisen tärkeänä.
– En pidä päivämääräkeskusteluja ja marssijärjestyksiä ihan ensiarvoisen keskeisinä puheenaiheina ottaen huomioon, että olemme tekemässä Suomen historian kannalta aivan keskeistä ratkaisua, Niinistö kuittaa. (lihavointi blogistin).
Niinistön kommentissa politiikan penkkiurheilijan silmään pistää maininta ihan. Tosiasiassa Niinistön julkituomalla Nato-kannalla on mitä keskeisin merkitys sille, miten puolueet Niinistön kantaan reagoivat. Ajoitus Nato-kannan julkituomiselle on mitä tärkein käynnissä olevassa prosessissa.
On selvää, että sekä TP, PM ja UM ovat sopineet millä päivämäärillä ulos tullaan. Muutoin Nato-jäsenyysasia olisi valmisteltu huonosti. Heidän kalentereihin Nato-kannan julkistaminen on merkitty punakynällä ja huutomerkillä. Näin merkittävässä UTP-tilanteessa valtiojohto ei lähde heittelemään Nato-kantoja ulos ilman, että kalentereita ei olisi synkronoitu.
Erityisen mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Niinistö kertoo Nato-kantansa 12.5. Miksi juuri silloin? Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen ajatukseen joka voi olla täysin väärä, mutta täysin oikeakin, että Niinistö haluaa ulostulollaan (12.5) viestittää Nato-kantansa etenkin SDP:n suuntaan, joka kokoustaa 14.5, pari päivää Niinistön ulostulon jälkeen. SDP:llä on näin ollen pari päivää aikaa pureskella Niinistön Nato-kantaa.
Niinistö ei ”pelimiehenä” ole ensimmäistä kertaa ”pappia-kyydissä”. SDP:n, pääministeripuolueen Nato-kanta on mitä keskeisin. Niinistö ei jätä mitään sattuman (SDP:n puoluevaltuusto 14.5) varaan. Niinistön ”peliliike” on tarkoin harkittu, jossa juuri päivämäärillä on merkitystä.
PM Marin tietää Niinistön Nato-kannan jo nyt. Niinistön ”peliliike” auttaa myös PM Marinia tulemaan ulos omalla Nato-kannallaan ennen puoluevaltuuston kokousta. Niinistön paria päivää ennen julkistama Nato-kanta antaa PM Marinille vahvan selkänojan kertoa myös oman – myönteisen – Nato-kantansa. Niinistön ajoituksella on myös merkittävää vaikutusta lahden toiselle puolelle, jossa suunnassa kello myös käy.
Niinistö haluaa ilmoittaa kantansa ennen Marinia, koska haluaa näyttää johtavansa turpoa. Ei muusta taktisesta syystä.
Ilmoita asiaton viesti
Näinköhän historia toistaa itseään, että demari on viemässä Suomea sodan uhan tielle.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, jos Marinin NATO kanta on myönteinen, kuten kirjoittaja ja monet muut ennakoivat.
Ilmoita asiaton viesti
Meille demareille PM Marinin myönteinen Nato-kanta on ollut jo pitkään tiedossa, oli jo silloin , kun Niinistö vielä höpötti kansanäänestyksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Marin vasta äsken kertonut pääministerin haastattelutunnilla, että ”ei Natoon minun hallituskaudellani”.
Niinistö taisi sen sijaan liputtaa Naton puolesta jo kymmenisen vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Marin ei ole koskaan sanonut, ettei Suomi liittyisi Natoon hänen hallituskaudellaan.
Uutistoimisto Reutersille antamassaan haastattelussa Marin toteaa, että hän pitää epätodennäköisenä, että Suomi liittyy Natoon tällä hallituskaudella.
Tätä lausuntoa on sittemmin muun muassa erään oululaisen blogistin kommenteissa vääristetty tuohon muotoon, ettei Natoon liityttäisi hänen ”hallituskaudellaan” tai ”vahtivuorollaan”. Kyse ei siis ole ollut Marinin henkilökohtaisesta kannasta, vaan siitä, millaiseksi hän arvioi istuvan hallituksen mielipideilmaston tammikuun lopulla tänä vuonna.
Lausuntoa on yleisesti pidetty epäfiksuna. Itsekin hämmästelin tuossa vaiheessa pääministerin ulostuloa. Kun pidimme yllä ajatusta, että Suomi päättää liittymisestä itsenäisesti, ei kannata sitoa käsiä ilmoittamalla todennäköisyyksistä suuntaan tai toiseen. Silti pidän tärkeänä, ettemme moiti typerehtineen pääministerin kommenttia valheellisella ja vääristetyllä väitteellä, vaan käytämme typerehtineen kommenttia sellaisenaan.
Onneksi Marinin hallitus ei ole noudattanut näitä pääministerin todennäköisyysmietintöjä, vaan antaa asioiden tilan muututtua päätöksen, joka johtaa Nato-jäsenyyden hakemiseen juuri tällä hallituskaudella.
Ilmoita asiaton viesti
” Niinistö taisi sen sijaan liputtaa Naton puolesta jo kymmenisen vuotta sitten. ”
Jos menee käsitykset Marinista päin mäntyä, samoin tapahtuu Niinistön kohdalla.
_____
”Talousmies kehuu ulkopoliittista osaamistaan ja tyrmää Nato-jäsenyyden. Kannatatteko Natoa? En.”
👇
https://www.is.fi/presidentinvaalit2012/art-2000000470846.html
Ilmoita asiaton viesti
Itse keskustelin Natosta Sauli Niinistön kanssa Kouvolassa tammikuussa -95. Sauli Niinistö sanoi tuolloin, että Suomi voisi hyvin miettiä Nato-jäsenyyttä ja että se veisi turvallisuutemme eurooppalaiselle tasolle.
Sanoi hän paljon muutakin, mutta nuo jäivät itselleni mieleen tuolloin uunituoreelta Kokoomusjohtajalta.
Ilmoita asiaton viesti
Nuorisopoliitikoilla ennakkoluulottomammat kannat. Oli alle 50 v. Hyvähän se on esiintyä radikaalina, kun ei joudu vastuuseen puheistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Marin totesi ”on epätodennäköistä että minun hallituskaudellani” Silloin Niinistö piti kiinni vielä kansanäänestyksen järjestämisestä. Niinistö käänsi takkinsa ja hyvä niin, niin tekevät kaikki fiksut silloin kun olosuhteet muuttuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Tohtori Erämetsä on kovin huonosti seurannut Suomen politiikkaa viimeisen kymmenen vuoden ajalta.
Siperia on opettanut niin pääministeriä, presidenttiä, kansanedustajia kuin kansaa itse. Natojäsenyydellä on nyt laaja kannatus. Niinistö kannatti Suomen natojäsenyyttä ennen presidentiksi tuloaan, mutta presidenttinä oli lähinnä vastustanut sitä. Onneksi ymmärsi kääntää kelkkansa aivan viime metreillä ja on nyt toiminut ihan kiitettävästi Naton jäsenmaiden tuen varmistamiseksi jäsenyydellemme. Kuitenkin jos yksi henkilö pitäisi nimetä Suomen Natoon pyrkimisen varsinaiseksi moottoriksi, on se pääministeri Sanna Marin.
Ilmoita asiaton viesti
”Näin merkittävässä UTP-tilanteessa valtiojohto ei lähde heittelemään Nato-kantoja ulos ilman, että kalentereita ei olisi synkronoitu. ”
Lauserakenteessa on yksi ei-sana liikaa. Se kääntää sivulauseen merkityksen tarkoitustaan vastaan. Jos siis tarkoitat epäileväsi, että kalenterit on sykronoitu, ota ei-sana pois sivulauseesta..
Ilmoita asiaton viesti
Verbin ”epäillä” käyttö valtettavasti sotkee asiaa entisestään.
Tarkoitus oli kai arvella, että kalenterit on synkronoitu. Näin varmaan on.
Ilmoita asiaton viesti
”Erityisen mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Niinistö kertoo Nato-kantansa 12.5”
Vielä mielenkiintoisempi päivämäärä olisi 9.5.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi voisi tosiaan kunnioittaa Venäjän voitonpäivää 9.5. ilmoittamalla pyrkivänsä Naton jäseneksi 😁
Ilmoita asiaton viesti
Ärsyttää, että ollaan olevinaan kovin läntisiä, mutta Eurooppa-päivän olemassaoloakaan ei muisteta.
Ilmoita asiaton viesti
Muutamaa jäärää lukuun ottamatta SDP:n kansanedustajat ovat jo Naton jäsenyyden hakemisen kannalla. Kannan kiertely on ja sanomatta jättäminen jotain poliittista peliä, jota en ymmärrä. Kai siten odotetaan suurtakin uutista. Todellinen jymy uutinen olisi enemmistön kielteinen kanta. Valistunut arvaukseni on, että myönteisiä on yli 80 prosenttia.
Ilmoita asiaton viesti
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on antanut porukalle vapaat kädet. Kaikki saavat äänestää omantunnon mukaan ja Yrttiaho ilman.
Ilmoita asiaton viesti
Tuplan poisto
Ilmoita asiaton viesti