Turvapaikanhakijat: ”Koeponnistaako” sisäministeriö oikeuskanslerilla Haaparanta-Tornio kortilla?

Eduskunnan apulaisoikeuskansleri on torpannut sisäministeriön esitysluonnoksen itärajan sulkemisen osalta. Kyseisiä papereita (esitysluonnos, apulaisoikeuskanslerin lausunto) ei ole julkaistu. Kyseisten papereiden oikeaan yläkulmaan on mitä todennäköisimmin isketty punaleimalla, SALASSA PIDETTÄVÄ, SEKRETESSBELAGD , JulkL 24 § kohdat 1, 2, 5 ja 9.

Sisäministeriö joutuu tupakoimaan asian uudelleen.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) ja sisäministeri Mari Rantasen (ps) mukaan hallituksen rajapäätösten valmistelu jatkuu nyt toisella mallilla oikeuskanslerinviraston tyrmättyä hallituksen alkuperäiset suunnitelmat.

– Sisäministeriössä on valmisteltu yhtä vaikuttavaa mallia ja siihen liittyen oikeuskanslerinvirasto on todennut, että siltä pohjalta ei voida jatkaa. Se ei tarkoita sitä, että tämä olisi tässä, vaan valmistelu on koko ajan käynnissä. Muitakin malleja on ja työ jatkuu, Orpo sanoi eduskunnassa toimittajille. (YLE 21.11) 

Medioissa on väläytelty, että itäraja (rajanylityspaikat) laitetaan kokonaan kiinni ja että turvapaikanhakijoiden maahantulo keskitetään Helsinki-Vantaalle. Kuten todettua emme tiedä mitä hallituksen esitysluonnos piti sisällään, joten olemme arvailujen varassa.

Mikäli hallituksen esitysluonnoksessa on esitetty Helsinki-Vantaata mitä todennäköisimmin esitys on kosahtanut siihen, että Ukrainan sodan johdosta ilmatila Venäjän ja EU:n välillä on suljettu.

Kolmas pakotepaketti Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen johdosta. Venäläisille lentoliikenteen harjoittajille määrätty kielto lentää EU:n ilmatilassa ja päästä EU:n lentokentille.

(https://www.consilium.europa.eu/fi/policies/sanctions/restrictive-measures-against-russia-over-ukraine/history-restrictive-measures-against-russia-over-ukraine/)

Mitä kortteja valtioneuvostolle ja sisäministeriölle jää käteen? Jos ja kun juridisesti on kysymys siitä, että Suomen on jätettävä pakolaisongelmassa raja auki, valtioneuvosto ja sisäministeriö voisi koeponnistaa oikeuskanslerilla sitä, että Suomi toteaa, että virallinen avoinna oleva rajanylityspaikka on Ruotsin-Suomen Haaparanta-Tornio.

Näin ollen voitaisiin myös olettaa, että Ruotsin rajan ylittävillä paperit ovat paremmassa kunnossa kuin Venäjältä tulevilla. On otettava huomioon, että Venäjälle ei ole aikoinaan päästetty paperittomia ulkomaalaisia. Kun Venäjä nyt puskee ulkomaalaisia Suomen itärajalle kyseisten henkilöiden paperit ovat yht´äkkiä kadonneet jäljettömiin. Venäjälle aikoinaan saapuessaan he tuskin ovat olleet paperittomia. Äiti-Venäjän raja tuskin tältäkään osin vuotaa kuin seula.

Edellä mainittuun pekuleeraukseen viitaten sisäministeriön kannattaa vielä koeponnistaa oikeuskanslerilla Haaparanta-Tornio kortti. Haaparanta-Tornio –kortti menee juridisesti oikeuskanslerin virastossa läpi, sillä mitään oikeudellisia perusteita ei löydy sille, etteikö Suomi mahdollista pakolaisten maahantuloa.

Olen taipuvainen ajatukseen, että tämän hetkinen itärajaongelma ratkeaa vain edellä mainitulla ulko- ja turvallisuuspoliittisella metodilla, joka kestää sekä kansainvälisen ihmisoikeusnäkökulman, että maamme kansallisen turvallisuutemme.

 

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu