Suomi johti jämäkästi Pohjolan ja Baltian maaryhmää IMF:n kokouksessa – ei Venäjän laitonta sotaa voida sivuuttaa
Suomen rooli nousi poikkeuksellisen suureksi Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) vuosikokouksessa Marokossa lokakuussa. Suomi edusti järjestöjen ministerikomiteassa Pohjoismaiden ja Baltian maiden ryhmää, joka ei hyväksynyt komitean puheenjohtajan ehdotuksia yhteiseksi julkilausumaksi.
Syynä oli se, että niissä olisi vesitetty Venäjän rooli sen aloittamassa laittomassa, brutaalissa hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan. Suuret talousmahdit olivat hioneet lauselmaehdotusta G20-ryhmässä, eikä siinä olisi Venäjää edes suoraan mainittu. Suomen johtama maaryhmä toimi mielestäni aivan oikein: toki diplomatiaa tarvitaan, mutta ei Euroopan turvallisuuden kantavia periaatteita pidä myydä alehintaan vain näennäisen, sisältövapaan konsensuksen tähden.
Valtiovarainministeri Riikka Purra saattoi avata tietä kokouksessa edustamansa maaryhmän yhteistyölle myös laajemmassa mielessä. Ryhmän maat ovat sekä EU:n että Naton jäsenmaita, paitsi Norja ja Islanti, jotka eivät ole EU:n jäseniä, vaikka muutoin etenkin Norjan suhde unioniin on tiivis.
Edesmenneen Martti Ahtisaaren viimeisiä ulkopoliittisia tekoja presidenttinä oli isännöidä Baltian ja Pohjoismaiden sekä Puolan valtionpäämiehiä Jyväskylässä marraskuussa 1999. Tuolloin yhteistyötä vahvistettiin historian voimalla, kun juhlittiin kylmän sodan päättymisen 10-vuotispäivää.
Tuleva tasavallan presidentti voisi kutsua Pohjoismaiden ja Baltian maiden sekä Puolan ja Saksan valtiojohtajat ja pääministerit yhteiseen, hyvin valmisteltuun huippukokoukseen Suomeen. Tavoitteena olisi yhteisten näkemysten tiivistäminen sekä EU:ssa että Natossa. Tämä olisi luonteva jatkumo sekä Ahtisaaren aloitteelle että lähentymiselle, jota Purran johtaman maaryhmän toiminta IMF:ssä osoitti.
Se voisi antaa myös EU:n pohjoiselle ulottuvuudelle uuden alun ja kehittäisi Itämeren ja arktisen alueen maiden yhteisiä näkemyksiä ja intressejä Natossa. Jos huippukokous osoittautuisi hyödylliseksi, se voitaisiin järjestää esimerkiksi joka toinen vuosi kiertäen eri maissa – tai tarpeen mukaan useammin.
” Jumalauta, tällä alustalla ei ylistetä persua”…oli syytä tai ei..
Ilmoita asiaton viesti
Nooh, olli vain kosiskelee Perussuomalaisia äänestäjiä.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on imperialistinen diktatuuri.
Ilmoita asiaton viesti
Aika mielenkiintoista tämä hiljaisuus? Edes omat eivät hauku Rehniä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se riitä kun persut sen tekevät?
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän on ihan kehuttukin, että Rehn kosiskelee persuja. Jokaisellahan virheitä riittää kuten ne Rehnin Turkki sekoilut sun muut aikaisemmin, mutta jos esim. järkeviä ideoita tulee elämänkokemuksen myötä ja aidosti on mieluusti tehokatunut aikaisempia selvästi typeriä kantoja (mikäli itsekin havaitsee ne vääriksi eikä muiden painostuksen takia), niin voihan niitä aidosti järkeviä ideoitakin kehua.
Ilmoita asiaton viesti
Uhm, koskahan meillä on ollut laillinen sota? Useimmat USA:nkin rytistykset ovat olleet ”laittomia”. Ja usein lailliseksi väitetty sota alkaa jostain laittomuudesta. Itsenäistymiset ovat samanlainen ongelmatapaus. Melko harvoin itsenäistymisen alku on laillinen. Ehkä Tsekin ja Slovakian ero on yksi harvoja ”laillisia” itsenäistymisiä.
Yksi tyypillisimpiä sotia on Israel vs. Hamas. Hamas hyökkää laittomasti, Israel vastaa laittomuuksilla. Siinä on laittomuus huipussaan.
Ilmoita asiaton viesti
Heh, Rehn nuoleskelee presidenttiehdokkaana persuja, joiden äänet mahdollisella toisella kierroksella olisivat tärkeitä.
Ilmoita asiaton viesti
Osa suomalaista alemmuuskompleksia:
nähdä Suomi kokoaan isompana
toimijana kuin se
todellisuudessa
onkaan.
(Kimmo Mantere –
marraskuun 4.)
Ilmoita asiaton viesti
> ”Tuleva tasavallan presidentti voisi kutsua Pohjoismaiden ja Baltian maiden sekä Puolan ja Saksan valtiojohtajat ja pääministerit yhteiseen, hyvin valmisteltuun huippukokoukseen Suomeen. Tavoitteena olisi yhteisten näkemysten tiivistäminen sekä EU:ssa että Natossa. Tämä olisi luonteva jatkumo sekä Ahtisaaren aloitteelle että lähentymiselle, jota Purran johtaman maaryhmän toiminta IMF:ssä osoitti.”
”Se voisi antaa myös EU:n pohjoiselle ulottuvuudelle uuden alun ja kehittäisi Itämeren ja arktisen alueen maiden yhteisiä näkemyksiä ja intressejä Natossa. Jos huippukokous osoittautuisi hyödylliseksi, se voitaisiin järjestää esimerkiksi joka toinen vuosi kiertäen eri maissa – tai tarpeen mukaan useammin.”
Tämä on erinomainen ehdotus. Kannatan sitä lämpimästi. Se antaisi painoa Pohjois-Euroopan ”maailman parhaimmille demokratioille”. Se olisi myös jonkinlaista jatkoa presidentti Sauli Niinistön idealle ETYKin 50-vuotisjuhlasta, joka raunioitui Venäjän hyökättyä Ukrainaan.
Ilmoita asiaton viesti
Samantapainen kuin Risto E.J. Penttilän viime kuussa Ruben Stillerin ohjelmassa esittämä:
Pohjoismaat luottavat Natoon ja Yhdysvaltoihin, mutta tarvitsisivat turvallisuutensa takeeksi myös suunnitelma B:n, sanoo Risto E. J. Penttilä. Siinä Pohjoismaat ottaisivat uudenlaisen roolin maailmassa.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009964605.html
Ilmoita asiaton viesti