Unkarin ”Nato-delegaatio” rantautuu Helsinkiin. Puurot ja vellit uhkaavat mennä pahasti sekaisin

Unkarin parlamentin ns. Nato-delegaatio rantautuu Helsinkiin tulevana keskiviikkona.

”Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin kanssa vitkastellut Unkarin parlamentti on päättänyt lähettää nelihenkisen valtuuskunnan vierailemaan Suomessa. Valtuuskuntaa johtaa Unkarin parlamentin varapuhemies Csaba Hende ja siihen kuuluvat kansalliskokouksen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Zsolt Németh sekä Euroopan parlamentin jäsenet Kinga Gál ja Balázs Hidvé.” (IL 3.3)

”Valtuuskunnan on tarkoitus tavata ensi keskiviikkona eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) ja eduskuntaryhmien sekä ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien edustajia. Lisäksi valtuuskunnalla on erillinen tapaaminen suuren valiokunnan puheenjohtajan Satu Hassin (vihr) kanssa.” (IL 3.3)

Delegaatioille on yleensä – protokollankin mukaan – tyypillistä, että ne vastaavat sekä toimialansa ja toimivaltansa osalta toisiaan. Keskeinen kysymys on, noudattaako Suomi tätä protokollaa?

Delegaation vastaanottaa puhemies Vanhanen, jolla ei ole toimivaltaa Nato-kysymyksissä. Huomioitava lisäksi on, että Suomi on omalta osaltaan jo hyväksynyt Nato-lain. Näin ollen puhemies Vanhasella ei ole enää mitään roolia keskustella ”sukulaiskansan” edustajien kanssa asiasta. Suomen parlamentissa Nato-jäsenyysasiaa ei enää käsitellä. Myöskään eduskuntaryhmien osallistumisella tapaamiseen ei ole merkitystä.

Toki puhemies Vanhanen ja eduskuntaryhmien pj:t voivat kohteliaisuussyistä kiehauttaa sukulaiskansan edustajille kahvit ja vaihtaa kuulumisia, sekä kysäistä, minkälaista säätä Budapestissa on pidellyt? Sen syvällisempiin raateihin heillä kun ei ole enää mandaattia. Suomen eduskunta on omalta osaltaan puhunut.

Relevantit osallistujat Suomen osalta – kun kyse on nimenomaan Nato-jäsenyydestä – ovat UaV:n pj. Jussi Halla-aho ja PuV:n Antti Häkkänen. Haittaa ei toki ole, jos sotaministeri Antti Kaikkonen sattuu olemaan  maisemissa. 

Mikä erikoisinta, Unkarin delegaation toiveena on tavata suuren valiokunnan pj. Satu Hassi. Kyseinen tapaaminen johtaa siihen, että puurot ja vellit menevät pahasti sekaisin Nato- ja EU-kontekstissa.

”Suuri valiokunta käsittelee Euroopan unionin jäsenyyteen liittyvän kansallisen politiikan valmistelua, paitsi ulko- ja turvallisuuspolitiikan osalta, joka kuuluu ulkoasiainvaliokunnan toimivaltaan.” (Eduskunta) 

Hassin ei tule – eikä saa – toimivaltansa puitteissa missään nimessä ottaa delegaatiota vastaan – edes epävirallisesti – koska Nato-asiat eivät kuulu suuren valiokunnan toimivaltaan ja rooteliin.  

Haiskahtaa siltä, että puurot ja vellit uhkaavat mennä pahasti sekaisin. Suomen tulee pitää sekä protokollasta, että virallisesta, eri toimijoiden toimivallasta ja rootelista kiinni. Unkarin delegaation ei tule missään nimessä määrittää sitä, ketä Suomesta pöydän ääreen istahtaa. Tämä viesti kannattaa välittää Unkarin-Suomen suurlähettilään kautta Budapestiin ennen Unkarin delegaation rantautumista Helsinkiin.

Politiikan penkkiurheilija on vahvasti taipuvainen ajatukseen, että jos protokollamme ei pidä tiukasti kiinni siitä kenellä mandaatti keskustella mistäkin asiasta on ja antaa sukulaiskansan tämän määrittää, tulemme olemaan Nato-jäsenyysprosessissamme nykyistäkin suuremmissa vaikeuksissa.

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu