Pörriäisiltä on myös paljon opittavaa

Olen julkisen terveydenhuollon mitä vankkumattomin ystävä. En kannata nykymuotoista sote-uudistusta, jossa hallituksen ajama sote-palveluiden yksityistäminen uhkaa monella tapaa suomalaisten hyvinvointia. Asialliset argumentit sote-uudistusta vastaan on tuotu esiin monta kertaa. Integraatio huononee, kustannukset kasvavat ja palvelut yksityistyvät alistuen yhä enemmän voitontavoittelulle.

Silti pörriäisiltä voidaan oppia paljon. Ja itse asiassa niiltä pitää oppia paljon julkisen sektorin puolella, jos halutaan pysyä jatkossa palveluntarjoajakelkassa mukana. Jos julkisella sektorilla ei nimittäin panosteta entistä enemmän asiakaspalveluun ja markkinointiinkin, Terveystalot ja Mehiläiset jyräävät meitin. Arvauskeskus on typerä ja halventava nimitys julkisen sektorin huippuammattilaisten työpaikasta, mutta leimasta on hankalaa päästä eroon ilman työtä. Julkisen sektorin on tehtävä kovasti työtä brändinsä parantamiseksi.

Yksityisellä sektorilla osataan nimittäin antaa kliinisesti sinällään erittäin osaavaa hoitoa, mutta myös huomioida asiakkaat pienillä, mutta yksilön kokemuksen kannalta merkityksellisillä asioilla. Ne eivät välttämättä kuulu hoidon ydinpointteihin, mutta esimerkiksi näytteenoton yhteydessä saatavat pillimehut tai lapsien huomioinnit muillakin kuin tarroilla ovat esimerkkejä tästä.

Julkisen sektorin osaavat sote-ammattilaiset (jollainen myös itse olen) kärvistelevät usein erittäin rankan resurssipulan kanssa, mutta myös omaa tekemistä on aina syytä tarkastella kriittisesti. Kaikilla on aina kehittymisen tarpeita. Asiakaskokemuksessa onnistuminen olisikin nostettava keskiöön aivan kaikessa sote-palveluiden tekemisessä. Toki tämän sovittaminen oikeanlaiseen hoitoon on haasteellista, koska sinällään kalliiksi käyvällä, turhiakin toimenpiteitä sisältävällä ylihoitamisella voi yksityinen tavoitella asiakkaan miellyttämistä – vaikka se ei yksilön terveyden kannalta tarpeellista olisikaan.

Tulevien maakuntien sote-valmistelussa olisikin mielestäni syytä rekrytoida väkeä myös pörriäisten puolelta tarjoamaan asiakaskokemuksen kohentamisen merkeissä. Myös ”vihollisen” ja sen toimintatapojen oppiminen on tärkeää tulevaa varten, kun julkisen sektorin sote-palveluita laitetaan ahtaalle tulevaisuudessa.

OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen. Alue- ja kaupunginvaltuustoryhmän varapuheenjohtaja. Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu. Toivottavasti ihan OK tyyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu