Washington avasi ”Leopard-umpisolmun”. Saksalaiset Leopardit vapautuivat liittokansleri Scholzin ”häkistä”

Pekuleerasin alla olevassa US-blogissa muutama päivä sitten sitä, miten ”Leopard-umpisolmu” aukeaa. Ja kas. Umpisolmu avattiin kuin avattiinkin Washingtonin päässä.

The Biden administration is set to announce it will send M1 Abrams battle tanks to Ukraine, people familiar with the matter said, reversing a longstanding position as part of efforts to persuade Germany to provide tanks of its own. The people, who asked not to be identified discussing private deliberations, said the White House could make the announcement as early as Wednesday. (Bloomberg 24.1)

Washington vapautti – kuinka ollakaan – samanaikaisesti saksalaiset leopardit liittokansleri Scholzin ”häkistä”.

Saksa on päättänyt toimittaa Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, saksalaislehti Der Spiegel kertoo. Myös uutistoimisto Reuters on onnistunut samaan lähteiltään vahvistuksen saksalaislehden tiedoille. Spiegelin mukaan liittokansleri Olaf Scholz on viimein antanut asialle siunauksensa. Samalla Saksa antaa luvan myös muille maille toimittaa Leopardeja Ukrainaan. Saksan hallituksen tiedottaja ei suostunut kommentoimaan Spiegelin tietoja. Maan puolustusministeriötä ei ole tavoitettu kommentoimaan. (IL 24.1)

Leopardien vapauttaminen oli kiinni siitä, antaako Yhdysvallat Saksalle siunauksensa. Tuo siunaus annettiin sillä, että myös Yhdysvallat lähettää omia M1 Abrams -vaunuja Ukrainaan.

********

Kreml on uhannut reagoida voimakkaasti, mikäli leopardeja vapautetaan Ukrainaan. Jos oli UM Haaviston tämän päivän ulostulo kova uutinen, Washingtonin uutista voitaneen pitää vähintäänkin yhtä kovana pommina. Yhdysvaltojen/Saksan ja Venäjän välit tulevat entisestään kiristymään. Olennaista on nyt se, että Naton pääkonttorista ilmoitetaan Stoltenbergin suulla, että kyse on kansallisista päätöksistä, eikä Natosta.

********

Washington ja Berliini ovat iskeneet nyt isot kortit pöytään. Mitä tekee Pariisi ja Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron? Kreml tulee reagoimaan joka suuntaan, eikä EU tule jäämään osattomaksi. Tällöin ei Pariisikaan voi piiloutua enää Berliinin ja Washingtonin selän taakse. Nähtäväksi jää, minkälaisilla korteilla Pariisi alkaa lähiviikkoina pelaamaan. Pelin sivustaseuraajana se ei voi jatkaa niin mukavalta kuin se Élysée-palatsissa tuntuukin.

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu