Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Parhaat blogit kerran viikossa – tilaa uutiskirje tästä –>

Annetaan Ukrainan velat anteeksi

Elämme päivää Ukrainan itsenäisyyspäivän jälkeen. Eilen Suomessakin muistettiin sankarillisesti rikollista hyökkääjää vastaan taistelevaa Ukrainaa juhlapuheissa ja väenkokouksissa.

Syytäkin muistamiselle on, mutta ennen kaikkea konkreettisen tuen Ukrainalle on jatkuttava vielä pitkään. Sitä tulee Suomenkin ja muiden länsimaiden jatkaa niin taloudellisesti kuin esimerkiksi konkreettisen ja tuntuvan aseavun myötä. Rikolliselle Venäjälle ei saa antaa periksi.

Tulevaisuudessa häämöttää valtava jälleenrakennus. Heinäkuun alussa arvioitiin, että Venäjän hyökkäyksestä on koitunut maalle 100 miljardin euron taloudelliset vahingot. Ukrainan talouden on odotettu romahtavan noin 50 prosentilla kuluvalla vuodella. Tämän lisäksi on tietenkin valtavat inhimilliset kärsimykset ja tuhannet kuolonuhrit, ja sitä myöten lankeava kaikista suurin synkkyys Ukrainassa.

Suomi voi olla monella tapaa mukana Ukrainan jälleenrakennuksesta, ja jo keväällä puhuessaan eduskunnalle presidentti Zelenskyi nosti esiin maamme koulutuksellisen osaamisen. Tätä meillä todellakin on, ja siitä ihasteli muuten myös juuri yhdysvaltalainen senaattori Bernie Sanders yhdessä opetusministeri Li Anderssonin kanssa käymässään yhteydenpidossa.

Mutta ehkä kaikista eniten auttaisi, jos antaisimme Ukrainan velat anteeksi. Tällä hetkellä maa on saanut niiden maksuun kahden vuoden lykkäyksen. Mutta epäilenpä, että vielä 2024 maan talous on edelleen niin raunioina, ettei se pysty maksamaan velkojaan. Ukrainan ulkoinen velka on vähemmän kuin prosentti EU:n kokonaisbruttokansantuotteesta. Jos haluamme antaa ukrainalaisille todellisen mahdollisuuden jälleenrakentaa maansa ja puolustaa nyt maataan, on osoitettava vanhempaa solidaarisuutta velkojen yliviivaamisen muodossa. Se olisi todellinen #SlavaUkraini – teko.

0
OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu, hyvinvointilautakunnan jäsen. Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston pj, Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (6)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. Tommi Hämäläinen

  Ajatus on hyvä, mutta perusopetus on ettei ilmaisia lounaita ole. Siksi Ukraina ei tule säilyttämään ”itsenäisyyttään”.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • MattiVillikari1
   Matti Villikari #3730144
   Vastaus kommenttiin: #3730104

   Aivan, ”itsenäisyyksiäkin” on montaa lajia. Niissä on sävyeroja. Suomenkin itsenäisyys muuttui 24.02.2022. Arvaa kuinka?

   0

   Ilmoita asiaton viesti

   • JuhaMakkonen1
    Juha Makkonen #3730172
    Vastaus kommenttiin: #3730144

    Aivan, ”itsenäisyyksiäkin” on montaa lajia.
    ———————————

    Totta. Maailman itsenäisin valtio on Pohjois-Korea. Itse en kannata ihan niin dominoivaa itsenäisyyttä. Yhteistyö muiden valtioiden kanssa tarjoaa niin paljon etua kuten EU:sta olemme saaneet huomata.

    +1

    Ilmoita asiaton viesti

 2. topira
  Topi Rantakivi #3730202

  Toisen maailmansodan päättymisessä päätettiin antaa velkoja anteeksi Euroopassa prosentuaalisesti ja Saksan sallittiin kauppaliittoon osallistumista ja Saksan velkoja poistettiin BKT:n tuloksella 250%. Suomi oli ainoa kaikista maista, joka ei saanut velkoja anteeksi ja ainoa kaikki velat maksanut. Yksikään muu maa ei ole niitä velkoja maksanut loppuun asti.

  Löytyy kyllä kattava artikkeli jossakin maksumuurin takana, jonka sain sentään vielä ilmaisena lukea, kunnes se laitettiin maksulliseksi.

  Jossakin oli juttua siitä Ranskan ja Englannin välisistä velkakauppasopimuksista, mitkä eivät nykyäänkään yli 200 vuoteen ole maksettu lainkaan.

  Hammurabin lain aikoihin annettiin velkojen anteeksiantoja läpi historian ja myös tätä vanhemmissa lakisäädöksissä oli aina nollattu, kun kaikilla tuntui olevan ihan mahdoton tilanne ja ne nollattiin.

  Luulisi nyt tämän hetkisen tilanteen olevan kaikilla tolkuttomat määrät velkaa ja pitäisi resetoida.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 3. Heikki Silvennoinen

  Tämähän on koko ajan ollut näiden kommareiden päiväuni, että kenenkään ei tarvitsisi maksaa velkojaan.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 4. juhamyllarinen

  Samaa mieltä otsikosta. Yhteisvastuu on tässä jotain, vaikka effektiivisesti ottaen, ei näy, eikä se, että ollaan samassa veneessä paljon.

  L…

  Siinä mielessä ehdotus on huono, että nämä skabat ovat eniten nykyään julkisuuspeliä, ja hyväksyttävyyden kalastelua, eräänlaista markkinointia ja tempauksia.

  Merkittävin osa sotaa, vaikkei kerrota. Tämä on eniten sitä hybridin suuntaista. Esim hävittäjien osto oli tätä.

  Maineella on merkitystä, mikä hyvä, tosin vaikuttavuutta ei automaattisesti kohdenneta siten kuin oikeudenmukaisuus menee. Sen takia, näissä oltava tarkkoja, ja tiedettävä siirtojen taustavaikutukset, joita haetaan, tai jotka ovat menneiden käsitysten sinetöimistä.

  0

  Ilmoita asiaton viesti