YK:n ilmastokokous: PM Marinin ja Suomen momentum valui Sharm el-Sheikhin hiekkaan

YK:n ilmastoneuvottelut ovat käynnistyneet Egyptin Sharm el-Sheikhissä. Kaksi viikkoa kestävän kokouksen aikana maailman johtajat etsivät jälleen keinoja ilmaston pelastamiseksi. (YLE 7.11)

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) oli maanantain viimeinen puhuja. Marin totesi puheessaan, että ilmastonmuutoksen vastaisten toimien suhteen käsillä on nyt kriittinen vuosikymmen. Tavoitteista on siirryttävä toimiin. – Mitä kauemmin odotamme, sitä kalliimmaksi tämä tulee, Marin sanoi. (YLE 7.11)

Allekirjoittanut on vähemmässä määrin ”viherpiipertäjä”, mutta tästä huolimatta heräsi kysymys, missä määrin valtioiden päämiehet – lentäessään kokoukseen satoja lentoja kahden viikon ajan – näyttävät ilmastonmuutoksen torjumiseksi esimerkkiä?

Suomella ja PM Marinilla olisi ollut tuhannen taalan paikka profiloida Suomea ilmastonmuutosmyönteisenä maana. Sen sijaan PM Marin lensi Egyptiin pitämään puheenvuoron, jonka hän olisi voinut – esimerkillisesti – pitää  etänä.

PM Marin olisi etäyhteydellä kiinnittänyt  kansainvälistä huomiota Suomen ”talkoissa” ilmastonmuutoksen torjumisessa. Nyt sekin momentum ja mahdollisuus valui Sharm el-Sheikhin hiekkaan. PM Marinin Instagram-julkaisut ovat olleet laajasti suosittuja. PM Marinilla olisi ollut tuhannen taalan paikka profiloitua myös politrukkina kokoukseen osallistumiseen liittyen. PM:n esikunnassa nukahdettiin kyseisen momentumin osalta pahanpäiväisesti.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr) rantautuu ”Sinivalkoisin siivin” Sharm el-Sheikhiin ministeriviikolla 15.-18.11 valtuuskuntineen. Hereillä ei näytetä olevan myöskään Ohisalon esikunnassa, etenkin kun hän kantaa teemaan liittyvää ilmastoministerin salkkua.

Etäyhteyden näkökulmasta ilmastoministeri Ohisalolla ei ole vielä maito maassa toisin kuin PM Marinilla. Nähtäväksi jää, nouseeko ilmastoministeri valtuuskuntineen ”Sinivalkoisille siiville” näyttämään esimerkkiä ilmastonmuutoksen torjumisessa? Tältä osin maito ei ole vielä maassa.

Eduskuntavaalit painavat päälle. Nohevimmat toimittajat tulevat tiedustelemaan ilmastoministeri Ohisalolta, oliko valtuuskunnan lennättäminen Egyptiin ilmastoteko? Olisiko proseduurin voinut hoitaa fiksummin ja ilmastoystävällisemmin, myös Suomen kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden näkökulmasta?

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu