TP Niinistön uudenvuodenpuheesta unohtui – valitettavasti – eräs Adolf Hitler

TP Sauli Niinistön puhetta on pidetty politiikan tutkijoiden ja asiantuntijoiden mukaan hyvänä. Sitä se eittämättä oli myös politiikan penkkiurheilijan korvin kuultuna, mutta…

TP Niinistö totesi puheessaan;

”Venäjän sotatoimet Ukrainassa on kansainvälisen politiikan näyttämöillä moneen kertaan tuomittu. Täydestä syystä. Niin on johdonmukaisesti ja päättäväisesti tehnyt Suomikin.

Jos Venäjä uskoi massiivisen uhan panevan Ukrainan nopeasti polvilleen, se teki pahan virhearvion. Väistämättä mieleen nousee samankaltaisuus talvisotamme kanssa, kun Neuvostoliitto oletti marssivansa Helsinkiin kahdessa viikossa. Autoritaarisesti hallitun maan johtajat, Stalin ja Putin, eivät osanneet tunnistaa oleellista tekijää. Sitä, että vapaassa maassa yksilöillä on tahtoa ja vakaumusta. Ja että yhdessä toimiva kansa on valtava voima.” 

Politiikan penkkiurheilija pani kuitenkin merkille, että TP Niinistö ”unohti” autoritaaristen maiden johtajalistauksesta Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitlerin

Hitlerin politiikka perustui hänen kehittämäänsä kansallissosialismina tunnettuun aatesuuntaan, joka pohjautui nationalismiin, rasistiseen rotuoppiin ja jyrkkään antisemitismiin. Johtamansa Saksan kansallissosialistisen  työväenpuolueen avulla Hitler perusti Saksaan totalitaarisen hallinnon, jossa toisinajattelijat kukistettiin väkivalloin. Hitlerin aloittamat valloitussodat johtivat toisen maailmansodan syttymiseen Euroopassa ja hänen hallintonsa harjoittama hirmuvalta johti rikoksiin ihmisyyttä vastaan ja holokaustina tunnettuun kansanmurhaan. (Wikipedia)

Hitler vuonna 1938

Hitler vuonna 1938 (Wikipedia)

On toisaalta ”ymmärrettävää”, että TP Niinistö ”unohti” puheessaan Hitlerin ottaen huomioon, että olemme EU:n jäsen, jossa Saksan rooli ei ole vähäinen, Nato-jäsenyys-kontekstia unohtamatta.

TP Niinistön puheessa korostui erityisesti Eurooppa-konteksti ja historia. Olisi ollut toivottavaa, että TP Niinistö olisi rohkeasti nostanut ”kissan pöydälle” myös Hitlerin hirmuvallan osalta. Tällöin TP Niinistön puhe olisi ollut täydellinen. Nyt puhe jäi autoritaaristen johtajien esiin nostamisen osalta valitettavan vajaaksi.

Mikäli TP Niinistö olisi puheessaan nostanut esiin myös Hitlerin Saksan, liittokansleri Olaf Scholz tuskin olisi marssinut presidentinlinnaan karmit kaulassa. Saksassa jos missä tunnetaan maan oma historia. Sitä ei olisi tarvinnut TP Niinistön puheessa UTP-hygieniankaan näkökulmasta ”unohtaa”.

Niin tai näin.

TP Niinistö nosti puheessaan esiin toverit Stalinin ja Putinin. Olisi samaan kastiin ja puheenvuoroon saattanut mahtua ehkä Aatukin, jos ja kun puhutaan eurooppalaisesta rauhasta.

 

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu