UTP-johtomme joutuu ”urakalla” arvioimaan ”hand i hand -politiikkan” uudelleen

PM Sanna Marin ja Ruotsin kollega Ulf Kristersson totesivat tiedotustilaisuudessa Helsingissä 28. lokakuuta 2022 seuraavaa;

Kristersson;

– En näe riskiä, koska olemme tällä matkalla yhdessä ja olemme olleet alusta asti. Olemme ottaneet jokaisen askeleen käsi kädessä. Keskustelin tänään myös tasavallan presidentin (Sauli Niinistön) kanssa ja hän vahvistaa saman. Kokemukseni on, että myös kaikki muut maat, jotka ovat ratifoineet hakemuksemme hyvin nopeasti, ovat samaa mieltä yhdessä etenemisestä, Ulf Kristersson sanoi. (Demokraatti 28.10.2022)

Marin;

– Haluan korostaa, että Suomi ja Ruotsi valmistautuvat Natoon liittymiseen yhdessä. Tämä on erittäin tärkeää koko pohjoisen Euroopan turvallisuusympäristön kannalta. Molemmat maat myös vahvistaisivat koko liittoa, tekisimme Natosta vahvemman yhdessä, Marin sanoi ja painotti molempien maiden tekevän työtä sen eteen, että Turkki voi ratifioida maiden jäsenyyden mahdollisimman pian. (Demokraatti 28.10.2022)

Paljon ei ole vettä pääministereiden Helsinki-tapaamisen jälkeen ehtinyt Tammerkoskessa virrata, kun asetelma on muljahtanut Nato-jäsenyysprosessin osalta päälaelleen. Lahden toisella puolella roikotetaan Turkin presidentin nukkea ja poltetaan koraaneita. Istanbulissa palavat Ruotsin liput. Diplomaattisuhteet Ruotsin ja Turkin välillä uhkaavat katketa.

Mikäli maiden – Turkki – Ruotsi – diplomaattisuhteet katkeavat ja vaikka eivät täysin katkeaisikaan on Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi Turkissa pitkässä kuusessa.

On selvää, että muuttuneessa, radikaalissa olosuhteessa UTP-johtomme joutuu istahtamaan asian tiimoilta, ellei ole jo istahtanut ja muodostamaan kannan miten Ruotsin ja Turkin pattitilanteeseen reagoidaan? 

Suomi ja Ruotsi poikkeavat merkittävästi toisistaan, joka on tarkoituksenmukaista ottaa aina huomioon, suhteessa äiti-Venäjään. Suomi on ”etulinjassa” ja Ruotsi ”selustassa”. Saattaisi äkkipäätään olettaa, että UTP-johtomme kiinnittää enemmän huomiota ”etulinjaan” kuin ”selustaan”, jonka painoarvoa ei ole toki väheksyminen.

UTP-johtomme onkin näinä päivinä haasteellisten kysymysten äärellä ”hand i hand -politiikassa”. Mikäli Suomi irrottaa kätensä Ruotsista, tämä ymmärretään kyllä Tukholman päässäkin. Sitä UTP-johtomme ei tarvitse ”hygieniasyistä” pelätä vaan tehdä oma, kylmän viileä analyysi tilanteesta, mikä se sitten onkaan?

Joka tapauksessa UTP-johtomme on hyvä ”istahtaa ja tupakoida” asian tiimoilta, sen pahimman varalle.

 

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu