YLE:n presidenttitentti: Nappisyöttö opposition lapaan

Kuten olemme panneet merkille YLE:n presidenttitentti on aiheuttanut parran pärinää. Ensimmäinen tunteroinen keskusteltiin valtiontaloudesta, yhdestä vaiko kahdesta miljardista ja työmarkkinapolitiikasta. YLE:n toimituksen ehdokkaille esittämät kysymykset olivat nappisyöttö vasemman laidan, Li Anderssonin ja Jutta Urpilaisen lapaan. Andersson ja Urpilainen pääsivät loistamaan vastauksillaan, joka eittämättä korpesi oikean laidan ja hallituspuolueiden kannattajia. X:ssä pärähtikin välitön kritiikki toimittajan esittämiä kysymyksiä kohtaan.

Kritiikki on varsin aiheellinen. TP:n ei tule puuttua kolmen metrin kepilläkään työmarkkinapolitiikkaan ja soteen, joka sekin nousi keskustelussa esiin. Andersson ja Urpilainen pääsivät oikein urakalla moukaroimaan Petteri Orpon hallituksen talous- ja työmarkkinapolitiikkaa. Totta toki on, että TP voi kommentoida ja tuoda oman näkemyksensä talouspolitiikan osalta makrotasolla ja kiehauttaa työmarkkinasatraapeille kahvit työtaistelutilanteissa.

Toimittajan esittämiä kysymyksiä voidaan perustella aiheellisesti siitä näkökulmasta, että ehdokkailta haluttiin kaivaa esiin myös arvojohtajuuteen liittyviä kysymyksiä. Tältä osin tentti ei mennyt sen saamasta murskakritiikistä huolimatta täysin vihkoon, mutta painotus UTP-asioiden ja arvojohtamisen osalta meni persiilleen.

YLE:n toimitus oli kuitenkin sen verran hereillä, että tentin ohessa todettiin, että Erdogan oli pyyhkäissyt puumerkin Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymiseksi. Sen sijaan toimitus/toimittaja ei ollut hereillä, että olisi esittänyt TP-ehdokkaille edes niin triviaalia kysymystä, mitä mieltä he ovat Erdoganin puumerkistä kun asiaa on vatvottu toista vuotta ja että Ruotsin Nato-jäsenyys on Suomelle erittäin tärkeää puolustuspoliittisesti.

Kuten edellä todettiin, tentin painotus UTP:n ja arvojohtamisen osalta meni persiilleen. Herää kysymys, pitääkö YLE:n toimitus kansalaisia niin pöljinä, etteivät he jo tiedä ehdokkaiden arvoja ja poliittisia kantoja mm. talouteen tai työmarkkinapolitiikkaan liittyen?

YLE:n tentti oli nappisyöttö Anderssonin ja Urpilaisen lapaan, jotka 5-7 prosentin kannatuksilla hyödynsivät tilanteen täysimääräisesti etenkin kun mitään mahdollisuuksia vaalin toiselle kierrokselle pääsystä ei ole.

 

 

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu