UM Haavisto voi tyytyväisin mielin suoristaa kravaatin ja kävellä isoon saliin. Kepu myy vaikka isoäitinsä, jottei hallitus kaadu

Tiistaina käsitellään UM Pekka Haaviston luottamukseen liittyvää asiaa isossa salissa.

Ilta-Sanomat uutisoi: ”IS:n tiedot: Keskusta kipuilee Haaviston epäluottamus­äänestyksen kanssa – kiperä moraalinen pulma puolueelle.” (IS 14.12).

IS:n uutisen ingressissä todetaan: ”Keskustalähteistä viestitään IS:lle, että vihreiden on vaikea tajuta, ettei tuki ulkoministeri Pekka Haavistolle ole vain ilmoitusasia.” 

Samaisessa ingressissä todetaan: ”Hallitusviisikko antoi jo tuoreeltaan neuvonpitonsa jälkeen tuen Haavistolle.”

”Keskustasta viestitään IS:lle, että vihreille tuntuu olevan vaikea tajuta, etteivät kaikki varauksetta tukisi Haavistoa. IS:lle kuvaillaan, että vihreille on ollut puhdas yllätys, ettei keskustan eduskuntaryhmän tuki ole vain ilmoitusluonteinen asia.”

Edellä mainittu Kepun eduskuntaryhmän varauksettoman tuen puuttuminen UM Haavistolle on taitavaa median hyväksikäyttöä. Toki mediat näihin absurdeihin heittoihin tarttuvat.

Tosiasia on kuitenkin se, että UM Haavisto voi tiistaiaamuna suoristaa kravatin ja kävellä isoon saliin tietäen, että vaaraa ei ole.

Kepulle, olkoonkin nimi hyvinvointialue tai maakuntauudistus on kuntavaalien alla elämän ja kuoleman kysymys. Yhdellä ulkoministerin vakanssilla ei ole puolueelle mitään merkitystä. Merkitystä on sillä jatkaako puolue alle vai yli 10 prosentin puolueena ja mikä on sen tulevaisuus.

UM Haavisto-caseen Kepu ei tosiasiallisesti korvaa lotkauta vaan äänestää hallituksen yhtenäisyyden puolesta sillä mikäli kepulaiset äänestävät UM Haavistoa vastaan tarkoittaa se hallituksen hajoamista ja Kepun kuntavaalien ennenaikaisia hautajaisia. Apollonkadulla tähän tyhmyyteen ei tietysti sorruta.

Maakuntauudistuksen ollessa Kepulle ”hollilla”, puolue myy vaikka isoäitinsä. UM Haavisto-ceissiin asia ei kaadu.

Paradoksaalista on, että Haavisto-casen osalta on keskusteltu voimakkaasti perustuslakivaliokunnan politisoitumisesta. Kun tarkastellaan prosesseja, myös muita kuin Haavisto-casea isossa kuvassa, jos käsittely ei politisoidu PeV:ssä se tekee sen viimeistään isossa salissa.

Perustuslain päivittämiselle ja perustuslakituomioistuimen perustamiselle on ison tilauksen paikka ja ainakin sitä on syytä selvittää. Politrukit ja mm. EK:n puhemies Vehviläinen ampuvat perustuslakituomioistuinajatuksen alas todeten, että kyse olisi  tällöin jälkikäteisestä prosessista. Eikö se ministerivastuuasiassa ole sitä myös PeV:n osalta? Nykyjärjestelmässä ”pukit ovat kaalimaan vartijoina”. 

UM Haavisto voi hyvillä mielin oikaista kravaattiaan ennen isoon saliin astumista, vilkaista peiliin, iskeä itselleen silmää ja kiittää Keskustaa saamastaan luottamuksesta.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu