Valtioneuvosto, älä hötkyile, ”pentsmarkkaa”, pidä pää kylmänä, maltti on valttia

Hallitus on kokoontunut sunnuntaina Säätytalolle tuntitolkuksi pohtimaan mahdollisia rajoituksen purkamisia ja kuuntelemaan asiantuntijoita, Hetemäen raporttia, THL:n, STM:n etc osalta.

Kun otetaan huomioon, että kansalaisillamme ei ole tosiasiassa minkäänlaista paniikkia pysyä nykyrajoituksissa, minkäänlaiseen hötkyilemiseen ei ole minkäänlaista syytä etenkään kun kristallipalloa ei ole kenenkään kädessä.

Onko valtioneuvosto kuullut koskaan termistä ”Benchmarking” jota on sovellettu sekä taloustieteissä, että nykyään myös muiden tieteen aloilla. Suomalaisittain ns. hyvien käytäntöjen soveltamisesta ja käyttöönotosta. 

Koronapandemian pahimmissa kriiseissä olevat ja olleet maat alkavat pikku hiljaa purkamaan rajoituksia ja kuten tiedämme Suomi laahaa pandemian osalta viiikon kaksi jäljessä jos ja kun on THL:n asiantuntijoita uskominen.

En ole missään määrin lääketiede -tai  pandemiaexpertti, mutta jos palataan otsikossa mainittuun, suomalaisittain sanottuun ”pentsmarkkaukseen”, sen käyttöä ei ole liene tässä tilanteessa syytä väheksyä, etenkin kun mm. Euroopan kokemukset ovat parin-kolmen viikon päässä, eivätkä kuukausien päässä. Maltti on valttia sanotaan joka pätenee myös koronan osalta.

Näin ollen hallituksen tulee pitää pää kylmänä ja seurata mitä maailmassa ja Euroopassa pandemian osalta tapahtuu, tehdä ratkaisut ja ”pentsmarkkaukset” tältä empiiriseltä pohjalta. 

Pandemiatilanteissa jossa tieteellistä tietoa ei tosiasiassa ole vielä olemassa, valtioneuvoston on tarkoituksenmukaista nojautua empiiriseen, kokemusperäiseen tietoon.

Viisas valtioneuvosto suo tilaisuuden antaa mahdollisuuden muille tehdä ensin virheet tai onnistumiset ja tekee sen pohjalta johtopäätökösensä sen sijaan, että se on näiden kärjessä.

Hötkyilemiseen ei ole mitään syytä eikä myöskään varaa. Pää kylmänä. Naapurit kyllä näyttävät askelmerkit. Maltti on valttia.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu