TP Niinistöltä on odotettavissa 12.5 tärkeä ”peliliike”, joka ”käsiohjaa” SDP:n Nato-kannalle

IS on haastatellut TP Sauli Niinistöä. Mielenkiintoinen artikkeli koski mm. sitä, millä askelmerkeillä ja aikatauluilla Nato-hakemusta lähdetään viemään sisään.

”RATKAISEVAT hetket Suomen Nato-prosessissa koittavat toukokuun puolivälin paikkeilla. Pääministeri Sanna Marin (sd) aikoo kertoa Nato-kantansa jo ennen lauantaina 14. toukokuuta pidettävää Sdp:n puoluevaltuuston kokousta. Niinistö tarkentaa IS:lle nyt, että hän aikoo kertoa Nato-kantansa viimeistään torstaina 12. toukokuuta, jolloin eduskuntaryhmät pitävät kokouksensa. Hetki kannanotolle on luonteva, sillä eduskunnassa puolueet ovat saaneet todennäköisesti käsiteltyä tuolloin turvallisuusympäristön muutosta koskevan selonteon.” (IS 30.4)

Haastattelussa Niinistö ei pidä aikatauluja ja marssijärjestystä ihan ensiarvoisen tärkeänä.

– En pidä päivämääräkeskusteluja ja marssijärjestyksiä ihan ensiarvoisen keskeisinä puheenaiheina ottaen huomioon, että olemme tekemässä Suomen historian kannalta aivan keskeistä ratkaisua, Niinistö kuittaa. (lihavointi blogistin). 

Niinistön kommentissa politiikan penkkiurheilijan silmään pistää maininta ihan. Tosiasiassa Niinistön julkituomalla Nato-kannalla on mitä keskeisin merkitys sille, miten puolueet Niinistön kantaan reagoivat. Ajoitus Nato-kannan julkituomiselle on mitä tärkein käynnissä olevassa prosessissa.

On selvää, että sekä TP, PM ja UM ovat sopineet millä päivämäärillä ulos tullaan. Muutoin Nato-jäsenyysasia olisi valmisteltu huonosti. Heidän kalentereihin Nato-kannan julkistaminen on merkitty punakynällä ja huutomerkillä. Näin merkittävässä UTP-tilanteessa valtiojohto ei lähde heittelemään Nato-kantoja ulos ilman, että kalentereita ei olisi synkronoitu. 

Erityisen mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Niinistö kertoo Nato-kantansa 12.5. Miksi juuri silloin? Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen ajatukseen joka voi olla täysin väärä, mutta täysin oikeakin, että Niinistö haluaa ulostulollaan (12.5) viestittää Nato-kantansa etenkin SDP:n suuntaan, joka kokoustaa 14.5, pari päivää Niinistön ulostulon jälkeen. SDP:llä on näin ollen pari päivää aikaa pureskella Niinistön Nato-kantaa.

Niinistö ei ”pelimiehenä” ole ensimmäistä kertaa ”pappia-kyydissä”. SDP:n, pääministeripuolueen Nato-kanta on mitä keskeisin. Niinistö ei jätä mitään sattuman (SDP:n puoluevaltuusto 14.5) varaan. Niinistön ”peliliike” on tarkoin harkittu, jossa juuri päivämäärillä on merkitystä.

PM Marin tietää Niinistön Nato-kannan jo nyt. Niinistön ”peliliike” auttaa myös PM Marinia tulemaan ulos omalla Nato-kannallaan ennen puoluevaltuuston kokousta. Niinistön paria päivää ennen julkistama Nato-kanta antaa PM Marinille vahvan selkänojan kertoa myös oman – myönteisen – Nato-kantansa. Niinistön ajoituksella on myös merkittävää vaikutusta lahden toiselle puolelle, jossa suunnassa kello myös käy.

 

 

+2
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu