TP Niinistön uudenvuodenpuhetta seurataan Nato-keskusteluun liittyen erityisen tarkalla silmällä ja herkällä korvalla

Kuten olemme havainneet, Nato-keskustelu on pyörähtänyt täyteen vauhtiin. Sosiaalisessa mediassa debattia käydään ahkerasti, mutta onpa asiaan ottanut jo kantaa PM Marinkin uudenvuoden tervehdyksessään.

PM toteaa, että ”Pidämme yllä myös mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä. Meidän on syytä vaalia tätä valinnanvapautta ja pitää se todellisena, sillä se koskee jokaisen maan oikeutta päättää omista turvallisuusratkaisuistaan. Se kuuluu eurooppalaisen turvallisuuden perustaan, joka kirjattiin ETYJ:n periaatteisiin. Osoitimme, että opimme menneisyydestä. Pidämme liikkumatilastamme vahvasti kiinni.” (Valtioneuvoston viestintäosasto 31.12.2021).

Tehtaankadulla seurataan tarkalla silmällä ja herkällä korvalla TP:n, UM:n ja PM:n kannanottoja Nato-keskusteluun liittyen. Politiikan penkkiurheilijan silmään ei ole vielä pistänyt UM Haaviston kannanottoa. Saattaisi äkkipäätään olettaa, että TP, UM ja PM tulevat ulos yhteisesti – etukäteen – sovitulla doktriinilla.

Muistamme toki, PM Marinin twiittauksen Navalnyin kiinniottoon liittyen ilman, että asiasta oli keskusteltu TP Niinistön kanssa. – Meillä ei ollut minkäänlaista etukäteiskeskustelua, Niinistö sanoi. (IS 21.1.2021).

Presidentti Niinistö sanoi kysyttäessä politiikan toimittajien yhdistyksen etätapaamisessa, ettei pääministeri keskustellut hänen kanssaan ennen kannanottoaan. Niinistöltä kysyttiin, oliko etukäteen sovittu, että pääministeri tuo ensimmäisenä Suomen kannan esiin.” (IS 21.1.2021)

Vilkkaan Nato-keskustelun ja PM Marinin uudenvuoden tervehdyksen huomioon ottaen on oletettavissa, että PM Marin on ottanut Navalnyi-casesta oppia ja luetuttanut ja hyväksyttänyt uudenvuoden terveisensä TP:n kanslialla ja Niinistöllä.

Politiikan penkkiurheilija ei ole UTP:n asiantuntija muulta osin kuin, että uitto (armeija) ja YK-joukot on käyty. Niinpä penkkiurheilija lähti tältä osin sivistämään itseään ja penkaisi mitä vast´ikää hyväksytty valtioneuvoston puolustusselonteko pitää sisällään.

Selonteossa todetaan, että ”Venäjä tavoittelee nykyistä vahvempaa asemaa ja pyrkii heikentämään läntisten toimijoiden yhtenäisyyttä. Venäjän tavoitteena on edelleen etupiirijakoon perustuva turvallisuusrakenne Euroopassa. Sotilaallisen voiman käyttö säilyy keskeisenä Venäjän keinovalikoimassa, eikä sen käyttöä tai sillä uhkaamista voida sulkea pois.” (Selonteko)

Venäjä ylläpitää mittavaa tavanomaista sodankäyntikykyään Suomen lähialueilla ja on viime vuosina vahvistanut sotilaallista voimaansa erityisesti läntisellä alueellaan. Venäjä on jatkanut asevoimiensa modernisointia ja kehittänyt niiden toimintaperiaatteita ottaen huomioon sotakokemukset viimeaikaisista operaatioista. Nopea päätöksentekokyky ja asevoimien korkea valmiustaso mahdollistavat Venäjälle yllätykselliset operaatiot. Päämäärien saavuttamiseksi käytetään erityyppisiä toimintamalleja, kuten pitkittyneitä.” (Selonteko)

”Venäjä on osoittanut kykynsä käyttää koordinoidusti laajaa keinovalikoimaa, jossa sotilaallisella voimalla on edelleen keskeinen osa. Venäjä on liittänyt Krimin laittomasti itseensä ja ylläpitänyt aloittamaansa konfliktia Itä-Ukrainassa. Keväällä 2021 Venäjä keskitti vahvan sotilaallisen voiman Krimille ja Ukrainan rajalle. Venäjän toiminta muun muassa Georgiassa, Ukrainassa ja Syyriassa osoittaa, että sen kynnys sotilaallisen voiman käyttöön ja sillä painostamiseen poliittisten päämäärien tavoittelemiseksi on madaltunut.” (Selonteko).

Kun tarkastellaan selonteossa edellä mainittuja Venäjään liittyviä, julkisesti auki kirjoitettuja ja todettuja havaintoja, voitaneen todeta, että viime päivinä ansiokkaiden YLE:n dokumenttien, jotka ovat historiankirjoitusta ja tulkintaa, että Suomi ei näytä tästä näkökulmasta olevan rähmällään naapurin suuntaan. Selonteot ovat kuitenkin vain selontekoja ja politrukkiemme ”veri punnitaan” vasta sitten, jos se aika eteen tulee.

Selonteossa Naton osalta todetaan; ”Nato päivittää strategisen konseptinsa vuoden 2022 huippukokoukseen mennessä. Edellinen päivitys on vuodelta 2010. Natolla on Euroopan turvallisuuden kannalta keskeinen merkitys. Vahva ja yhtenäinen Nato on Euroopan ja Suomen intresseissä.” (Selonteko)

Nyt maassamme käynnistynyt keskustelu Nato-jäsenyydestä on Naton strategisen päivityksen (v. 2022) osalta ajankohtainen. Mielenkiintoinen nyanssi selonteossa on, että siinä todetaan Naton olevan Suomen intressissä.

Penkkiurheilija tulkitsee selontekoa siten – olkoon tulkinta oikea tai väärä – että Suomen Nato-ovi on erityisesti juuri alkavana vuonna 2022 raollaan Naton päivittäessä strategiaansa. Tästä aikataulullisesta näkökulmasta tarkasteltuna maassamme käytävä Nato-keskustelu on mitä ajankohtaisin. Aikataulu huomioon ottaen avaimet ovatkin nyt politrukkiemme käsissä alkavana vuonna 2022.

Politiikan penkkiurheilija on maamme sotahistoriaan sen verran perehtyneenä taipuvainen ajatukseen, että ”isot pojat” ratkaisevat miten maapallo makaa sotilaallisten voimasuhteiden osalta. Erityisesti sotilaallisesti liittoutumattomat maat ovat tästä näkökulmasta mitä haavoittuvimmassa asemassa, ovat omat puolustusvoimat sitten miten ”rautaiset” tahansa.

Näin oli I ja II maailmansodassa eikä tilanne ole muuttunut mahdollisen III:aan osalta. Kyse onkin siitä, luotammeko jatkossa puolueettomuuteen (suomettumisen hengessä), joka ei ole kuten historiasta tiedämme, tiukan paikan tullen edes realismia. ”Lastuna ulko- ja turvallisuuspoliittisilla lainehilla” ollenee tiukan paikan tullen kaikkein epärealistisinta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Tämä tiedettäneen yli maamme puoluerajojen. Historia on siinä mielessä ”armoton”, että sillä on tapana toistaa itseään, myös ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä.

Kuten historiaa lukeneina tiedämme, pienet jäävät isossa rytäkässä auttamatta isojen jalkoihin. Puolueettomuuden näkökulmasta vain Vatikaanissa voitaneen olla rauhaisin mielin, eikä sekään ole kirkossa kuulutettu.

Selonteko: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/163405/VN_2021_78.pdf?sequence=4&isAllowed=y

Niin tai näin. Politiikan penkkiurheilja toivottaa blogin lukijoille oikein hyvää alkavaa vuotta 2022.

 

 

+8
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu