TP Niinistön CNN:lle antama haastattelu lopetti ”pekulaatiot” siitä, jyskyttääkö Suomen Nato-juna pääteasemalleen

Me politiikan penkkiurheilijat ja varmasti laajemminkin kansalaiset ovat panneet merkille TP Sauli Niinistön erittäin suoran ja poikkeuksellisen haastattelun CNN:lle.

CNN:lle antamassaan haastattelussa Niinistö toteaa varsin suoranuottisesti viitaten Putiniin; ”– Hän on hyvin katkera, ja viha kasvaa sisältäpäin. Se alkaa äiti-Venäjästä, ja Ukraina oli osa tätä. Hän on tehnyt itselleen tehtävän äiti-Venäjästä.”

Niinistö toteaa; ”– Putinilla on historia KGB-upseerina, eli hän on tavallaan aina taistelukentällä. Toisaalta on toinen elementti, joka liittyy äiti-Venäjään. Ja jos ne kaksi pannaan yhteen – taistelija ja vahva äiti-Venäjä-tunne – sanoisin, että hän voisi kunnioittaa rakkautta äiti-Venäjään enemmän kuin omaan äitiinsä. Se voi olla perustelu tai oikeutus sille, mitä hän on tehnyt.”

Niinistön kommentteja on hyvä peilata nykyiseen UTP-tilanteeseen Suomen näkökulmasta ja etenkin siitä näkökulmasta, millainen valmisteilla olevasta UTP-selonteon sisällöstä tulee olemaan. TP-UTVA käytännössä antaa valmistelulle poliittisen ohjauksen, jossa Niinistön rooli on ratkaiseva.

Nato-jäsenyytemme on vain ajan kysymys, ottaen huomioon yhä kohoavat Nato-kannatusluvut.

Nato-juna jyskyttää vahvasti eteenpäin. Mikään ei tule junaa enää pysäyttämään ottaen huomioon kansalaisten mielipide, jota puolueilla – väreistä ja ideologiosta huolimatta – ei ole väheksyminen. Äänet puolueille kun tulevat kansalta.

Mikä käynnistyneen prosessin taustalla oli ja on? Niinistön ja Bidenin taannoinen tapaaminen, joka tulee historiankirjoituksessamme nousemaan arvoon arvaamattomaan.

 

+9
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu