Ylittikö PM Marin Kiovassa toimivaltansa?

PM Sanna Marin avasi Kiovassa keskustelun Hornetien toimittamisesta Ukrainaan.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoo Iltalehdelle, että pääministeri Sanna Marin ei kertonut hänelle etukäteen aikomuksestaan väläyttää Hornet-hävittäjien antamista Ukrainalle. (IL 10.3)

Marinin avaus oli varsin erikoinen, sillä kuten sotaministeri Kaikkonen edellä toteaa, hänellä ei ollut etukäteistä tietoa asiasta.

Politiikan ja vähän juridiikankin penkkiurheilija ei ole niinkään huolestunut siitä, olisiko sotaministeri Kaikkosen tullut etukäteen tietää PM:n ulostulosta, mutta huolestua kannattaisi siitä, että PM:n rooteliin ei lähtökohtaisesti kuulu ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Perustuslain 66 § (Pääministerin tehtävät) toteaa:

Pääministeri johtaa valtioneuvoston toimintaa ja huolehtii valtioneuvostolle kuuluvien asioiden valmistelun ja käsittelyn yhteensovittamisesta. Pääministeri johtaa asioiden käsittelyä valtioneuvoston yleisistunnossa Pääministeri edustaa Suomea Eurooppa-neuvostossa. Pääministeri edustaa Suomea myös muussa valtion ylimmän johdon osallistumista vaativassa Euroopan unionin toiminnassa, jollei valtioneuvosto poikkeuksellisesti toisin päätä. (4.11.2011/1112) Pääministerin ollessa estyneenä hänen tehtäviään hoitaa pääministerin sijaiseksi määrätty ministeri ja tämänkin ollessa estynyt virkavuosiltaan vanhin ministeri.

PM vastaa lähtökohtaisesti EU-politiikasta ja TP Niinistö UTP:sta – yhteistyössä valtioneuvoston kanssa. Herääkin kysymys, missä määrin Marin oli konsultoinut etukäteen Niinistöä ”Hornet-avauksessaan”? 

Äkkipäätään haiskahtaa siltä, että PM Marin on lähtenyt sooloilemaan UTP-kysymyksissä keskustelematta asiasta etukäteen TP Niinistön kanssa. Vaalien läheisyys on toki ymmärrettävää ja siihen liittyvä PR-toiminta, mutta saattaisi äkkipäätään olettaa, että PM:n toimintaa – vaalienkin alla – rajoittaa perustuslaki.

Se, että pääministeri ei ole konsultoinut etukäteen sotaministeriämme ei vaalien alla ole  mahdottomuus, mutta mahdottomuutena voitaneen pitää sitä, että jos pääministeri ei ole konsultoinut etukäteen Puolustusvoimain ylipäällikköä, tasavallan presidenttiä, olemmekin jo täysin eri tilanteessa. 

Valtiosääntöasiantuntijat osaavat antaa otsikossa esitettyyn kysymykseen vastauksen.

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu