Veljillä Joe ja Bibi yhteinen tavoite: Oval Office esitetään humanitaarisena rauhanrakentajana

Israel on moukaroinut Gazan maan tasalle. Tässä yhteydessä ei kuitenkaan oteta kantaa Israelin ja Hamasin operaatioihin vaan kiinnitetään huomio viime päivinä framille nousseeseen Israelin ja USA:n väliseen ”näkemyseroon” siitä, mitä Israel saa Oval Officen näkövinkkelistä Gazassa tehdä.

Julkisuudessa annetaan ymmärtää, että veljien Joe ja Bibi välit ovat ”katkeamispisteessä”. Kyseessä on bluffi, sillä Tel Avivin ja Washingtonin välit eivät tule katkeamaan tai olemaan edes lähellä katkeamispistettä. Washingtonin intressi on yhtäläinen Tel Avivin kanssa siltä osin, että äärijärjestöt kuten Hamas tulee eliminoida. Pentagonilla ei ole mitään sitä vastaan, että Hamas pyyhkäistään kartalta.

Joe myönsi CNN:n haastattelussa, että siviilejä on tapettu Israelille toimitettujen pommien seurauksena. (CNN 9.5.2024). Luonnollisesti Oval Officella on kuukausien ajan ollut tiedossa mihin pommit suunnataan – Gazaan.

USA teki taitavan bluffin keskeyttäessään pommitoimitukset Israeliin. Kyse on luonnollisesti siitä, että pommitoimitusten keskeyttäminen antaisi maailmalle kuvan, että USA toimii ”inhimillisesti”. Veljet Joe ja Bibi ovat toki yhdessä etukäteen sopineet, että kyseinen bluffi tehdään.

Mikäli Oval Officen mielestä Israelin toimesta tapahtunut Gazan moukarointi ei olisi ollut hyväksyttävää, moukarointi olisi päättynyt jo kuukausia sitten. Tosiasiassa Bibillä on Joen hiljainen hyväksyntä operaatiolle ja Antony sukkuloi ”mallin vuoksi” Yhdysvaltain ja Lähi-idän välillä ”rauhoittelemassa tilannetta.”

Bibillä on Joen myöntämä mandaatti Hamasin tuhoamiseksi, huolimatta siitä, että Gazassa kuolee kymmeniä tuhansia siviilejä. Sokea Reetakin näkee, että Oval Office halutaan esittää julkisuudessa humanitaarisena rauhanrakentajana. Todellisuus taitaa olla kuitenkin aivan jotakin muuta.

Mikäli Oval Officessa olisi katsottu Gazan moukarointi, humanitaarinen hätä ja kymmenien tuhansien siviilien kuolema ylimitoitettuna, olisi Israelin operaatio lopetettu jo kuukausia sitten USA:n painostuksesta. Tosiasiallisesta painostuksesta ei ole ollut merkkiäkään.

 

 

 

 

 

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu