Unkarin ”Nato-delegaatio” rantautuu Helsinkiin. Puurot ja vellit uhkaavat mennä pahasti sekaisin
Unkarin parlamentin ns. Nato-delegaatio rantautuu Helsinkiin tulevana keskiviikkona.
”Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin kanssa vitkastellut Unkarin parlamentti on päättänyt lähettää nelihenkisen valtuuskunnan vierailemaan Suomessa. Valtuuskuntaa johtaa Unkarin parlamentin varapuhemies Csaba Hende ja siihen kuuluvat kansalliskokouksen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Zsolt Németh sekä Euroopan parlamentin jäsenet Kinga Gál ja Balázs Hidvé.” (IL 3.3)
”Valtuuskunnan on tarkoitus tavata ensi keskiviikkona eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) ja eduskuntaryhmien sekä ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien edustajia. Lisäksi valtuuskunnalla on erillinen tapaaminen suuren valiokunnan puheenjohtajan Satu Hassin (vihr) kanssa.” (IL 3.3)
Delegaatioille on yleensä – protokollankin mukaan – tyypillistä, että ne vastaavat sekä toimialansa ja toimivaltansa osalta toisiaan. Keskeinen kysymys on, noudattaako Suomi tätä protokollaa?
Delegaation vastaanottaa puhemies Vanhanen, jolla ei ole toimivaltaa Nato-kysymyksissä. Huomioitava lisäksi on, että Suomi on omalta osaltaan jo hyväksynyt Nato-lain. Näin ollen puhemies Vanhasella ei ole enää mitään roolia keskustella ”sukulaiskansan” edustajien kanssa asiasta. Suomen parlamentissa Nato-jäsenyysasiaa ei enää käsitellä. Myöskään eduskuntaryhmien osallistumisella tapaamiseen ei ole merkitystä.
Toki puhemies Vanhanen ja eduskuntaryhmien pj:t voivat kohteliaisuussyistä kiehauttaa sukulaiskansan edustajille kahvit ja vaihtaa kuulumisia, sekä kysäistä, minkälaista säätä Budapestissa on pidellyt? Sen syvällisempiin raateihin heillä kun ei ole enää mandaattia. Suomen eduskunta on omalta osaltaan puhunut.
Relevantit osallistujat Suomen osalta – kun kyse on nimenomaan Nato-jäsenyydestä – ovat UaV:n pj. Jussi Halla-aho ja PuV:n Antti Häkkänen. Haittaa ei toki ole, jos sotaministeri Antti Kaikkonen sattuu olemaan maisemissa.
Mikä erikoisinta, Unkarin delegaation toiveena on tavata suuren valiokunnan pj. Satu Hassi. Kyseinen tapaaminen johtaa siihen, että puurot ja vellit menevät pahasti sekaisin Nato- ja EU-kontekstissa.
”Suuri valiokunta käsittelee Euroopan unionin jäsenyyteen liittyvän kansallisen politiikan valmistelua, paitsi ulko- ja turvallisuuspolitiikan osalta, joka kuuluu ulkoasiainvaliokunnan toimivaltaan.” (Eduskunta)
Hassin ei tule – eikä saa – toimivaltansa puitteissa missään nimessä ottaa delegaatiota vastaan – edes epävirallisesti – koska Nato-asiat eivät kuulu suuren valiokunnan toimivaltaan ja rooteliin.
Haiskahtaa siltä, että puurot ja vellit uhkaavat mennä pahasti sekaisin. Suomen tulee pitää sekä protokollasta, että virallisesta, eri toimijoiden toimivallasta ja rootelista kiinni. Unkarin delegaation ei tule missään nimessä määrittää sitä, ketä Suomesta pöydän ääreen istahtaa. Tämä viesti kannattaa välittää Unkarin-Suomen suurlähettilään kautta Budapestiin ennen Unkarin delegaation rantautumista Helsinkiin.
Politiikan penkkiurheilija on vahvasti taipuvainen ajatukseen, että jos protokollamme ei pidä tiukasti kiinni siitä kenellä mandaatti keskustella mistäkin asiasta on ja antaa sukulaiskansan tämän määrittää, tulemme olemaan Nato-jäsenyysprosessissamme nykyistäkin suuremmissa vaikeuksissa.
Vanhanen saa kuunnella ja ymmärrellä niiden huolia, aivan vapaasti…
Ilmoita asiaton viesti
Satu Hassi on tavallaan oikea henkilö, koska Unkarin neuvotteluissa kyse on EU-asioista. Orban esittää että vastuu ratifioinnista on parlamentilla, mutta koska parlamentissa ollaan (hyvin hyvin) huolissaan siitä että Suomi suhtautuu vihamielisesti Unkariin EU-asioissa on nyt parlamentin huolia kuultava ja löydettävä yhteinen sävel tai muutoin ei parlamentti voi ratifioida.
Ilmoita asiaton viesti
Jos protokollan mukaan asiassa edetään, Satu Hassilla ei ole mitään roolia. ”Suuri valiokunta käsittelee Euroopan unionin jäsenyyteen liittyvän kansallisen politiikan valmistelua, paitsi ulko- ja turvallisuuspolitiikan osalta, joka kuuluu ulkoasiainvaliokunnan toimivaltaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Protokolla on protokolla, mutta ei Unkari tässä protokollaa noudata muutoinkaan. Käsittääkseni Suomen kanta Unkarin EU-sanktioihin on Euroopan unionin jäsenyyteen liittyvää kansallista politiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän jos pyllistäisit niille myötämielellä…
Ilmoita asiaton viesti
Salminen itse on jälleen kovin huolissaan asioista, jotka hänelle eivät minkään protokollan mukaan kuulu. By all means.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos J-P. Demokratiaan kuuluu mielipiteen- ja sananvapaus, joka ei edellytä, että olisin osa em. protokollaa. Mikäli näin tulisi olla, meillä ei olisi US-blogeja (sinunkaan), mediaa jne. By all means.
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaiset eivät tahdo enää ymmärtää omia rajojaan kun esikuvana mediassa on jo vuosia ollut pääministeri Sanna Marin (sd.), joka jauhojengeineen on monipuolisesti ravistellut pääministeri-instituutiota.
Protokollaan kuuluu myös etiketti, jota osaltaan ilmentää asuvalinnat virallisissa tapaamisissa.
Muistamme erityisen ravistelevana kokemuksena pääministeri Sanna Marinin (sd.) nahkatakki-tapaamisen Ruotsin pääministerin kanssa viime keväänä Tukholmassa.
Protokolla ei suinkaan saa olla rajoittavana tekijänä kun ilo, valo ja hauskuus muuta vaativat.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuluvatko pääministerin viralliseen univormuun kauluslaatat ja suuret kunniamerkit?
Ilmoita asiaton viesti
Ulkoministeriön protokollapäällikkö on myös pääministerin käytettävissä.
Esittämäsi kysymys on syytä osoittaa hänelle.
Ilmoita asiaton viesti
Epäilemättä jonkinlainen protokolla kuuluu ”virallisiin” tapaamisiin. Kyllähän sellaisia vielä nykyäänkin joskus on, vaikka tuo Marinin ja Anderssonin keskustelu ei sellainen ollutkaan.
Me vanhat ihmiset tietysti muistamme ajat, jolloin oli useinkin jopa ”valtiovierailuja”.
Ilmoita asiaton viesti
Myönnän etten tiennyt kyseisen Suomen ja Ruotsin pääministereiden tapaamisen lehdistötilaisuuksineen olleen epävirallisen.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaista nykyajan menoa pari päivää sitten:
https://www.instagram.com/p/CpVRla1t1-v/
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän jokaisen suomalaisen olisi nyt syytä hakea jäitä hattuun. Kärsivällisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan täyttä pelleilyä ja myös ihan itse aiheutettu.
Ilmoita asiaton viesti
Unkari ei onnistunut saamaan kaikkea hyötyä 1956 tapahtumista ja nyt on saamassa kymmeniä miljardeja korruptiotukea pomon yritystoimintaan, siis mukamas, pelimiehet ovat pelimiehiä, mutta suositan Natosääntöjen muuttamista siten, että 5/6 enemmistöllä voidaan erottaa änkyrät häiriköimästä.
Ilmoita asiaton viesti
Epäilen, että unkarilaisilla parlamentin jäsenillä on tavoitteenaan sellaisen protokollan toteuttaminen, joka johtaa Suomen Nato-jäsenyyden estämiseen. Fact finding -mission tehtävänä ei taida olla faktojen vaan tekosyiden etsiminen.
Ilmoita asiaton viesti
Minun mielestäni koko ”valtuuskuntaa” ei tulisi ottaa vastaan ollenkaan. Mutta ymmärrän, että pakko vähän mielistellä noitakin tässä tilanteessa. Kostetaan tuon ”veljeskansan” hallinnolle sitten aikanaan. EU:n päätöksentekoperiaatteet antavat siihen herkulliset mahdollisuudet.
Ilmoita asiaton viesti
Lyödään sitten myöhemmin luu Unkarin kurkkuun 14/705 -voimalla Euroopan parlamentissa asiassa kuin asiassa.
Ja Natossa nostetaan jalkaa 5. artiklalle jos Unkari anelee aseveli Suomen apua.
Ilmoita asiaton viesti
Ai sellainen ns. demokraattisten valtioiden puolustusliitto Naton 5. artikla onkin, että nostetaan jalkaa sen juurella jos ei tykätä. Tosipaikan tullen tosin saattaa kyllä enemmänkin olla valtioita nostamassa jalkaa kyseisen artiklan kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän kyllä ihan täysin Unkarin hidastelun asiassa. Orban on kahden huonon vaihtoehdon välissä, jos hyväksyy Suomen hakemuksen, Venäjä katkaisee n. 80% energian tuonnin, eu taas uhkaa katkaista kaikki tukirahat. Kiitos tästä kuuluu Suomen hallitukselle vit…..sta Unkarille ja erityiskiitoksen ansaitsee kokkareiden meppi Sarvamaa, joka on tehnyt kaikkensa välien katkaisemiseksi Unkariin.
Ilmoita asiaton viesti
Irvokasta näytelmäähän tässä ollaan valmistelemassa: Teatteri Helsingissä, näyttelijät Budapestista ja kuiskaamo Moskovassa.
Hyvää taustatietoa pääkoreografista löytyy tästä Iltasanomien artikkelista: ”Arvoitus nimeltä Orban – miten diktatuurien kaatajasta tuli Putinin sylikoira?” https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009425961.html
Ilmoita asiaton viesti