Ukrainan ”Mainilan laukaukset”?

Kuten olemme viime tuntien uutisista kuulleet, ohjus on laskeutunut Puolan maaperälle. Vielä ei ole evidenssiä siitä, onko kyseessä Venäjän laukaisema ohjus tarkoituksellisena kohteena ”Nato-maaperä”. Oliko kyseessä ns. harhalaukaus vaiko jokin muu syy.

Valtiojohtomme on ottanut asiaan oikean ja yhtenäisen lähestymiskulman.

TP Niinistö toteaa twiitissään: ”Uutiset Puolasta ovat huolestuttavia. Tarkan ja vahvistetun tiedon saaminen on nyt ensiarvoisen tärkeää. Sen jälkeen on johtopäätösten aika. Tilannetta seurataan herkeämättä.”

PM Marin twiittaa: ”Puolasta kantautuvat uutiset ovat vakavia. Suomi seuraa tiiviisti Puolan tilannetta ja odottaa lisätietoa tapahtumista. Seisomme Puolan rinnalla ja reagoimme kun käsillä on tarvittu tilannekuva. Yhdessä. Yhtenäisinä.”

Ulkoministeriö toteaa twiitissään: Ulkoministeriö seuraa uutisointia Puolasta. Ulkoministeri Pekka Haavisto on ollut yhteydessä myös Varsovan edustustoon ja ulkoministerikollegoihin. Ensimmäiset uutiset ovat huolestuttavia. Odotamme vielä tarkempia tietoja Puolalta ja kumppaneitamme.”

Myös Puolustusministeri Kaikkonen on kommentoinut tilannetta twiitissään: ”Uutiset Puolasta ovat vakavia. Nyt on tärkeää saada vahvistetut ja täsmälliset tiedot tapahtuneesta. Suomessa seuraamme tilannetta tarkasti. Kaikki tuki Puolalle tapahtumien selvittämiseksi. Pidämme yhteyttä ja tuemme kumppaneitamme.”

Kysymysmerkkejä ohjuksen tai ammuksen lähtöpaikasta on ilmassa. Katseet kääntyvät luonnollisesti Kremlin suuntaan.

Natossa, Varsovassa ja Pentagonissa asiaa pengotaan parhaillaan.

Allekirjoittanut ei malta olla ryhtymättä salaliittoteoreetikoksi toteamalla, että ohjus/ammus on voinut tulla myös ”Kiovan suunnalta”. Kyseinen teoria voi olla täyttä huuhaata, mutta tuodaan se kuitenkin tässä yhteydessä esiin. Nato, Varsova ja Pentagon kun joutuu tämänkin huuhaateorian penkaisemaan.

Ukraina on taistellut urhoollisesti lännen avun varassa. On selvää, että sota on syönyt myös ukrainalaisia mies/naisvoimia tappioiden muodossa, joita ei julkisuudessa tuoda luonnollisesti esiin. Ukraina on Hersonin vapauttaumisesta huolimatta ollut kovassa puristuksessa. Puristus on kohdistunut myös siviilikohteisiin ja keskeiseen infrastruktuuriin.

Edellä mainitun paineen alla, huolimatta lännen merkittävästä aseavusta, ei olisi outoa, jos Ukraina ei ampuisi Mainilan laukauksia Puolan puolelle. Laukausten perimmäinen tavoite voi olla herättää Nato. Kollektiivina. Tähän saakka Nato on seurannut Venäjän operaatiota sivusta. Apu Ukrainaan on ollut EU- ja maakohtainen eikä Nato-kohtainen.

Onko kyseessä ollut Ukrainan toteuttamat ”Mainilan laukaukset” yli Puolan rajan, Naton herättämiseksi?

Kuten todettua. Em. salaliittoteoria on varsin kaukaa haettu ja stetsonista vedetty. Tästä huolimatta Pentagon joutuu sen tahollaan myös penkomaan, niin huuhaalta kuin teoria saattaa kuulostaakin.

On selvää, että Ukraina tarvitsee omien voimienkin ehtyessä myös Naton apua. Lieneekö ”Mainilan laukauksissa” tästä kysymys? Niin tai näin. Joka tapauksessa Yhdysvaltain Puolustusministeriö (Pentagon) joutuu viran puolesta tämänkin skenaarion penkaisemaan.

 

 

 

 

 

+1
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu