Onko maailma ajautumassa suursotaan?
Onko suursodan uhka todennäköinen? Voiko Venäjän laiton, verinen hyökkäyssota Ukrainassa laajentua jopa niin, että ydinaseita käytetään?
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö varoitti viime viikolla voimakkain sanoin Ukrainan kriisin laajenemisesta, jonka vakavin riski olisi ydinsota.
Oma käsitykseni on, että suursota on epätodennäköinen, mutta sen häviävän pieni mahdollisuuskin on aina otettava vakavasti, kun puhutaan ydinasevaltojen välisten poliittisten jännitteiden kiristymisestä. Maailmansodat opettivat, että suursodat ovat täysin mahdollisia. Suursota 2020-luvulla tarkoittaisi suomeksi sanottuna kolmatta maailmansotaa.
Toisaalta ei ole mitään väistämätöntä automatiikkaa: kylmän sodan läpikin selvittiin ilman suursodan leimahtamista. Se kesti yli 40 vuotta, 1948–91. Ydinaseisiin nojaava kauhun tasapaino pidätteli suurvaltoja ryhtymään suoriin sotatoimiin toisiaan vastaan. Tämän sijaan ns. sijaissotia kyllä käytiin suurvaltojen liittolaisten voimin, aina Afrikasta Vietnamiin.
Muutoin kylmä sota oli kansainvälisissä suhteissa aaltoliikettä kovan vastakkainasettelun ja liennytykseen tähtäävän diplomatian välillä. Suurvaltasuhteiden pohjakosketus koettiin vuonna 1962 Berliinin kriisin ja Kuuban ohjuskriisin myötä. Vastaavasti vuonna 1969 käynnistyneet SALT-aseriisuntaneuvottelut ja Euroopan turvallisuutta ja yhteistyötä vahvistanut Etyk-prosessi 1969–75 olivat liennytyksen huippuaikaa.
Vahingossa syttyvä suurvaltojen sotilaallinen yhteenotto on aina mahdollinen, vaikka ei todennäköinen. Jos käynnissä olisi useita samanaikaisia sotia, suursodan vaara luonnollisesti kasvaisi. Eikä silkkaa vahinkoa voida sulkea pois sodan sytyttäjänä. Vihamieliset teot voivat synnyttää itseään ruokkivan kierteen, jossa virhearvion riski kasvaa. Kun on kyse ydinasevalloista, katastrofaalisen eskalaation mahdollisuus on syytä ottaa vakavasti.
Sen vuoksi olisi tärkeää saada sovittua Yhdysvaltain ja Kiinan välisestä ”kuumasta linjasta”. Kylmän sodan aikana sellainen luotiin vuonna 1963 Berliinin ja etenkin Kuuban kriisien jälkeen, koska Kennedy ja Hrutshev pelästyivät, miten lähellä ihmiskunnalle tuhoisaa ydinsotaa käytiin noiden kriisien aikana. Kumpikaan ei halunnut kuolla Berliinin tai Kuuban takia.
***
Nyt ja jatkossa avainkysymys on Kiinan ja Yhdysvaltojen suhde. Kiinan tavoitteena on puhemies Maon testamenttina liittää Taiwan manner-Kiinaan vallankumouksen satavuotisjuhliin 2049 mennessä. Yhdysvallat taas on sitoutunut puolustamaan Taiwania, ja tiukka Kiina-politiikka yhdistää demokraatteja ja republikaaneja. Eräs kiinalaisten kanssa työskennellyt kansainvälinen asiantuntija kertoi, että nousevan kiinalaisen eliitin edustajat kertovat keskusteluissa avoimesti ja lähes itsestään selvästi valmistautumisesta sotaan Yhdysvaltain kanssa.
Mielestäni Yhdysvaltain ja Kiinan pitäisi määritellä keskinäisille suhteilleen eräänlainen lattiataso, jonka alle ei puolin ja toisin mennä. Viime aikoina on nähty korkean tason keskusteluja esimerkiksi kaupasta ja ilmastosta, joka kertoo pyrkimyksestä ylläpitää vuoropuhelua ainakin joillakin saroilla. Viime vuosien pitkä trendi Yhdysvaltain ja Kiinan suhteissa on silti suhteiden jatkuva kiristyminen sekä sotilaallisesti että poliittisesti.
On paras keskittyä siihen, miten jännitteiden repeäminen sodaksi kyettäisiin ennalta välttämään. Kiina on autoritäärinen valtio, joka pyrkii haastamaan liberaalia yhteiskuntamallia ja kansainvälistä järjestystä. Yhdysvaltojen läsnäolo Aasiassa on välttämätön turvaamassa Taiwania ja muita alueen demokratioita, kuten Japania ja Koreaa.
Yksi skenaario on Venäjän hyökkäyssodan laajeneminen Ukrainan ulkopuolelle. Venäjä tuskin kuitenkaan saisi tähän tukea Kiinalta, jolle sodan jatkuminen on sen Venäjälle ilmaisemasta tuesta huolimatta epämiellyttävää. Tuskin muiltakaan BRICS-mailta. Sekin seikka on otettava huomioon, että Venäjän holtiton puhe ydinaseista on nähtävä osin yrityksenä pelotella länsimaita rajoittamaan Ukrainan tukemista.
Moni nuori kokee tänä päivänä ilmastoahdistusta. Vastaavasti 1980-luvun alussa elettiin ydinsodan uhan alla, mikä aiheutti kovaakin ahdistusta etenkin nuorison keskuudessa. Pelko ei silti saa lamaannuttaa toimintaa.
Omassa ajattelussani, etenkin vaikeina hetkinä, jolloin vastamäet ovat tuntuneet lähes ylikäymättömiltä, kuten Supon tapauksen aikaan kylmässä tasavallassa 2002-2003 tai finanssi- ja velkakriisin aikaan Euroopassa 2008-2012, sain voimaa Martti Lutherin lausumasta: ”vaikka tietäisin maailmanlopun tulevan huomenna, istutan tänään omenapuun”.
Edetään siis päivä kerrallaan, aina kannattaa yrittää, eikä periksi anneta. Ahdistuksen sijaan energia kannattaa kanavoida rakentavaan toimintaan.
***
Todennäköisempää kuin suursota on kylmän sodan tavoin jyrkkä vastakkainasettelu Etelä-Kiinan meren kaltaisilla alueilla sekä alueelliset konfliktit, jotka koettelevat kansainvälistä sääntöpohjaista järjestystä.
Venäjän voimapolitiikkaa onkin nyt padottava ja puolustettava kansainväliseen oikeuteen perustuvaa järjestystä. Ukrainan tappio yllyttäisi voimankäyttöön myös muualla. Kiina tarkkailee lännen päättäväisyyttä ja arvioi sitä vasten vaihtoehtojaan Taiwanin suhteen.
Lännen sotilaallista ja taloudellista tukea Ukrainalle tulee jatkaa horjumatta siihen saakka, kunnes rauha on saavutettavissa molempien osapuolten hyväksyttävissä olevilla ehdoilla. Tällä hetkellä ei, ikävä kyllä, ole edellytyksiä rauhan aikaansaamiselle. Siksi ainoa järkevä mahdollisuus länsivalloille on jatkaa Ukrainan tukea kaikin keinoin, mukaan lukien modernit panssarivaunut, tykistö ja ilma-ase.
Vaikka historia ei toista itseään, on siitä silti opittava – realismin nimissä. Henry Kissinger pitää ensimmäisen ja toisen maailmansodan vuosia ja niiden välistä aikaa 1914–1945 yhtenäisenä jaksona, jota hän nimittää toiseksi 30-vuotiseksi sodaksi. Emme saa olla toistamassa vuoden 1914 virhettä, joka johti liittolaissuhteiden automatiikan takia katastrofaaliseen suursotaan, jota (lähes) kukaan ei halunnut tai osannut kuvitella – eivät kai suurvaltojen johtajat enää ole sellaisia unissakävelijöitä?
Silti on todettava, että länsi reagoi 2014 Krimin valtaukseen ja Venäjän sotatoimiin Itä-Ukrainassa liian pehmeästi. Nyt lännen yhtenäisyys Ukrainan tukena on tullut Venäjälle samoin kuin Kiinalle yllätyksenä. On valtavan tärkeää, että tämä yhtenäisyys kestää. Vaikka Venäjän patoamisessa ennalta ei onnistuttu, lännen johtajat ovat heränneet.
***
Historiasta tiedämme, että suurvaltojen suhteet ja suursodat ovat aina vaikuttaneet Suomen asemaan ja turvallisuuteen. En halua ylikorostaa suursodan riskiä, mutta meidän kokemuksemme muistuttaa siitä, miksi Suomen kaltaisen pienen maan on ponnisteltava yhteisesti sovittuihin sääntöihin perustuvan maailmanjärjestyksen puolesta. Osa tätä on nyt voimapolitiikan patoaminen yhdessä liittolaisten kanssa. Pienten valtioiden turvallisuus ei ole sovitettavissa yhteen etupiiriajattelun kanssa.
Siksi Suomi valitsi Nato-jäsenyyden keväällä 2022 (osin jo oikeastaan talvella 2021-22). Liittokunnan jäsenyys vahvistaa turvallisuuttamme.
Suomen puolustuspolitiikka on sekin murroksessa sekä NATO-jäsenyyden seurauksena että puhtaasti kansallisista lähtökohdista käsin. Olemme sitoutuneet käyttämään NATO:n asettaman tavoitteen eli vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustusmenoihin, joka pienehkössä ja ulkomaankaupasta riippuvassa taloudessa on tuntuva osuus. Samalla maassamme on muitakin taloudellisia tarpeita ja olemme velkaantuneet ennätysvauhtia.
Suomi on uudenaikaistanut maavoimiaan jo 1990-luvulta lähtien, viime vuosina tuntuvasti laivastoaan, ja parhaillaan ilmavoimiaan. Seuraavaksi lienee taas maavoimien vuoro. Yhtä kaikki voimme sanoa, että pienen maan armeijamme on nyt taistelukykyisempi kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Se kykenee puolustamaan, yhdessä NATOsta saatavan tuen kanssa, koko maan alueellista koskemattomuutta.
Muistetaan silti, että liittoutuneenakin kriisin kohdatessa, konfliktin iskiessä, ensi vaiheessa Suomea puolustaisimme me suomalaiset itse – meidän puolustusvoimamme, meidän reserviläisarmeijamme. Siksi meidän on pidettävä visusti huoli kansallisesta puolustuskyvystä myös jatkossa. Samoin maanpuolustustahdosta, jota rakennetaan joka päivä jokaisen suomalaisen korvien välissä – sillä, miten me toinen toisiamme kohtelemme ja siten rakennamme kansallista eheyttä ja henkistä lujuutta.
Tokko on, mutta sangen mielenkiintoista pohdintaa.
Toivotan Teille menestystä kampanjassanne.
Tältä alustalta saatte todennäköisesti enimmäkseen palautetta, jota ette kaipaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei kahta ilman kolmatta” ja NWO.
Ilmoita asiaton viesti
”Sen vuoksi olisi tärkeää saada sovittua Yhdysvaltain ja Kiinan välisestä ”kuumasta linjasta”.”
Hyviä uutisia: Tämmöinen linja on ollut olemassa jo vuodesta 2007.
https://en.wikipedia.org/wiki/Beijing%E2%80%93Washington_hotline
Huomasin huolestuvani tasavallan presidentiksi yrittävän henkilön tiedonhakutaidoista ja ulkopoliittisesta osaamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Samoin maanpuolustustahdosta, jota rakennetaan joka päivä jokaisen suomalaisen korvien välissä – sillä, miten me toinen toisiamme kohtelemme ja siten rakennamme kansallista eheyttä ja henkistä lujuutta.”
Nyt sodanuhan aikana poliitikkojen tehtävä olisi alkaa yhdistämään kansaa, eikä jakamaan kahtia. Yhtenäinen kansa on paljon vaikeampi voittaa sodassa kuin eripurainen kahtia jaettu kansa, jonka puolustustahto on heikko riitaisuudesta johtuen. Mutta onko meillä todellisia valtiomiehiä tai -naisia enää, jotka pystyvät yhdistämään kansan, vai vain hiekkalaatikolla leikkiviä kakaroita poliitikkoina?
Uskon vakaasti, että olemme menossa maailmanlaajuiseen sotaan lähitulevaisuudessa. Yleisesti sota on epäonnistuneen kauppapolitiikan jatke ja taloussota on ollut käynnissä jo pitkään. Maailmansodat eivät synny sattumalta ja niitä valmistellaan pitkään, ja tällä hetkellä valtiot aseistautuvat ja valmistautuvat seuraavaan maailmansotaan.
Toki toivon olevani väärässä sodan suhteen, mutta merkit taivaalla ovat hyvin ikäviä.
Ilmoita asiaton viesti
Pomminvarma juttu. Miten ja milloin on eri asia.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustelin erään kaverini kanssa muutama viikko sitten ja veikkasimme, että ihmiskunta tappaa itsensä viimeistään muutaman sadan vuoden sisällä. Jos ei sotiin, niin elinympäristön tuhoutumiseen ja maapallon saastumiseen. Ihminen saattaa tehdä maapallosta jopa asuinkelvottoman kaikelle elämälle.
Siksi ihmettelen ilmastohätää, koska saastuminen on paljon vakavampi ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
En usko näin. Luonto pitää puolensa.
Ilmoita asiaton viesti
Aika näyttää kumpi on oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
Suursodan riski poistuu vasta kun sotahullu Putin heittää veivinsä.
Ilmoita asiaton viesti
Viime kylmä sota loppui NL:n talouden romahdukseen. Tämä nykyinen kylmä sota loppuu todennäköisesti samasta syystä. Länsi ei vaan osaa käyttää tehokkaampia talouden aseita nopeuttaakseen sodan päättymistä. Ei tässä sodassa pärjää jos on liian ”humaani” eli jos talouspakotteiden ei haluta vaikuttavan siviileiden elämään. Eivät sotarikokset ole pelkästään Putinin aiheuttamia, ei edes hänen lähipiirinsä, siitä on moraalisessa vastuussa koko Venäjän kansa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei tässä sodassa pärjää jos on liian ”humaani” eli jos talouspakotteiden ei haluta vaikuttavan siviileiden elämään.”
Tähän mennessä on nähty vaiheet sodankäynnin ja pakotteiden suhteessa.
Pakotteet eivät toimi niin kauan, kuin Venäjän taloutta pönkittävät muut autoritääriset maat ja vaikutusta hidastavat ns. aidalla istuvat länsimaat.
Mitä enemmän länsi aseellistaa Ukrainaa, sitä enemmän Venäjä pommittaa siviilikohteita – kostona!
Kysymysmerkki on EU -maa, Unkari, joka veljeilee Venäjän kanssa.
Kuinka kauan, talouspakotteiden keinoin, voidaan olettaa Venäjän talouden romahtavan?
Uskooko länsi yhä, että pakotteiden ja aseellistamisen avulla Ukraina saavuttaa pysymisensä suvereenina valtiona omalla mies/naisvoimallaan?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän talous tuskin romahtaa tällä kertaa.
Sitä tukevat monet kehittyvät maat joista esim. Intia on mainittava. Intia saa valtavaa hyötyä kun se ostaa Venäjältä öljyä ja osittain jopa myy sitä sitten länsimaihin.
Kiina tuskin haluaa Venäjän ”häviävän” koska siltä katoaisi kaveri länttä vastaan käymässään taistelussa. Kiina näkee kylmästi ratkaisuksi ehkä sen että Ukrainalta loppuvat miehet ja sota ikäänkuin raukeaa jonkinlaiseen rauhaan.
Kiinan päävihollinen on ja tulee olemaan USA ja Länsi yleensä. Ja Kiinalla on aikaa ja aika on Kiinan puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se silloinkaan poistu lopullisesti, vaan väliaikaisesti. Yhdistynyt Venäjä on aina potentiaalinen uhka Euroopalle ja uusia Putineita ilmestyy. Jos Amerikka ja Eurooppa (ja Kiina) olisivat Neuvostoliiton luhistuttua ymmärtäneet estää Venäjän federaation muodostamisen ei nykytilanteeseen olisi jouduttu. Tekemättä jäänyt työ on siis vielä edessä. Venäjän on Ukrainan sodassa menetettävä kasvonsa totaalisesti, ja venäläisten käsiteltävä menneisyytensä viimeisten 100 vuoden ajalta, jonka seurauksena federaatio hajoaa pienemmiksi kansallisvaltioiksi. Vasta sitten on suursodan riski oleellisesti vähentynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin
Ilmoita asiaton viesti
Se ei riitä, että Putin heittää veivinsä.
Suurempi haaste on saada Venäjän ja Kremlin poliittinen eliitti ja myös kansa ymmärtämään:
– että Ukraina ei kuulu Venäjään eikä se ole fasistinen valtio
– Suomi ei ole Venäjälle mitään velkaa itsenäisyydestään ja Suomi kuuluu Länteen
– Baltian maat eivät kuulu Venäjän etupiiriin
– EU-maiden sekä USA:n ja EU:n väliin on turha yrittää iskeä kiiloja
– Venäjä ei ole suurvalta, vaikka sillä on ydinaseita
– että muillakin on ydinaseita ihan tarpeeksi ja hyvinkin korkea valmius käyttää niitä ( viime vuoden lokakuussa USA poikkeuksellisest vilautti Ohio-luokan ballistisia mannertenvälisiä ohjuksia kuljettavaa ydinsukellusvenettä Arabianmerellä )
– ja että muilla on myös tavanomaisia aseita aivan riittävästi lyömään Venäjän asevoimat polvilleen
– Nato ja Länsi ei ole valtaamassa Venäjää ja Moskovaa eikä edes Siperiaa
– Nato ja Länsi ei ole hankkimassa Lebensraumia Venäjältä ( kukaan ei ole kirjoittanut Mein Kampf 2:sta )
– Länsi ei ole kateellinen Venäjän maan alla edelleen olevista luonnonvaroista ( millä teknologialla ne saataisiin sieltä ylös ? )
– Venäjän ja Lännen yhteistyö toisi hyvää kummallekin
– Kiinassa ( Siperian reunalla ) on kymmenen kertaa enemmän ihmisiä ( 1 400 miljoonaa ) kuin Venäjällä ( 140 milj.as ) ja Kiinassa on pulaa raaka-aineista
– Siperiassa ( 9 milj. km^2) on paljon raaka-aineita, mutta se on väestöltään hyvin vähäinen ( n. 40 milj.as levinneenä pitkin oblastien kyliä ja muutamia kaupunkeja ) .
Mitenkähän venäläiset saataisiin näitä tosiasioita ymmärtämään ?
Muutosta ei Venäjällä tule niin kauan kuin nämä kansalaiset jäävät passiivisesti ihmettelemään televiisorin ääressä sitä kuinka viisaita heidän nykyiset poliittiset johtajansa ovat ja kuinka tavalliset kansalaiset eivät voi kuitenkaan vaikuttaa mihinkään. Venäläiset bisnesmiehet saava odottaa kaupantekoa Lännen kanssa hamaan ikuisuuteen, jos eivät ryhdy vaikuttamaan asioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko maailma ajautumassa suursotaan?”
Juuei, hyvin todennäköisesti ei ole. Kuka sitä kävisi ja ketä vastaan ja vielä: millä eväillä? Ja vielä noitakin parempi kysymys: kuka voisi hyötyä siitä jotenkin ja jos niin miten ihmeessä?
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kun. mutta kun… Olemmehan nähneet kuinka ylivertaiseksi uumoiltu itäinen sotateknologia on näyttänyt kyvykkyytensä Ukrainaa vastaan. Ukrainassa on myös näkynyt kuinka näppärää valloitussodan käyminen nykyaikana on, sujuu kuin tanssi…
Samalla maailman varustautuminen suhteessa bkt:n, 2,2%, on samalla tasolla kuin maailmansodan suurena vuotena 2000…
Sarkasmi sikseen, millä eväillä on olennainen kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se sikäli olennainen kysymys, että Venäjä on jo (useimpien ihmisten ymmärryksessä) osoittanut hyvin selvästi, että se ei ole mikään Neuvostoliitto 2.0 eikä se todellisuudessa kykene aloittamaan mitään muuta kuin ydinsodan. Joka sekään ei (toisin kuin hämmästyttävän moni suomalainenkin tuntuu kovin lapsellisesti kuvittelevan) mene niin, että vain se mahtava Venäjä ampuilee niitä ydinohjuksiaan minne mielii, mutta sille itselleen ei käykään siinä leikissä kuinkaan.
Jos taas halutaan unelmoida siitä Kiinan ja Yhdysvaltojen välisestä sodasta (niin kuin moni näyttää ihan iankaiken haluavan), niin kysyä pitää: kuinka hulluksi pitää toveri Xin ja kumppaneiden tulla, että he katsovat viisaimmaksi lopettaa liki kaiken ulkomaankauppansa päättäessään hyökätä jollekin onnettomalle pikkusaarelle, joka ei oma-aloitteisesti suostu palaamaan ”emämaansa” yhteyteen.
Jippi-kai-jei! Siinäpä vasta kaikkien aikojen idea!
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan osalta kaipa maa varustautuisi kovaan tahtiin jos hyökkäys Taiwaniin olisi käynnistymässä näillä metreillä. Maa käyttää kuitenkin SIPRI:n mukaan 1,7% BKT:n verrattuna varustautumiseen mikä ei vaikuta suursotaan varustautumiselta, varsinkaan kun vastassa on supervalta ja sen voimakkaat liittolaiset.
Resurssien suhteen Kiinan ja USA:n äärimmäisen teoreettista yhteydenottoa voisi pikemmin verrata Iso-Britannian ja Italian yhteydenottoon toisessa maailmansodassa.
Niin, paljon ja ihan asiasta puhutaan Kiina-riippuvuuden riskeistä mutta vähemmän siitä että Kiina on täydellisen ulkomaankauppariippuvainen, vieläpä merikauppariippuvainen missä lännen ylivoima on totaalinen.
Ilmoita asiaton viesti
Valta ja vallanhimo aiheuttaa sotia, pieniä ja suuria. Luin juuri läpi Sota ja Rauha kirjan, jonka on kirjoittanut Mihail Šiškin. Venäjän ihmiset ovat aina halunneet suuren johtajan, Jo Tsingis-kaanin ajoista asti jatkunut samana jotaTsaarit jatkoivat. Kahdesti demokratiaa on yritetty, v.1917 ja v. 1991.
Putin haluaa Venäjän imperiumin takaisin ja siitä sotiminen aiheutuu ja luultavasti laajenee, kun Euroopassa on johtajat jotka luottavat vain ”ihmisoikeuksien” voimaan. USA on voimaton nykyisen ikääntyneen presidentin takia. Näitä seikkoja Putin käyttää hyväkseen. On ajanut itsensä nurkkaan, vain sota pelastaa hänen arvovaltansa ihmisten silmissä. Vahva propaganda ja valehtelu omilleen sotimisen syistä näyttää jatkuvan.
Ilmoita asiaton viesti
Šiškinin kirjan nimi on muuten Sota vai rauha – nimi on tietysti referenssi Tolstoin kuuluisaan jättiromaaniin Sota ja rauha.
Ilmoita asiaton viesti
Yritäppä Olli kerätä ne kannattajakorttisi ensin ja tule sitte pelottelemaan mummoja.
Muuten,vieläkö olet sitä mieltä,että Turkkin pitäis olla Eu:n jäsen?
Ilmoita asiaton viesti
Lännen sotilaallista ja taloudellista tukea Ukrainalle tulee jatkaa horjumatta siihen saakka, kunnes rauha on saavutettavissa molempien osapuolten hyväksyttävissä olevilla ehdoilla.
————————————-
Itse näen asian kyllä niin, että sodan pitää loppua vain Ukrainan hyväksymillä ehdoilla.
Mutta jos Ukrainan on syystä tai toisesta luovutettava alueitaan Venäjälle jotta saadaan rauha eikä Venäjältä saada mitään sotakorvauksia eikä sotarikollisia saada tuomittua, niin mitä mieltä ole presidenttiehdokkaana, pitääkö Venäjän vastaisista pakotteista tässä tapauksessa luopua?
Ilmoita asiaton viesti
”Yhdysvaltojen läsnäolo Aasiassa on välttämätön turvaamassa Taiwania ja muita alueen demokratioita, kuten Japania ja Koreaa.”
Myös Vietnam, vaikka ei taida ollakaan demokratia, ja sen entinen vihollinen, 50 vuoden takaa, USA ovat lähentyneet toisiaan. USA on tehnyt mm. laivastovierailuja Vietnamiin. Vietnam tuntuu hakevan USA:sta tukea Kiinan Etelä-Kiinan merellä käynnistämää laajenemispolitiikkaa vastaan.
Toisaalta ihan viime päivinä on uutisoitu siitä, että Vietnam on hieronut salaa asekauppoja Venäjän kanssa. Tähän liittyy vietnamilais-venäläis omisteinen raakaöljyä tuottava yhtiö, Rusvietpetro Fields, jonka kautta asekauppojen maksuliikenne hoidettaisiin. Tähän voi vaikuttaa se, että perinteisesti Vietnamin asevoimilla on edelleen mittavasti venäläisperäistä varsinkin raskasta kalustoa.
On kuitenkin nähtävissä, että USA panostaa vahvasti Kaakkois-Aasian suuntaan saadakseen padottua siellä Kiinan laajenemisen. Siellä peli on vähitellen entisestään koventunut.
Ilmoita asiaton viesti
”On kuitenkin nähtävissä, että USA panostaa vahvasti Kaakkois-Aasian suuntaan saadakseen padottua siellä Kiinan laajenemisen. Siellä peli on vähitellen entisestään koventunut.”
Niin, toisella supervallalla on naapureinaan ystävälliset Kanada ja Meksiko, toisella lähinnä entisiä ja nykyisiä vihollisia. Propagandistissa voimasuhdelaskelmissa lasketaan yleensä Kiinan mahtia (sekin vähäistä USA:n verrattuna) USA:a tai jopa vain Taiwania vastaan. Tosiasiassa Kiinan toimintaympäristö on lievästi sanottuna hiukan haasteellinen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olen oikein ymmärtänyt, niin Kiinan talous on lähes romahduspisteessä.
Massiiviset määrät asuntoja on rakennettu, jotka ovat tyhjillään. Velkaa on paljon, maksavia ei.
Kansa oli kyllästynyt jatkuviin koronarajoituksiin, joista esimakua saatiin mielenosoituksilla.
Kiina on kuitenkin selkeästi kehittyneempi monella tavalla, kuin länsimaat!
Olisi jo korkea aika selvittää Kiinan suhteen, miten kommunistinen suurvalta on onnistunut hyödyntämään markkinatalouden ja kommunismin.
Ilmoita asiaton viesti
”Olisi jo korkea aika selvittää…” No, sehän meni kutakuinkin näin: Kiinan kommunistinen puolue päätti jo vuosikymmeniä sitten muuttua Kiinan kapitalistiseksi puolueeksi. Ja se oli siinä.
Ilmoita asiaton viesti
China owns about $859.4 billion in U.S. debt.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta linkistä voi tutustua Kiinan taloustilanteeseen:
Suomen Pankki, BOFIT, Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos: Kiina pyrkii tukemaan talouttaan lukuisin pienin toimin
https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/2023/vw202336_1/
Ilmoita asiaton viesti
Niinistöstä ei tiedä, onko aito suomettunut Venäjän vaikuttaja-agentti vai halvaantuva perinteinen vellihousu aina silloin, kun Kremlistä ynähdellään.
Jos Venäjä uhkaa ydinsodalla, se ei sitä aio aloittaa, vaan haluaa sotia ilman lännen vastaan panemista. Kaiken ne tekevät, ettei Ukraina saisi hävittäjiä ja tehokkaampia aseita. Valkoisen rauhanlipun heiluttelu on yllyke Venäjälle eskaloida, korottaa vaatimuksia ja pommittaa loputkin viljasatamat käyttökelvottomaksi. Tämä on nähty niin monta kertaa, että luulisi jo menneen perille, muta en ole vakuuttunut.
Niinistö on kelpo sätkynukke levittämään vastuullisuuspuhetta. Ale-Salen logiikan mukaan kaikki ohjukset on idässä ja kaikki kohteet lännessä. Luulisi, että käsitys hänestä olisi jo saavuttanut pohjatason, mutta aina onnistuu kaivamaan kuoppaansa syvemmäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan tuota jotenkin luterilaisenakin ajatuksena pitää: ”vaikka tietäisin maailmanlopun tulevan huomenna, istutan tänään omenapuun”.
Lauseen kai kuitenkin kirjoitti 400 vuotta Lutherin jälkeen saksalainen pappi Karl Lotz, lokakuussa 1944. Ymmärrettävää pohdintaa suursodan yhteydessä, tietenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaukseni presidenttiehdokas Olli Rehnin blogiin.
Minä en kyllä tyytyisi tähän tasapainoiluun
Olli Rehn:
” Lännen sotilaallista ja taloudellista tukea Ukrainalle tulee jatkaa horjumatta siihen saakka, kunnes rauha on saavutettavissa molempien osapuolten hyväksyttävissä olevilla ehdoilla ”
Sillä minusta Putinin Venäjä tai Putinin hallinto on menettänyt jo asemansa legitiimisyyden olla mikään neuvottelijaosapuoli – vaan vain häviäjä- ja valtansa menettäjäosapuoli – joka neuvottelee seuraavaksi sotarikostuomioistuimen kanssa.
Toiseksi minusta pitää lännessä ja muuallakin maailmassa panostaa sen eteen – että Venäjä hajoaa itsenäisiksi valtioiksi ja Kreml katoaa ikiajoiksi maan päältä.
Koska Kreml tai muu venäläisten keskushallinto on ollut vuosisatoja geopoliittisen pahan juuri maailmassa – jonka Putin kärjistää entisestään äärimmilleen.
Koska vain noin voidaan Kreml-Venäjän ikiriesa poistaa maailmasta. Ja uskon että Kiina ja Intiakin siitä olisivat tyytyväisiä.
Ilmoita asiaton viesti
”Vastaavasti 1980-luvun alussa elettiin ydinsodan uhan alla, mikä aiheutti kovaakin ahdistusta etenkin nuorison keskuudessa. Pelko ei silti saa lamaannuttaa toimintaa.”
Silloin se ydinsodan pelko oli kyllä melko lailla epäsymmetristä. USA sijoitti alkaen v:sta1979 Pershing II -ohjuksia Länsi-Eurooppaan, vastauksena Neuvostoliiton SS-20 ohjuksille. USA:n ohjukset nähtiin pelon aiheena, mutta ei Neuvostoliiton ohjuksia, joita se oli sijoittanut Länsi-Euroopan alueen läheisyyteen vuodesta 1976 alkaen.
Neuvostoliiton ydinohjukset eivät tuntuneet olevan niinkään uhka silloiselle nuorisolle pl. ehkä pientä eri tavalla ajattelevaa nuorisoa. Tuohan nähtiin silloin Senaatintorin ns. rauhanmielenosoituksessakin.
Ilmoita asiaton viesti
”Neuvostoliiton ydinohjukset eivät tuntuneet olevan niinkään uhka silloiselle nuorisolle pl. ehkä pientä eri tavalla ajattelevaa nuorisoa.”
Näinköhän kuitenkaan Suomessakaan? Pieni osa nuorisosta osallistui mielenosoituksiin ja heistäkin valtaosa lienee uskonut aikakauden uskoon molempien supervaltojen vastuullisuudesta. Tendenssi kulttuuriväellä oli toki itämyönteinen.
Neuvostoliiton diktatorista luonnetta ei sopinut Suomessa korostaa, mutta muualla länsimaissa tälle ei ollut estettä. Eivät 1980-luvun mielenosoitukset Länsi-Euroopassa tai USA:ssa olleet neuvostomyönteisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen voi muistaa miten haluaa. Toki sen ajan mediasta voi myös löytää melko lailla sen ajan vallalla ollutta yleistä mielipidettä tukevaa uutisointia. Eikä tuo itämyönteinen tendenssi ollut pelkästään kulttuuriväen tapa ajatella. Kyllähän se tendenssi ulottui läpi koko poliittisen kentän ja hallinnon kentän.
Toki oli muutamia poikkeavasti ajattelevia, kuten Veikko Vennamo, Tuure Junnila ja Georg C. Ehrnrooth. Enemmistö poliittisesta silloisesta eliitistä laidasta laitaan työnsivät nämä sivuun ja media teki parhaansa saadakseen nämä naurun alaiseksi.
Kun näinä aikoina peilaa Junnilan, Vennamon ja Ehrnroothin kantoja ulkopolitiikkaan, voi vain todeta, että he taisivat sittenkin olla monessa oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Toki sen ajan mediasta voi myös löytää melko lailla sen ajan vallalla ollutta yleistä mielipidettä tukevaa uutisointia. Eikä tuo itämyönteinen tendenssi ollut pelkästään kulttuuriväen tapa ajatella. Kyllähän se tendenssi ulottui läpi koko poliittisen kentän ja hallinnon kentän.”
No jaa, esimerkiksi HS:ssä huomioidaan aika kärkkäästi tuolloisen suomalaisen rauhanliikkeen neuvostomyönteisyys ja kritisoidaan sitä, samalla tuoden esille Länsi-Euroopan erilainen ilmapiiri. esim. HS 20.10.1983 uutisointia Belgiasta:
https://nakoislehti.hs.fi/04a93d44-5ae4-451c-8b36-ef0563130843/24?q=ohjukset%2Bmielenosoitus
”Rauhanliikkeen usko horjuu”
”Ohjelmassamme vastustetaan myös Neuvostoliiton SS-20 ohjuksia ja vaaditaan ydinaseetonta vyöhykettä Eurooppaan – emmekä puhu tässä yhteydessä vain Länsi-Euroopasta.”
Ei tuon ajan ydinasevastaisuudessa ollut kyse NL:n salajuonesta vaan pikemmin ihmisten pelosta ja vastenmielisyydestä. Tämän on todennut myös tuolloinen CIA:n johtaja Gates muistelmissaan. Keinot olivat toki naiiveja. Suomessa oli toki neuvostovoimia jotka pyrkivät masinoimaan mielipidettä suuntaansa, mutta kuinka onnistunutta Suomessa se de facto oli?
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden 1982 presidentinvaalien jälkeen kaikenlainen mielenosoittaminen koettiin lähinnä uudeksi vapauden ajaksi pysähtyneisyyden 70-luvun jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Rehn: ”…kuten Supon tapauksen aikaan kylmässä tasavallassa 2002-2003 … ”
Tuo liittyy Alpo Rusin tapaukseen jossa , Rusia epäiltiin maanpetoksesta ja hänet otettiiin Suopo:on kuulusteltavaksi. Tuo kuulostelu vuodettiin jotakin kautta ( mitä kautta ?) julkisuuteen. Silloin Olli Rehn oli niitä harvoja, jotka asettuivat puolustamaan Rusia. Syytteet Rusia vastaa jäivät nostamatta. Olli Rehn osoitti merkittävää suoraselkäisyyttä asettuessaan puolustamaan Rusia. Aiheesta Rusi on kirjoittanut kattavan kuvauksen, jossa on mm. mittava ja tarkka liiteluettelo. Kun tuota lukee, ei ihme, että henkiset voimat meinaavat välillä loppua. Toisaalta hyvä, että moisesta on kirjoitettu, jotta ei sitten seuraavalla kerralla enää yllätyttäisi ja toisaalta että ne, joilla valtaa on, eivät enää ”erehtyisi” moiseen.
ks. Wikipedia, Alpo Rusi ja sieltä luku: Aiheeton vakoiluepäily
Ilmoita asiaton viesti
Mikään – siis ei mikään – ole riittävä syy sille mitä Venäjä on tehnyt hyökkäyksestään alkaen. Ja kommentoija – jonka en edes usko olevan suomalainen – tyystin unohtaa Venäjän lukuisat suorat sotilaalliset aggressiot pitkin historiaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Varsin maltillinen kommenttini sensuroitiin, vaikka siinä ei ollut yhtäkään kirosanaa, eikä haukuttu törkeästi ketään, ei ollut yhtäkään linkkiä minnekään, eikä sisältänyt mitään täysin tuulesta temmattuja asioita. Ilmeisesti muutamista asioista sallitaan vain yksi totuus tällä hetkellä. Missään kohtaa en Venäjää kehunut, toin vain esille muutamia asioita mistä mediassa ei kirjoiteta.
Tällä hetkellä kaikki jotka puhuvat rauhasta halutaan vaientaa, sama ilmiö on tuttu ulkomailta, kun ne poliitikot jotka rauhasta puhuvat eivät saa palstatilaa mediassa.
Ymmärrän kyllä, että jokainen valtamedian edustaja on saanut ylempää ohjeet miten pitää kirjoittaa ja toimia, mutta jonkinlainen sananvapaus pitäisi silti sallia.
Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että eduskunnastakaan ei meinaa löytyä sananvapauden puolustajia, vaikka ennen vaaleja monenlaista lupailtiin, sekä lupailtiin myös pitää Suomen puolta, mutta huonon politiikan ansiosta Suomi on menossa kohti pahaa taantumaa.
ps. kommentissani mm. arvosteltiin Churchilliä ja Stalinia, joten jos tuo tulkitaan siten, että entisen Neuvostoliiton toimintaa jotenkin ihailisin, niin ihmettelen suuresti. On myös hieman huvittavaa kun tuo asioita esiin joista valtamedia ei kirjoita, niin heti väitetään ettei kommentoija ole edes suomalainen.
Ilmoita asiaton viesti
Varsin kattavasti yhteen kootut venäläiset selitykset Ukrainan kauheista bioaselaboratorioista CIA:n sotasyyllisyyksiin ja vielä tuohon perin omituiseen laivastoministeri Churchillin ja Stalinin sopimukseen Suomen kohtalosta.
Enimmät tosiaan tulikin jo tässä. Eri asia sitten moniko jaksaa uskoa mihinkään näistä. Todellisuudessa ilahduttavan harva.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvää analyysiä ja pohdintaa, huippuajankohtainen aihe. Mielestäni suursodan mahdollisuus on olemassa realistisesti, jopa ssnotaan 5-10% todennäköisyys, vaikkei näitä matemaattisina todennäköisyyksinä voikaan arvioida. Kristillisestä näkökulmasta se, mitä mielestäni kansalaisina/kristittyinä voimme tehdä, on juuri em. ”omenapuun istuttamista” (toivon levittämistä jne), oman kilvoituksen parantamista (parannuksentekoa), rukoilemista kansakuntien ja rauhan puolesta sekä evankeliumin hyvän sanoman jakamista ja toteuttamista arjessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Niinistö ”pelkuruuttaan” meitä herätelyt, siihenkin mahdolliseen ääri-vaihtoehtoon…?
– Putin on kertonut aikoinaan, että kun vietti lapsuuttaan ja nuoruuttaan silloisessa Leningradissa niin oppi rotilta sen, että nurkkaan ahdistettuna rotat hyökkäävät raivoisasti päälle.
Itse näen, että elleivät tolkun venäläiset saa sitä ennen, tavalla tai toisella Putinia syrjään ja sivuun, niin hän saattaisi ”koko lännelle kostoksi” pistää rottien tapaan todella ranttaliksi, josta osamme saisimme me suomalaisetkin…?
– Rullalle vaan rullalle, perkele!!! Putinilla on joka tapauksessa KAIKKI pelissä!
( Loitsut, rukoukset ja siunailut, eivät maailman Putin-ongelmaakaan ratkaise, eikä tuskin auta suomalaiskansalliset kirouksetkaan.)
Ilmoita asiaton viesti
Miksi olisi?
Ilmoita asiaton viesti
Se on 1000v.historiansa vanki tämä ruski poika.Vaikea muuttua lähes mahdoton.
Ilmoita asiaton viesti
Koko maailma ajautuu suursotaan vuoteen 2025 mennessä, syy Venäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainasta on tulossa jäätynyt ratkaisematon konflikti, johon on länsimaiden totuttauduttava.
Sormien välistä ei enää ole syytä välinpitämättömänä katsoa Venäjän tekemisiä, kuten Maidanin, MH17, Krimin vihreiden miesten ja v. 2022 hyökkäyksen tavoin tehtiin EU: ssa Saksan ja Ranskan johdolla. Euroopassa vain Iso- Britannia ja Puola olivat hereillä muiden harhaillessa omissa ”muumilaaksosissaan” vain itsekkäitä omia etujaan tavoitellen.
Trumpille naureskeltiin EU:ssa Saksan johdolla, kun tämä ilmaisi varsin aiheellisesti huolensa Euroopan turvallisuudesta Saksan riippuvaisuuksineen venäläisestä energiasta ja samalla laiminlyöden puolustusvelvoitteensa NATO:n rahoitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen Pankista on tullut pari Suomen presidenttiä, ettei ehdokas Rehnin ponnistusalusta ole mitenkään heikko. Eikä kirjoituskaan ole huono, ihan presidentillinenhän sekin on.
Pressakisassa on nyt paljon hyviä ehdokkaita, kaikkia heistä en voi itse äänestää, mutta paras voittakoon!
Ilmoita asiaton viesti
Minulle presidentinvaalit ovat henkilövaalit, ei politiikkavaalit.
Presidentti on koko kansan presidentti ei minkään poliittisen puolueen presidentti.
Presidentin on osattava nähdä valtakunnan kokonaisetu ja toimia tiukassakin paikassa taitavasti sekä määrätietoisesti niissä asioissa, joissa hänellä on valta ja hän on vastuullinen perustuslain mukaan. Tässä ratkaisee ehdokkaiden kokemus, näkemys, pelisilmä, yhteistyökyky sekä johtajan kyvyt.
Itse arvioin ehdokkaita myös siltä kannalta, että kuinka nämä kestävät paineita, silloin kun vastassa on valtakunnan olemassa olon kannalta suuriakin uhkia.
Ilmoita asiaton viesti
Sota on ollut ihmiskunnan vitsaus kautta koko historian. Siitä ei päästä eroon. Maailma voi olla ajautumassa suursotaan ennen pitkää. Tähän on Suomen hyvä varautua. Itänaapurissa ”erikoisoperaatio” on muuttunut toiseksi isänmaalliseksi sodaksi. Kansalle syötetään ”pajunköyttä” tuutin täydeltä Putinin hallitsemissa tiedotusvälineissä. Viimeisten tietojen mukaan yliopistoissa ruvetaan nyt opettamaan Putinin oppia.
Suomen varautumiseen kuuluu myös se, että maalle valitaan presidentti, jolla on kykyä toimia isojenkin paineiden alla mahdollisissa kriisitilanteissa. Kysymys ei ole mistään ”seurustelu-upseerin” tai ”huuliveikon” virasta.
Gallupeista päätellen kansalaiset eivät tunnu suhtautuvan riittävällä vakavuudella tähän presidentinvaaliasiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi Venäjän vaikutuskohteena.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juha-hartikka/suomi-venajan-vaikutuskohteena/
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää pohdintaa.
Maailman jako kahteen leiriin voimistuu. Ukraina, Venäjä, P-Korea, Kiina ja Taiwan uusina Balkanin ruutitynnyreinä.
Mielestäni pitäisi saada aikaan liennytystä ja sopimuksia, koska tilanne tullee olemaan pitkään päällä.
P-Korean ja Venäjän ”yhteistyö” lisää uhkaa Kaakkois-Aasiassa kun vielä lisätään Kiinan mahdollinen operaatio Taiwaniin…
Ilmoita asiaton viesti
Siemen suursodalle on kylvetty, tänään Kim ja Putin ovat tavanneet ja oma veikkaus on että Pohjois-Korea kytkeytyy sotaan mukaan tavalla tai toisella.
Ilmoita asiaton viesti
On se kyllä noloa että entinen suurvalta joutuu kerjäämään kehitysmaalta aseita. Mutta Putin saa mitä tilaa: pysyvän paikan historian roskatynnyrissä.
Ilmoita asiaton viesti
…Ellei tule tapetuksi, tai pure itse myrkkykapselia, niin ainakin joutuu etsimään ja piileskelemään mistä maailman kolkasta löytäisi eläkeläisen turvapaikan, natsirikollisten tapaan…?
– Ehkä sopivat juuri ”rakettipojan” kanssa mahdollisesta tulevasta turvapaikasta Pohjois-Koreassa?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus Rehniltä. Paljon mietintää verrattuna vihervasemmiston tyhjänpäiväiseen arvojankutukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin on kadonnut diplomatia ja neuvottelutaito suomalaisilta?
Ei ole hyväksi mennä vain maailman tuulien mukana, silloin kun tuulet ovat ihmisille liian ankarat. Johtajatason ihmisten pitää pureutua vaikeittenkin ilmiöitten syihin, eikä hyväksyä kaikkea maailmassa tapahtuvaa.
Suosittelen lukemaan käsitykseni Ukrainaa vaivaavasta sisällissodasta ja rahapulasta. Se ei nykyisellään voi maksaa Venäjälle energialaskujaan, mutta saa maailmalta ilmeisesti rahaa ja muuta tukea sotakalustoon. Nykyihmiset kaiken saamansa koulutuksenkin jälkeen olisivat vain kuin tinasotilaita suurella pöydällä pyörittäviä pöhöttyneitä ukkeleita. Eikö ole toivoa sivistyksestä nykyäänkään?
Blogikirjoitus Kirja Kansojen historia – hakusana Ukraina:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tarjakaltiomaa/kirja-kansojen-historia-hakusana-ukraina/
Moni nykyajan lukija ei ehkä tiedä, että kirjasarjoissa käytetään hakusanoja. Kirjan lopussa on hakusanaindeksi, josta katsoin hakusanalla Ukraina kaikki indeksiin painetut kohdat. Yhdessäkään viitatussa kirjan kappaleessa ei ollut käsitelty Ukrainaa maana. 1700-luvun kuninkaallisille Ukraina oli vain kansanosa Venäjällä, ei vielä itsenäinen maa. Siksi kuninkaalliset tietäen tulevaisuudessa asiaan törmäävän, lausuivat sille onnettomat kohtalot: siellä ei saa harjoittaa uskontoa. Siksi Ukrainan alueella on tapahtunut Tsernobyl-onnettomuus, siellä on nykyään sisällissota, se ei ole pystynyt tuottamaan uskottavaa pankkitoimintaa, jota lisäksi nykyiset kateelliset maiden johtajat pönkkäsivät talouspakotteillaan. Ukrainaan saadaan rauha samalla reseptillä kuin Suomeenkin itsenäistymisen alussa: uskonnon avulla ja pankkitoimintaa kehittämällä. Tästä on runsaasti tuotettua tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmantilanteellisesti ajatellut, että Länsi laahaa yhtä pahasti kyseenalaisessa kuin mitä tekee Itä.
Perustelua väite vaatii, mutta se on selvää, että mikäli tilanne olisi tuo… tulkintaa voisi olla vaikea ottaa noin, jonkin yksipuolisemman ja totalitaarisemman läpiajon sijaan.
Totaalitaarisuus suhteessa siihen, mitä odota näissä toteutuvan, ellei parempaa ymmärrystä toimijoista ota löytäkseen.
Aika sama, mitä Suomi tekee katastrofivyöryjen alkaessa, maansa hyväksi. Tästä on olemassa jotain näyttöä. Että menisi paremmin… toki mahdollista sekin. Miten todennäköistä… ei välttämättä tosi.
Suomi voi jäädä tällaisten (effektiikka) suhteen impivaaralaiseksi. Jos ollaan sitä helposti, parempi todeta selkeämmän oltusriski tästä. Miksi elää utopiaa, ja toisaalta jos jotain voi saavuttaa, edes pienin odotuksin, miksi satsata suuresti siihen, mistä ei voi odottaa mitään, isoinkaan satsauksin, tai jos on tosiaan enemmän miinusodotteista.
Ilmoita asiaton viesti
Blokin kirjoittaja olisi kuulunut ”kärkikolmikkoon”, mutta mitä ”lähdössä” ja kampanjan aloituksessa tapahtui, ettei niin käynyt…?
– Selityksen kuulemme varmaan vasta ensimmäisen kierroksen, tai loppuratkaisun jälkeen…? Ei kuitenkaan hyvältä näytä ”perinteisten presidenttipuolueiden” kannalta, eli keskustan ja demarien?
Toisaalta: Jossakin edellisten vaalien vaalimainoksessa sanottiin, että Suomessa on aina osattu äänestää ja valita kulloiseenkin aikaan parhaiten sopiva ehdokas, joten eiköhän tälläkin kertaa?
Ilmoita asiaton viesti
Näin tulee käymään, ikävä kyllä. Myös meidän liittymisemme Natoon on kiihdyttänyt tätä kehitystä, kuten myös EU:n pakotteet ja aseavun vienti Ukrainalle. On selvää että Venäjä ei voi katsoa vain kiltisti vierestä, kun me olemme mukana vahvistamassa Ukrainaa aseellisesti. Natoon liittymisemme oli hätävarjelun liioittelua, sillä eihän Venäjä ollut uhannut meitä kertaakaan ennen Natoon liittymistämme. Putinhan päinvastoin sanoi että me saamme parhaat turvatakuut sillä jos pysymme liittoutumattomina. Miksi me emme uskoneet tätä, sillä onhan meillä jo n. 80 vuoden kokemus hyvien suhteiden merkityksestä ja toimivuudesta Venäjän kanssa. Suomi ei ole Ukraina, ja meidän hyvät suhteemme olivat edelleen voimassa, vaikka Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Yksipuolinen sotilaallisen turvan hakeminen oli väärä tie. Olisi pitänyt pyrkiä ennen muuta diplomatiaan ja neuvotteluihin, sekä aktiivisesti pyrkiä heti sodan alettua tekemään rauhanehdotuksia, myös meidän maaperällämme jos vain mahdollista. Nyt sen sijaan me vain koitimme turvata selustamme ja odotimme sodan voittajaa, jota ei sitten tullutkaan, kuten luulimme.
Ainoa joka ymmärsi miten tärkeää olisi saada tämä sota loppumaan heti alkuunsa, oli meillä Paavo Väyrynen ja Amerikassa Trump. Väyrynenhän teki jo heti oman rauhansuunnitelmansa, toisin kuin muut poliitikkomme, jotka vain katsoivat vierestä miten tässä käy. Väyrynen teki myös vaihtoehtoisen suunnitelman Natoon liittymisellemme, mikä osoittaa poikkeuksellista aktiivisuutta poliitikolta, kun sen sijaan Marin vain kiihdytti vastakkainasettelua. Väyrynen olisikin paras mahdollinen presidentti joka ymmärtää idän suhteidemme tärkeyden ja joka on perehtynyt Ukraina-kysymykseen paremmin ja syvällisemmin kuin kukaan muu poliitikkomme.
Väyrynen oli oikeassa jo siinä että meidän ei olisi pitänyt koskaan mennä EU:hun, sillä se on vienyt meiltä itsenäisen päätösvallan monissa tärkeissä kysymyksissä. Ja nyt olemme lirissä kun meidän on oltava mukana EU:n Venäjävastaisissa pakotteissa.
Nyt esim. presidenttiehdokas Stubb on varsinainen globalisti, joka ei anna itsenäisille kansallisvaltioille juuri mitään arvoa. Kuitenkin juuri tällaisten Suomen kaltaisten pienen maiden edut tulevat parhaiten turvatuksi kun ne saavat itse päättää omista asioistaan.
Olen varsin hyvin tietoinen etteivät ihmiset useinkaan luota profetioihin. Tästä huolimatta kerron lyhyesti mitä kristittyjen saamat profetiat ennustavat: ”Venäjän seuraavat sotaretket kohdistuvat Baltian maihin. Nato ei pysty puolustamaan Baltian maita kuin hetken, koska sillä tulee kiire muihin taisteluihin. Nämä muut saattavat olla esim. pohjois-Norja, joka on uhan alla, sekä myös Taiwan Me suomalaiset emme joudu varsinaiseen sotaan Venäjää vastaan, mutta joudumme antamaan Lapin Venäjän kauttakulkuun, sen mennessä natomaa Norjaan. Lohdullista näissä n. sadassa Venäjä-profetiassa on se että me emme sodi Venäjää vastaan, vaikka joitain kahakoitakin voikin tulla”. — Aika sitten näyttää näiden skenarioiden totuusarvon.
Miten tässä lopulta tulee käymään, selviää Raamatusta. Goog Raamatussa tarkoittaa Venäjää ja sen liittolaisia. Niitä liittolaisia Venäjä on juuri tällä hetkellä etsimässä lisää itselleen. Venäjä liittolaisineen lähtee vielä sotaretkelle Israeliin, jossa Venäjä tuhoutuu luonnonmullistuksissa monien muiden maiden sinne tulleiden sotajoukkojen tavoin. Vasta tämän jälkeen saadaan maailmanrauha aikaan. Mutta valtava on tuho mitä sodissa on saatu aikaan koska tulevassa maailmansodassa on käytetty myös ydinaseita. —
Tämä on siis aineellinen ja maallinen selitys todellisuudestamme. Jos tutkii Raamattua, sieltä avautuu myös toinen lohdullisempi eli hengellinen ulottuvuus tästä ihmisen todellisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Joissakin Väyrysen monista pressanvaaleista ehdokkailta kysyttiin, että ”siunailisiko” tämä pressana puheensa päätteeksi?
– Pohjoisen lestaseudun mies vastasi yllättäen että ei ”siunailisi” (?!).
Halosen kohdalla kirkkoon kuulumattomuus oli aluksi ”ongelma”, jonka hän sittemmin korjasi liittymällä ja samoin virallisti ”avoliittonsakin.”
Näissä vaaleissa jumalusko ja kirkon jäsenyys ja ”siunailut” tuskin nousevat edes esille, sillä KANSAN maallistuminen, jumaluskon romahtaminen, kirkosta eroamiset ja uskonnottomuus ovat edenneet vauhdilla!
– Näin vaikka ehdokas Aaltola on avautunut uskostaan ja kristillisten Sari Essayah saattaa vielä, puolueensa tavaramerkin ja ”aatteensa puolesta” liputtaa paneeleissa ”kristillisiä arvojakin.”
Seuraava pressa tuskin enää kuitenkaan ”siunailee…?”
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrynen on kuitenkin hengellisten arvojen kannattaja, joten kyllä hän puheensa lopussa toivottaisi Jumalan siunausta. Ja varsinkin jos tilanteet menevät niin vakaviksi kuin olen edellä kuvannut. On myös profetoitu että kuten viime sodissamme, niin myös nyt kun Venäjä tulee maahamme väliaikaisesti, kansa tulee rukouksessa kääntymään Jumalan puoleen. — Väyrynen totesi Dosentti ohjeleman haastattelussaan syyskuussa 2020 näin: ”Koko ihmiskunta on nyt ajautumassa katastrofeihin sen takia että meillä on elämässä ja politiikassa väärä arvomaailma. Ihmisyys ja sen kehitystarve on laitettava kaiken uudistustyön ja valtiollisen toiminnan pohjaksi. Henkiset, hengelliset ja yhteisölliset arvot tulee nostaa esiin, liiallinen materialismi on meidän aikamme sairaus kaikkialla maailmassa. Ja sen takia ihmiskunta on kulkemassa kohti tuhoa”.
Ilmoita asiaton viesti
…Ehkä Paavo on ikääntymisen myötä ja monien pressanvaalien jälkeen siirtynyt ajattelemaan ”tuonpuoleisia…?”
– Ko vaalipaneelissa ilmoitti kuitenkin, että ei ”siunailisi.”
Ei kuitenkaan Soinin lailla ole ryhtynyt jopa saarnaamaan, vaikka myös puhe-, tanhu-ja lausujamestari onkin.
Ilmoita asiaton viesti
Paras porvaripuolen
Pressapyrkyri…
Ilmoita asiaton viesti
Olli Rehn asiantuntevasti ja maltilliseen tyyliinsä tuo tosiasiat globaalista todellisuudesta ja meidän välttämättömyyksistämme erittäin hyvin esille.
Kannattaa lukea kirjoitus kahteen kertaan ja pohtia Ollin ajatuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä lisätaustaa huolenpoikaselle, jota ei tietty pidä liioitella ja joka toivottavasti on täysin aiheeton:
Suomalainen puolustusteollisuus on ollut Pohjois-Korean kybertiedustelun kohteena tänä vuonna. Asia ilmenee teknologiayhtiö Microsoftin tuoreesta raportista, joka käsittelee Itä-Aasiasta tulevia digitaalisia uhkia.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/is-pohjois-korea-murtautui-suomen-puolustusteollisuuteen-supo-niukkasanainen/8778332
Ilmoita asiaton viesti