Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Parhaat blogit kerran viikossa – tilaa uutiskirje tästä –>

Turkki ja Erdogan vie Suomea ja Ruotsia kuin litran mittaa – Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on Naton sisäinen asia

Kuten tiedämme, Turkki lähti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden osalta ”iltalypsyyn” omien poliittisten tarkoitusperiensä ajamiseksi, jossa taustalla on edessä olevat Turkin vaalit. Ulkopolitiikka on mitä suuremmassa määrin myös sisäpolitiikkaa, joka Kremlinkin osalta on todettu Venäjän-Ukrainan sodan osalta.

Kyseessä on kahden autoritaarisen valtion harjoittamasta politiikasta. Turkki ei poikkea tässä suhteessa Venäjästä, niin paradoksaalista kuin onkin, että Turkki on Naton jäsen.

Nato on perusluonteeltaan – olkoonkin, että järjestön toimintaan liittyy poliittisia ulottuvuuksia – lähtökohtaisesti puolustus/sotilasliitto, miten sen kukin haluaa itselleen määrittää.

Politiikan penkkiurheilija on seurannut mielenkiinnolla sitä, miten ja miksi Suomi (ja Ruotsi) lähti Erdoganin ”iltalypsyyn” mukaan. Penkkiurheilija pitää tärkeänä, että TP Niinistö ei ole tässäkään suhteessa ns. kuvia kumarrellut ja on ollut yhteydessä Erdoganiin. Hyvä näin.

Suomen delegaatio on parhaillaan Turkissa keskustelemassa siitä, miten asiassa edetä? Asetelma on täysin absurdi. Turkki (Erdogan) veti Suomen ja Ruotsin omaan sisäpoliittiseen peliin mukaan, johon vedätyksen Suomen ei pidä missään nimessä lähteä mukaan sen enempää, kuin mitä TP Niinistö on valtiojohtajana tehnyt.

Nato on kollektiivi, joka ratkaisee omat sisäiset asiansa ja sen, mitä uusia jäsenmaita järjestöön otetaan tai ei oteta. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys tulee perata läpi Naton päämajassa ja mitä vähemmässä määrin Suomen, Ruotsin ja Turkin kolmen välisissä keskusteluissa. 

Mitä pidempään Suomi ja Ruotsi harrastavat Turkin ja Erdoganin kanssa ”diplomatiaa”, sen monimutkaisemmaksi asia menee. Suomen Turkissa parhaillaan oleva delegaatio kannattaa kutsua kotiin ja jättää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys Naton päämajan ratkaistavaksi. Kyse on Naton ”oman pesän asioista”, eikä Suomen ja Ruotsin suhteesta Turkkiin. 

Puurot ja vellit näyttävät olevan iloisesti sekaisin. Erdogan vie Suomea ja Ruotsia kuin litran mittaa. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys ratkaistaan muilla foorumeilla kuin presidentti Erdoganin pöydässä.

Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusprosessi on tähän saakka edennyt erinomaisesti. Näyttääkin siltä, että maat takertuvat lillukanvarsiin (Turkkiin ja Erdoganiin), jolla ei ole mitään tekemistä maiden Nato-jäsenyysprosessin lopputuloksen kanssa. Maiden jäsenyyskysymykset ratkotaan aivan muilla suunnilla kuin Ankarassa tai Istanbulissa.

Jos/kun Suomen diplomaatit neuvottelevat Suomen Nato-jäsenyydestä presidentti Erdoganin palatsissa – Ak Sarayssa, Valkoisessa palatsissa  – joka on suurempi kuin Valkoinen talo, Kreml, Buckinhamin palatsi ja Versailles, etteivät he siellä diplomatian lisäksi eksy.

Erdoganin palatsi sijaitsee Beştepessä, Ankaran lähellä.

KUVA: BARIS KAYKUSUZ/ZUMAPRESS.COM/MVPHOTOS

TP Niinistö piipahti palatsissa v. 2015 ja taisi todeta Daily Hurriyet lehdelle, että ”Toivottavasti en eksy täällä ja ehkä minulla pitäisi olla kompassi mukana.”

Toivottavasti Suomen diplomaateilla on kompassit mukana ja he löytävät itsensä palatsista ulos. Sitä voitaneen pitää vierailun ainoana onnistuneena lopputuloksena Suomen Nato-jäsenyysprosessin näkökulmasta.

+9
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (14)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. Juha Varila
  Juha Varila #3677351

  Turkki on Naton jäsen. Suomi ei ole. Erdogan on kova luu. Ja ajaa maansa etua. Kyllä hän heiluttaa tahtipuikkoa omaan tahtiinsa, ei ole Bidenista tai muista horisijoista mieltä kääntämään ellei välirahaa makseta.
  – Nyt vain sovitellen ja sen kummemmin huutelematta.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 2. hrautomaki

  Turkki käyttää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ajaakseen sisäpoliittisia tavoitteitaan, eli vaatii etenkin Ruotsia luovuttamaan kurdit Turkkiin vankilaan ja kuolemaan.

  Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on Turkille kiristyskeino, jota se sumeilematta käyttää.

  Aikoinaan laajentumiskomissaari Olli Rehn halusi tällaisen valtion EU-jäseneksi, mutta onneksi Ranska tyrmäsi Ollin utopistiset aikeet.

  +5

  Ilmoita asiaton viesti

 3. Pekka Toivonen
  Pekka Toivonen #3677448

  Suomi haluaa jäseneksi sotilaalliseen puolustusliittoon jossa se tarvittaessa puolustaa aseellisesti diktatuurivaltio Turkkia.

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

  • IiroNordling
   Iiro Nordling #3677532
   Vastaus kommenttiin: #3677448

   Kyllä. Turkki ei itse näe ehkä asiaa Suomen kannalta. Turkille muu Nato on sen turvallisuuden jatketta. Erdogan on perinyt kurdiongelman. Sikäli noiden alueiden kiemurat eivät ole helposti ymmärrettäviä.

   Suomessa on ongelmana se, että Natoa on pidetty jonain ideologisena järjestönä, jolla on jopa pohjoismainen arvopohja.

   Jos Turkkia ei islamin ja yhteiskunnallisten teemojen takia otettu EU:n jäseneksi, niin siitäkin tajuaa ei Nato ole mikään EU:n jatke. Yhdysvalloissa on kuolemantuomio ja muutenkin Turkin arvot eivät ole vieraita Yhdysvalloissa, jossa mustien listiminen poliisin toimesta ei hirveästi Turkin arvopohjasta eroa.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

 4. viljoh9
  Viljo Heinonen #3677455

  Turkki, tai tarkemmin Erdogan luulee olevansa kova luu, joka voi sanella, mitkä maat voidaan Naton jäseniksi hyväksyä. Ei asia noin yksioikoinen ole. Turkki voi viivyttää hyväksymisprosessia, mutta ei estää lopullisesti. Hyvää noissa neuvotteluissa on, että Turkin pitää määrittää tarkasti, mitä etuja se haluaa, jotta se voi hyväksyä Ruotsin ja Suomen hakemukset. Siinä paljastuu se, mikä jo ennestään tiedetään.

  Turkki haluaa aseita Syyrian kurdien vastaiseen taisteluun ja Turkin kurdien sorron kansainvälisesti hyväksytyksi. Sitä Ruotsi ja Suomi eivät voi hyväksyä, koska silloin ne rikkoisivat kansainvälisiä sopimuksia ihmisoikeuksista. Sama koskee henkilöluovutuksia, joita Turkki vaatii.

  Erdogan haluaa itselleen oikeuden määrittää, kuka on terroristi. Siihen riittää, ettei hyväksy hänen politiikkaansa. Sellaista tilannetta ei saa syntyä, että yhdellekään valtion presidentille sallittaisiin oikeus määrittää, ketkä ovat terroristeja. Sitä oikeutta ei ole Putinillakaan, vaikka juuri niin hän toimii, mistään oikeudesta välittämättä.

  +2

  Ilmoita asiaton viesti

  • MattiVillikari1
   Matti Villikari #3677488
   Vastaus kommenttiin: #3677455

   Palautettavaksi vaadittuja kurdeja, Turkki syyttää terrorismista. Syyte on mielipide ei oikeuden päätös. Voitaisiinko tämä kurdien terrorismisyyte käsitettä Haagissa? Ainakin oikeuskeäsittelyn ajan kurdit olisivat Hollannissa, jolloin Suomi eikä Ruotsi voisi heitä palauttaa Turkkiin.

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

  • IiroNordling
   Iiro Nordling #3677537
   Vastaus kommenttiin: #3677455

   Yhdysvalloilla on ollut halu nimetä terroristeiksi ketä haluaa. Ja sitten se luokittelee maita, jotka suojelevat terroristeja. Sikäli Erdogan noudattaa samaa kaavaa. Nyt Suomi ja Ruotsi ovat tulleet mainituiksi terroristeja suojeleviksi maiksi.

   Minä näen pientä huumorin kukkaakin tässä tilanteessa.

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

   • NeaUusitalo
    Nea Uusitalo #3677565
    Vastaus kommenttiin: #3677537

    Vaikka mitä tapahtuisi ja vaikka kuinka mutkalle ”pahan akseli” vääntyy jenkkien päänupeissa niin Iran on aina mukana.

    +1

    Ilmoita asiaton viesti

 5. ilaripyykoenen
  Ilari Pyykönen #3677544

  Aikamoisilla höpönassujutuilla sitä karuselliin pääse

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • Pekka Toivonen
   Pekka Toivonen #3677672
   Vastaus kommenttiin: #3677544

   Häpönassuiluksi on osoittautunut myös Suomen poliittisen johdon ennenaikainen katteeton iloittelu eli Nato-euforia.

   Kansainväliseen karuselliin on jouduttu vastoin ns. parempaa tietoa.

   +2

   Ilmoita asiaton viesti

 6. sepposimonen2
  Seppo Simonen #3677741

  Hätä ei ole käsissämme Nato asiassa. Ensinnäkin ydiasevaltio Isobritanian pääministeri Boris Johnson vahvalla armeijalla varustettu takasi meille siirtymäkauden turvallisuuden. Samoin USA takasi myös presidentti Joe Bidenin toimesta saman asian.
  Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan halua käyttää tuhannen taalan paikkaa mutta kuten Marmariksen torilla ei pidä maksaa sitä myyjä pyytää se olisi myyjälle tappio no paseja voitaisiin myydä sinne. Onhan se kuitenkin Nato maa.

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

 7. IiroNordling
  Iiro Nordling #3678877

  Turkin vaatimuksiin suostumisen suhteen tuli mutkia matkaan. Turkki ei hirveästi pitänyt USA:n hallinnon tavasta toimia. Ei kuulemma kuulu USA:lle. Erdogan olisi saattanut suostua USAn taivutteluun ilman koko listan hyväksymistä, jos Biden olisi mennyt Ankaraan tai hän saanut itse kutsun USA:han.

  Samaan aikaan Natoon kuuluva Kreikka kävi lobbaamassa (tervetulleena) USA:ssa sen puolesta, ettei Nato-maa Turkille myydä lisää F16 hävittäjiä.

  Tämän Naton sisäinen kärhämä mutkistaa uusista jäsenmaista käytävää kauppaa. Vaikea uskoa, että asia liikahtaa vähään aikaan ellei Suomi ja Ruotsi tuo konkreettisesti kurdien päitä vadille.

  0

  Ilmoita asiaton viesti