Venäjän mediat ja Kreml ampuvat jo Mainilan laukauksia

IS:n erikoistoimittaja Arja Paananen on artikkeleillaan pitänyt meitä suomalaisia erinomaisesti ajan tasalla siitä, mitä Kremlissä Suomesta ajatellaan.

Kommentti: Putin kuvittelee Suomen havittelevan Karjalaa – ja siksi Venäjän propaganda vaatii jo erillistä tuomio­istuinta ”suomalaisten natsi­rikoksille” (IS 5.1)

Paanasen kommenttikirjoitusta ja Kremlin ajatusmaailmaa vahvistaa Karjalan Liiton jäseniin kohdistuva manööveri.

Karjalan Liiton jäsenet näyttävät joutuneen informaatiovaikuttamisen kohteeksi. Liiton jäsenet eri puolilla Suomea ovat marraskuusta lähtien saaneet viestejä, joissa kehotetaan nostamaan jälleen esille Karjalan palautus. (STT 5.1)

Itä-Suomen yliopiston tutkijatohtori Teemu Oivo avaa kyseisessä STT:n uutisessa venäläisen ajatusmaailman taustoja.

Tutkijan silmään kyse on tyypillisestä informaatiovaikuttamisen tavasta.

–  Venäläisten tahojen voi helposti uskoa olevan tämän takana, toteaa tutkijatohtori Teemu Oivo Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitokselta.

Oivo kertoo viestien menevän täysin yksiin Venäjällä toistettavan ison tarinan kanssa. Siihen kuuluu uhkakuva siitä, että Venäjää pyritään hajottamaan.

–  Venäjällä maan pirstoutuminen on usein käytetty kauhuskenaario ja siksi oivallinen osa agitoinnissa ulkoisia vihollisia vastaan, Oivo sanoo. (STT 5.1)

Evp-upseerit Martti J. Kari ja Pekka Toveri ovat myös omalta osaltaan avanneet ansiokkaasti venäläistä ajatusmaailmaa.

Suomalaiset muistavat hyvin talvisotaan johtaneet Mainilan laukaukset, joka oli NL:n lavastama tykistöisku. Iskun tarkoituksena oli saada Suomi näyttämään hyökkääjältä.

Kun tarkeastelee Venäjän harjoittamaa media- ja informaatiovaikuttamista ei voi välttyä ajatukselta, että Kreml ampuu parhaillaan ”Mainilan laukauksia”, johon on syytä  suhtautua vakavasti. Kreml hakee mahdollisille tuleville ”erikoisoperaatioilleen” kansalaisiltaan hyväksyntää Mainilan laukausten provokaation tavoin.

Provokaatiota voi harrastaa 2000-luvulla eri tavoin kuin 1930-luvulla, jolloin internetistä ja sen mahdollistamasta informaatiovaikuttamisesta ei ollut tietoakaan. Internet ja sähköinen media mahdollistaa 2000-luvulla, vuonna 1939 ammutut  provokatiiviset Mainilan laukaukset, joihin on tarkoituksenmukaista suhtautua sille kuuluvalla vakavuudella niin PV:n, UM:n, Supo:n kuin Presidentinlinnankin päässä.

2020-luvun Mainilan laukaukset on Kremlin suunnasta ammuttu. Miten laukauksiin reagoi Nato, Suomen ja Ruotsin ollessa Naton porstuassa?

 

 

 

 

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu