Puolueet ja etujärjestöt romahduttivat Suomen koulutustason
Vuonna 1991 Suomi sijoittui ykköseksi OECD-maiden nuorten (25–34-vuotiaiden) korkeakouluvertailussa. Vuonna 2000 olimme sijalla 4, mutta vuonna 2011 enää sijalla 19 ja vuonna 2021 sijalla 25. Nyt Suomen koulutustason palauttaminen on noussut lähestyvien vaalien keskeiseksi teemaksi ja puolueet ovat ryhtyneet nokittamaan toinen toistaan korkeammilla koulutuslisäyksillä. Keskustelussa annetaan ymmärtää, että Suomen jääminen jälkeen on tullut yllätyksenä, ja tapahtunut olisi luonnonvoimainen prosessi, jonka lopputulos voidaan havaita vasta jälkikäteen.
Ei ole kuitenkaan niin, että Suomessa ei olisi tiedetty, miten maamme koulutuksen asema kehittyy kansainvälisissä vertailuissa, ja että koulutustason lasku olisi tullut jotakin kautta meille tietoon vasta 2010-luvun lopulla. OECD on seurannut koulutustason kansainvälistä kehitystä jo vuosikymmenet. Tulokset julkistetaan määrävuosin ilmestyvässä Education at a Glance -raportissa. Suomalaiset viranomaiset ovat toimittaneet siihen Suomen tiedot ja osallistuneet aktiivisesti sen laatimiseen. Suomea raportteja laatineissa ryhmissä ovat edustaneet opetus- ja kulttuuriministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä Opetushallituksen virkamiehet.
Asia on ollut esillä myös julkisessa keskustelussa. Professori Liekki Lehtisalo kirjoitti enteellisesti vuonna 2012: ”Usea kansakunta on siis rientänyt edellemme koulutusvarantonsa kasvattamisessa. Olemme vaarassa menettää vaiheittain kansainvälisiä asemiamme niin koulutuksen, tieteen kuin kulttuurinkin alueilla. Kansakuntana meillä näyttää olevan niukalti tosiasiallisia mahdollisuuksia pysytellä maailman huippumaiden seurassa. Yhdeksi perussyyksi osoittautuu päätöksentekijöidemme kyvyttömyys oivaltaa, että laaja sivistys on tulevaisuudessakin aineellisen ja henkisen hyvinvointimme tärkein takaaja.” (HS 2.6.2012). Monissa asiantuntijapuheenvuoroissa korostettiin korkeakoulutettujen osuuden kasvattamisen välttämättömyyttä. Myös koulutusmäärien perustana olleita tulevaisuuden koulutustarpeista tehtyjä laskelmia on kritisoitu voimakkaasti.
Suomessa valtio säätelee koulutusmääriä jopa pikkutarkasti. Tärkein asiakirja oli 2010-luvun lopulle asti valtioneuvoston opetusministeriön esittelystä hyväksymä koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma. Kahdenkymmenen vuoden aikana niitä laadittiin neljä: vuosille 1999–2004, 2003–2008, 2007–2012 ja 2011–2016. Useimmissa tavoitteeksi asetetaan Suomen kansainvälisesti korkean koulutustason säilyttäminen. Vasta vuosien 2011–2016 suunnitelmassa havahduttiin vertailutilanteen rajuun laskuun, ja tilanteen palauttaminen korkeakoulutuksen määrää lisäämällä. Mutta konkreettisissa aloituspaikkaluvuissa tavoitteet eivät näy, vaan joissakin suunnitelmissa korkeakoulutuksen määrää jopa supistetaan jo toteutuneista luvuista. Korkeakoulutuksen (yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen) uusien opiskelijoiden määrä pysyi kutakuinkin muuttumattomana vuoteen 2017 asti ennen kuin Talouspolitiikan arviointineuvosto nosti asian julkisuuteen. Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut: kuluneen kahden vuosikymmenen aikana Suomi oli ehtinyt vajota kansainvälisten vertailujen pohjamutiin.
Suomen tilanteen heikkeneminen ei ole tullut yllätyksenä, eikä se ole syntynyt luonnonvoimien oikkuna. Korkeakoulutuksen määrää on tietoisesti pidetty matalana, vaikka se on johtanut Suomen aikaisemmin kansainvälisesti hyvänä pidetyn koulutusmaineen rapautumiseen, nuorten koulutustoiveiden laiminlyömiseen sekä taloudellisen kasvun hiipumiseen. On perusteltua kysyä, ketkä ovat olleet vastuussa tilanteen syntymisestä ja miksi se syntynyt. Koulutustason laskun aikana opetusministereinä ovat olleet sosialidemokraatit ja kokoomuslaiset:
1994–1999 Olli-Pekka Heinonen
1999–2003 Maija Rask (sdp)
2003–2005 Tuula Haatainen (sdp)
2005–2007 Antti Kalliomäki (sdp)
2007–2008 Sari Sarkomaa (kok)
2008–2011 Henna Virkkunen (kok)
2011–2013 Jukka Gustafsson (sdp)
2013–2015 Krista Kiuru (sdp)
2015–2019 Sanni Grahn -Laasonen (kok).
Kehittämissuunnitelmissa korkeakoulutuksen vähäistä määrää on perusteltu viittaamalla Opetushallituksen laskelmiin tulevaisuuden koulutustarpeista. Mutta Opetushallituksen ennusteet poikkeavat radikaalisti sen edeltäjän, Koulutussuunnittelun neuvottelukunnan arvioista. Vuosina 1978–1995 neuvottelukunta esitti kaikissa raporteissaan korkeakoulutuksen lisäämistä. Sen seurauksena väestön koulutustaso kohosi koko ajan – ollen vielä vuonna 2000 OECD-maiden korkeimpia. Esitykset eivät miellyttäneet varsinkaan hyvätuloisia ja korkeakoulutettuja ammattiryhmiä edustanutta Akavaa, joka jättikin säännöllisesti neuvottelukunnan mietintöihin eriävän mielipiteen. Tultuaan opetusministeriksi kokoomuksen Olli-Pekka Heinonen lakkautti neuvottelukunnan ja siirsi arvioiden laatimisen Opetushallitukselle.
Ratkaisu oli erikoinen, sillä vaikka Opetushallitus on asiantuntijavirasto, samalla myös itse koulutuspäätösten edunsaaja – se hallinnoi ammatillista koulutusta ja sen voimavarat riippuvat olennaisesti siitä, että ammatillinen koulutus pysyy laajana. Sen ehtona kuitenkin on, ettei korkeakoulutus laajene. Kun koulutusta on riittävästi koko ikäluokalle, merkitsevät muutokset koulutusmäärissä nollasummapelia ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen kesken. Opetushallituksen vuosien 1999, 2004, 2009, 2011 ja 2015 julkistamat ennusteet tuottivatkin toinen toisensa jälkeen esityksen, jossa korkeakoulutusta ei tarvinnut lisätä, siitä huolimatta, että vuosien 2000-2018 välisenä aikana sitä edellyttävien asiantuntijatyöpaikkojen määrä kasvoi yli 200 000:lla. Tämä oli mahdollista, kun Opetushallitus piilotti valmistelutiedot, joiden avulla laskelmat olisi voitu tarkistaa.
Mutta Opetushallitus oli kuitenkin vain väline, jonka avulla luotiin keskeisiä yhteiskunnallisia intressiryhmiä tyydyttävä tilanne. Akava ei halua lisää korkeakoulutusta, koska korkeakoulutettujen suuri tarjonta heikentää akavalaisten työmarkkinatilannetta. Elinkeinoelämää dominoivat teollisuuden työnantajat ovat vastustaneet korkeakoulutuksen lisäämistä, sillä se haluaa runsasta työvoiman tarjontaa työpaikkoihinsa, joissa riittää ammatillinen koulutus. SAK puolestaan ajaa ammatillista koulutusta, koska se haluaa turvata jäsenistönsä koulutustason. Ja mitä useampi nuori siirtyy korkeakoulutukseen, sitä pienemmäksi käy niiden osuus, jotka voisivat sosiaalistua sak:laiseen ammattiyhdistysliikkeeseen.
Suomalaisessa yhteiskunnassa ei ole ollut vaikutusvaltaisia tahoja, jotka olisivat halunneet edistää koko kansantalouden ja nuorten korkeakoulutukseen liittyviä etuja. Puolueet, joiden tehtäviin se olisi kuulunut, ovat ajaneet taloudellisten eturyhmien epäpyhän allianssin kapeita intressejä. Usein taloudellisen päätösvallan keskittyminen muutamille voimakkaille järjestöille on ollut pienen Suomen voima, kun ne ovat löytäneet yhteisen sävelen. Tässä tapauksessa siitä on muodostunut heikkous, jonka seurauksia yhteiskunta ja etenkin sen nuorisoikäluokat ovat joutuneet ja joutuvat kantamaan vielä pitkälle tulevaisuuteen.
Tämä oli uutta tietoa, että ongelma ei ole vain peruskoulussa vaan myös korkeakoulutettujen määrässä.
Uskottavuus olisi lisääntynyt 300 %, jos mukana olisi ollut graafisia trenditietoja eri koulutusasteiden aloituspaikkojen ja valmistuneiden määristä vaikkapa viimeisen 50 vuoden ajalta. Nyt jäi perusteltu epäily, että miten asiat ovat todellisuudessa kehittyneet.
Ilmoita asiaton viesti
… (sdp) … (kok)… (sdp) …
Mihinkähän se huomio mahtais mennä, ja toimimisen tarve, jos ajattelee vaikuttavimpia kohtia, jotka päättäjiä liikuttaa.
Ettei vain kävisi kuten yleensä, jalkoihin jäävälle.
Missä valtaa, siellä vallan vastustusta, tai säätötarvetta, ennenpitkää. Valitettavasti, ja myös aidon tarpeen mukaisesti.
Tuli mieleen enemmän juuritasolta lähtevä kasvu, vaikka käytännössä ideaalisuudet eivät niin hyvin erotu.
Siinä kun toimijoilla on jotain ideaa, tai sellaisia ihmisiä on… vähäinenkin voi voittaa, kun linkkautuu tasolle, jossa tarkoitus tehdä jotain.
Eikö julkisen alla voi hyvin olla vapautta heillä, jotka ovat omistautuneita tehtäviinsä, vai toimiiko kasvatuksessa ja opetuksessa täysin epäpätevää väkeä, johon ei luottamista, toimintaansa hakevina työläisinä?
Tuollaiseen sopivuuteen jotain tarkastelua onnistumisista ja tuloksista, ja vuorovaikutusta… niin asioita rakentuu, eikä jotain ole vain runnoutumassa.
Onko tällaista joskus toteutettu, tai mikä normaalivalmiuksisen toiminnan nimike voisi olla, johon tosiaan aidosti liittää jotain tavan tuloksellisuutta. ?
Ei kai tämä kuvio kaikilla voi mennä täysin yli hilseen, vaikka olisi maan tapa.
Ilmoita asiaton viesti
”Monissa asiantuntijapuheenvuoroissa korostettiin korkeakoulutettujen osuuden kasvattamisen välttämättömyyttä.”
Niin kauan kuin korkeakoulujen ja yliopistojen koulutus on ideologista, ei mikään korkeakoulutettujen määrä korjaa koulutuksen alennustilaa. Jos oppilas- ja opettaja-aines valitaan vain ideologian mukaan, ei oppilaiden ja opetuksen taso tule muuttumaan, vaan menee vain entistä huonommaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä lie olet saanut päähäsi, että koulutus on ideologista. Toki sellaistakin on 1970-luvulla yritetty, mutta nykypäivänä en yksittäisiä henkilöitä lukuun ottamatta sellaista tunnista.
Keskeisin kysymys ei koulutuksen määrässä vaan laadussa. Määrällä saavutetaan vain näennäisesti kauniita numeroita, mutta niiden takana ei ole todellista suorituskykyä. Kuvaavaa on, että esimerkiksi yliopistoissa vaatimustaso on 2000-luvulla laskenut karkeasti puoleen aikaisemmasta. Samaan aikaan vähenevien opettajien panos opiskelijoiden kaitsemiseen on rajusti lisääntynyt, mikä ei valitettavasti tarkoita opetuksen tehostumista vaan pikemminkin opiskelijoiden perässä vetämistä. Näin ollen opetuskin on heikentynyt.
Etenkin koulutus ja terveydenhoito saisivat olla osa-alueita, joilta tietämättömien poliitikkojen pitäisi pysyä kaukana.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan nuo yliopistot ja korkeakoulut ideologisoitu ja asiaan on kiinnittänyt huomiota useat tahot. Tässä yksi esimerkki ja vastaavia löytyy pilvin pimein ja sinäkin voit valistaa itseäsi kuuntelemalla tämän.
https://www.youtube.com/watch?v=otr2cxficZY
Ilmoita asiaton viesti
Oikein paljastava kirjoitus puolueiden roolista. Vallassa olevat ajavat omia etujaan kansallisten etujen kustannuksella. Kun samaa tapahtuu kaikkialla seurauksena on Suomen romahtaminen itä-eurooppalaisten valtioiden tasolle.
Mistä löytyisi keino murtaa tilanne, jossa esimerkiksi keskusta sai sote-uudistuksen, joka kasvatti kuluja muuhun kuin terveydenhuoltoon miljardiluokassa ja kokoomus suojelee apteekkareiden 100 miljoonan tienestejä, vaikka se maksaa joka vuosi yhteiskunnalle noin miljardi euroa (googlaa Pelkistetty Sote).
Ilmoita asiaton viesti