Vaalitenttien määrä on mennyt yli ymmärryksen. Mediat, armahtakaa meitä tulevissa TP-vaaleissa

Politiikan penkkiurheilijaan on iskenyt frustraatio. Vaalitenttejä on puskenut eetteriin harva se ilta. Tämä perjantai-ilta ”pitäisi vielä kestää” YLE:n tentti. Saattaa olla, että kouran silmässä kaukosäädin hehkuu punaisena  kanavasurffauksesta lähetyksen aikana. Onneksi YLE:n vaalitentti on viimeinen. Huh.

Politiikan penkkiurheilija seuraa politiikkaa aktiivisesti, mutta näissä vaaleissa järjestettyjen tenttien määrä on mennyt yli ymmärryksen. Tenttien kovaa määrää voisi hyvin puolustaakin, jos niissä olisi revittävissä politrukeilta jotakin uutta. Jos katsoit ensimmäisen tentin, olet katsonut muutkin tentit.

Presidentinvaalitaisto pärähtää pikkuhiljaa käyntiin viikko-pari ek-vaalien jälkeen, jahka kansa on ensin ”toipunut” ek-vaaleista ja vaalitenteistä. Jos jotakin opittavaa näistä vaaleista kenties on – lienee se – että vaikka resupentin vaali onkin mielenkiintoinen henkilövaali, että mediat eivät yltäkyllästäisi meitä kuten nyt kävi.

Mitä tulee itse mielenkiintoiseen vaaliasetelmaan elämme mielenkiintoisia aikoja. Sellaista kristallipalloa ei ole vielä keksitty, joka pystyisi ennakoimaan vaalien lopputuloksen. Sellaista ei ole politiikan penkkiurheilijankaan komerossa.

Politiikan penkkiurheilijan nenään haiskahtaa persujen voitto. Hajua puoltaa se, että ennakkoääniä on annettu runsaasti ja olisiko niin, että persujen rivikannattaja on pyörähtänyt Prisman ennakkoäänestyspisteessä, jotta takapuolta ei tarvitse nostaa sohvalta sunnuntaina. Pyhitä lepopäiväsi.

Kokoomuksen kannatus laskee sitä mukaa kun inflaatio kasvaa. Kokkareiden – äänestäjän veret seisauttavaa – talouden tasapainottamistavoitetta voisi hyvin puoltaakin, mikäli inflaatio ei olisi täydellä laukalla. Ajoitus on tästä näkökulmasta täysin absurdi. Kokoomus jämähtää 20 prosenttiin joka perustuu vaki-äänestäjiin. Yhtään ääntä ei ole lupeissa nukkuvilta saati vihulaisilta.

Jos on kokoomuksen suunnittelema talouspolitiikka kuutamolla, sitä se näyttää olevan myös demareilla. Valtiontaloutta ei voi suunnitella lottovoittojen (työllisyyden- ja talouden kasvuodotus) varaan. Demarit tulevat imuroimaan – paljon puhutulla taktisella äänestämisellä – ääniä vasemmistolta ja vihreiltä. Asiassa on vain yksi iso mutta. Kepun kieltäytyessä nykyhallituspohjasta, demarien vaalivoiton merkitys sulaa käsiin. Demareilla on vastassa vain kaksi huonoa vaihtoehtoa, rutto vaiko kolera?

Kävi vaaleissa niin tai näin, pankaapa piruuttaan merkille mielenkiintoinen yksityiskohta mikäli porvarihallitusta pukkaa ja kokoomus on vetovastuussa. Huoliiko Orpo ja kokoomus Liike Nyt:n ja Hjalliksen hallitukseen?

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu