Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Blogisti, oletko aluevaltuutettu tai kuntapoliitikko? Saat asiasta merkinnän profiiliisi tekemällä ilmoituksen ylläpidolle: Ota yhteyttä

UTP-selonteossa vahva TP-utvan ”käsiohjaus”

TP-kanslian tiedotteen mukaan; ”Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta viimeistelivät tiistaina 12. huhtikuuta valtioneuvoston ajankohtaisselonteon turvallisuusympäristön muutoksesta. Selonteko etenee valtioneuvoston yleisistunnon hyväksymisen jälkeen eduskuntaan.” (lihavointi blogistin) (TP-kanslia 12.4). https://www.presidentti.fi/tiedote/ajankohtaisselonteko-tp-utvassa/

Tiedotetta kannattaa lukea tarkkaan siitä näkökulmasta, että tiedotteessa mainitaan termi ”viimeisteli”.

Samalla selviää myös PM Marinin Nato-kanta.  UTP-kysymyksissä TP-utva tulee tuskin ulos eriävillä mielipiteillä.

Erityisen mielenkiintoista blogin otsikossa mainitun TP-utvan ”käsiohjauksen” näkökulmasta on, että selontekoa on johtanut ulkoministeriö ja selontekoluonnosta ovat rustanneet UM:n virkamiehet.

PÄÄMINISTERI Marinin johtaman valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Timo Lankinen sanoo, että selonteon valmistelua johtaa ulkoministeriö, mutta mitään määräys- tai ohjekirjettä asiasta ei ole annettu. ”Selonteon valmistelu on jo lähtenyt liikkeelle. Se tehdään virkamiestyönä. Siitä ei tarvitse erillistä toimeksiantoa”, Lankinen sanoo. ”Tämä ei ole pelkkä Nato-selvitys vaan kaiken kattava selvitys.” (HS 11.3)

TP-utva halusi (12.4) kuitenkin etukäteen ”tsekata” mitä UM:n valmistelema selontekoluonnos pitää sisällään. Selontekoa ei näin ollen haluttu päästää julkisuuteen UM:stä ennen TP-utvan ennakkotsekkausta. Menettelystä onkin näin ollen vedettävissä se johtopäätös, että keskiviikkona 13.4 tiedämme käytännössä TP-utvan Nato-kannan selonteon rivien välistä.

Selonteko pyörähtää vielä pakollisen/muodollisen valiokuntakierroksen mietintöineen ja lausuntoineen.

Nato-prosessin näkökulmasta mielenkiintoista onkin, että TP-utva käsitteli UM:n laatimaa selontekoluonnosta jo tässä vaiheessa prosessia. Tätä voidaan pitää sinänsä perusteltuna ottaen huomioon ulko- ja turvallisuuspoliittisesti haastavat ajat. Näin ollen tämä tarkoittaa samalla myös sitä, että TP-utvalla on jo tässä vaiheessa prosessia vahva näkemys UTP-tilanteesta ja Nato-jäsenyydestä.

Kun parlamentaarisen prosessin (mm. valiokuntakierros) myöhemmissä vaiheissa TP-utva muodostaa virallisen Nato-kannan, voimme jo 13.4 julkaistusta selonteosta – jossa on siis jo TP-utvan ja TP:n vahva kädenjälki – nähdä ja tulkita mihin suuntaan olemme Nato-jäsenyyden osalta menossa. Selonteon muodollinen käsittely mm. valiokunnissa tuleekin näin ollen olemaan kosmetiikkaa.

Mikäli TP-utva ei olisi (12.4) selontekoa viimeistellyt ja selonteko olisi tullut suoraan UM:stä, UTP-johdon (TP, PM, UM) Nato-kanta jäisi vielä arvoitukseksi. Nyt suoritetun viimeistelyn jälkeen se ei enää sitä tee.

Otsikossa mainittua ”käsiohjausta” ei tule tulkita kritiikkinä TP-utvan suuntaan vaan tosiasiana siitä, että maamme ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja tulee olla vahvasti valtiojohdon näpeissä.

 

 

 

 

 

+5
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (5)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. NeaUusitalo
  Nea Uusitalo #3648636

  Natoon mennään juu, mutta mitäs jos Putte päättä pudottaa mutaman viruslatauksen Päijännetunnelin suulle? Ei taida paljon NATOt autella siihen hätään…

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • PerttiRampanen
   Pertti Rampanen #3648676
   Vastaus kommenttiin: #3648636

   Miksi Putte ei voisi tuota ”viruslatausta” pudottaa vaikka emme menisi Natoon?
   Tehdä sitä, tätä ja tuota. Arvuutellahan aina voidaan vaikka mitä pahaa tapahtuvaksi, kun on kyse täysin arvaamattomasta valtiojohtajasta.

   On muuten melkoinen alku kommentointiketjuun Nea, kun on kyse erittäin järkevästä blogista!?

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

   • NeaUusitalo
    Nea Uusitalo #3648696
    Vastaus kommenttiin: #3648676

    No mikäli Putte on niin hullu, kuin annetaan ymmärtää niin mikään ei takaa yhtään mitään. Esittämässäni skenaariossa ilmaisen vain ja ainoastaan, että mikäli Putte niin tekisi ei ole väliä ollaanko vaiko eikö olla NATO-jäseniä. Putte voisi halutessaan hulluudessaan kuitenkin ryhtyä moiseen vetoon jos kokee joutuvansa aivan nurkkaan. Minä en tiedä onko äijä yhtä hullu kuin mitä Hitler oli, mutta uskon, että jos Aatulla olisi ollut ydin- tai viruspaukkuja käytössä niin nappia olisi painanut.

    0

    Ilmoita asiaton viesti