Ei Oulussa kaikki niin huonosti ole
Viime vuoden loppupuoliskolla Oulu ei tuntunut aina allekirjoittaneesta kovinkaan mielekkäältä paikalta asua ja vaikuttaa. Kaupunginvaltuustossa rehottivat asiattomuudet ja jopa suora rasismi. Keittiötyöntekijöitä ja siivoojia ulkoistettiin samalla ankeuttaen heidän palkkansa jopa sadoilla euroilla. Kulttuuripääkaupungin titteliä tavoitteleva kaupunki leikkasi (joskin onneksi vähemmän kuin aluksi puskista esitettiin) teatteriltaan ilman minkäänlaisia vaikutusarvioita.
Tulevaisuuden taloudelta tempaistiin mattoa alta, koska veroprosentin jääminen tasoon 20,50 tarkoittaa yli 16 miljoonan euron leikkauspaineita eritoten terveyteen ja opetukseen. Näiden asioiden parissa ei mieli mettä keitä. Ongelmia meillä on. Ja paljon. Esimerkiksi nuorten mielenterveysongelmat ovat Oulussa korkealla tasolla, ja työkyvyttömyseläkkeissäkin puolessa syissä on mielenterveysongelmat. Eriarvoisuus on lisääntynyt ollen kaiken lisäksi usein ylisukupolvista.
Mutta tehdään täällä jotain oikeinkin. Esimerkiksi terveyttä edistävää liikuntaa hoidetaan täällä valtakunnallisestikin oivallisesti. Olemme THL:n tilastoissa parhaana kuudesta suurimmasta kaupungista.
Käytännössä ihmiset pyöräilevät ja kävelevät Oulun erinomaisilla kevyen liikenteen väylillä ahkerasti, maksuttomat liikuntavuorot alle 18-vuotiaille takaavat nuorille huokeammat (ja tätä myöten paremmat) liikkumismahdollisuudet ja niin edelleen. Oulu olikin vuoden 2020 pyöräilykaupunki Suomessa.
Oulu suojeli kuluneella valtuustokaudella ainutlaatuista Sanginjokea pitkällisen väännön jälkeen. Nyt tarjolla on vielä hienompi mahdollisuus alueen luontoarvojen nostamiseksi kunniaan, kun Koneen säätiö on tarjoutunut ostamaan vielä alueen suojelemattomat 1440 hehtaaria. Tämä saattaa hyvinkin johtaa siihen, että Sanginjoen kansallispuistohaave toteutuu vihdoin. Koronapandemian aikana ihmiset ovat osoittaneet entistä suurempaa kiinnostusta Suomen luontoon, joten tämä tukisi ympäristöarvojen ohella myös matkailuamme.
Elinkeinoelämäkään ei ole hylännyt Oulua. Nokialle laaditaan asemakaava Linnanmaalle, joka mahdollistaa jopa 200 miljoonan investoinnin sen lopulta toteutuessa. Tuo saattaisi tuoda kaupunkiin jopa 7500 työpaikkaa ja tuota myöten huomattavan piristysruiskeen muuhun yritystoimintaan. Tästä kaikesta hyötyisivät kaikki oululaiset myös verotulojen kasvaessa niiden mahdollistaessa palveluiden kehittämisen.
Oulussa on myös asuntomessut vuonna 2025. Tämän myötä Hartaanselän alue on kokemassa melkoisen muodonmuutoksen. Toki viilattavaa tuon suhteen on vielä, Oulujoen ainutlaatuisen hienon suiston ”montteeraamisessa” on oltava erittäin tarkkoja luontoarvojen takia.
Erittäin myönteistä on myös Oulun yliopiston tekemä päätös tarjota kaikki avoimen yliopiston opetus maksutta lomautetuille ja työttömille tulevalla kevätlukukaudella. Tämä antaa monelle mahdollisuuden mielekkääseen tekemiseen ja ennen kaikkea ammattitaidon kehittämiseen. Oulun työttömyysprosentti on kiistatta iso (12,6% joulukuussa), mutta tilanne on selkeästi kevättä parempi. Oulu aloittaa nyt maaliskuussa myös työllisyyden kuntakokeilussa, jossa kunnat ottavat vastuulleen TE-palveluiden järjestämistä. Toivottavasti tämä tulee helpottamaan myös esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien työllistämistä.
Yllä on vain muutama esimerkki siitä, että Oulussa ei kaikki niin huonosti ole. Kaupungissa on valtavan paljon osaamista ja ihmisiä, joilla on myös suuri sydän. Olen varma siitä, että alkavana vuonna Oulusta saadaan rakennettua nykyistä parempi paikka asua ja elää kaikista kommervenkeista huolimatta. Ei tehdä Oulusta ehdoin tahdoin paskaa kaupunnia muuta kuin kaupunkikuvamme hienossa graffitissa.
Kiitos!
Mainitsetko kaksi asiaa, jotka Oulussa ovat paremmin kuin Tampereella, tack så … paljon!
Ilmoita asiaton viesti
Suorilta uskallan sanoa meillä olevan esimerkiksi paremmin juuri monet pyöräilyyn liittyvät asiat, tästä olen jo tamperelaisten vassareiden kanssa jutellut.
Ilmoita asiaton viesti
Monta kilometriä tuli pyöräiltyä hienoilla pinkeillä kaupunkipyörillä viime vuonna?
Ilmoita asiaton viesti
Eipä tullut yhtään kilometriä, koska koronapandemia (jota tuskin kukaan toivoi) tuli ja rapautti puolalaisfirman talouden, jonka takia pyörät jäivät käyttämättä. Kilpailutus tehdään uudestaan.
Ilmoita asiaton viesti
On jo melkoinen kädenojennus tarjota maksutonta opiskelua yliopiston avoimella linjalla. Helsingissä se maksaa 15 euroa/opintopiste. Eli monille kaikki mahdolliset jonkin tieteenalan kurssit suorittaville jo maksut tekevät tiukkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. On hienoa että Oulun yliopisto (joka on tietenkin kaupungista erillinen toimija) on tehnyt tämän linjauksen.
Ilmoita asiaton viesti
Pari poimintaa…
”Tulevaisuuden taloudelta tempaistiin mattoa alta, koska veroprosentin jääminen tasoon 20,50 tarkoittaa yli 16 miljoonan euron leikkauspaineita eritoten terveyteen ja opetukseen”
Eli kaikkeen on ratkaisuna verojen korotus? Ei tule mieleen, että ei meillä Suomessa vain kaikkeen ole varaa ja julkista sektoria tulisi tehostaa rajusti, leikata suojatyöpaikat pois (näitä toki lähinnä hallinnon puolella), leikata ylipitkät lomat maksajien tasolle (yksityinen sektori) jne jne. Ei se niin voi mennä, että joka vuosi ”kaikille kaikkea kivaa” veronmaksjien piikkiin.
”maksuttomat liikuntavuorot alle 18-vuotiaille takaavat nuorille huokeammat (ja tätä myöten paremmat) liikkumismahdollisuudet”
Ei ole olemassa ilmaisia lounaita ja maksuttomia liikuntavuoroja. Tämäkin raha otetaan yksityistä sektoria verottamalla tai lainaa ottamalla. En sano, etteikö tämä olisi niin sanotusti hyvä sijoitus, päin vastoin. Mutta teille vasemmistossa on vain niin vaikeaa ymmärtää, että ei ole mitään ”ilmaista”. Aina sen joku maksaa.
Ja yleisesti vielä sen verran, että Suomessa on jo veroaste aivan tolkuton. Työtuloja verotetaan aivan liikaa, kuntien veroprossat on tapissa, bensaverot on tapissa, alkoholivero on tapissa, uusien asuntojen hinnoissa on veroja 40-50% jne jne. Tämä tukahduttaa taloutta ja vie ihmisten ostovoiman. Pitäisi tehdä raju remontti julkisen puolen touhuihin ja sitä kautta laskea veroastetta = tuo dynamiikkaa ja työtä ja myös hyvinvointivaltio voidaan säilyttää, mutta järkevämpänä kuin tämä nykyinen velkaan perustuva ”oleskeluvaltio”, jossa on vain oikeuksia, ei juuri velvollisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole kaikkeen ratkaisu verojen korotus. Oulussa on tehty toimia palvelurakenteen osalta kovastikin, esimerkiksi terveysasemaverkkoa ja lukioita on vähennetty. Joskus verojen korotusta voidaan tarvia. Mitä tulee maksuttomiin liikuntavuoroihin, tuo on ollut Oulussa jo pitkään ja todettu erittäin hyväksi tavaksi parantaa nuorten liikkumista, mikä on parasta ennaltaehkäisyä niin taloudellisesti kuin inhimillisesti. Eikä se blokkaa esimerkiksi seurojen omien tilojen kehittämistä koska Oulussakin on olemassa oma tuki yksityiselle liikuntapaikkarakentamiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös teillä tuo Latekoe Lawson Hellu hoida kaiken visioinnin kaupungin tulevaisuuden suhteen? Käyttäkää hänen kokemustaan kaupungin johdossa.
Vakavasti puhuen 16 miljoonan puute kaupungin budjetissa on lopultakin mitätön summa. Se on muutaman omakotitalon hinta. Sen saa kasaan vähentämällä rahat kulttuurilta, urheilulta, järjestöiltä sekä maahanmuuton tuista.. On osattava priorisoida.
Ihmisten harrastukset kuuluu maksaa niiden, jotka jotain haluavat harrastaa.
Laittakaa nuoret töihin niin mieli ei järky joutilaana. Limingan niityillä on tilaa urheilla. Voi juosta, hiihtää, pelata palloa tai painia.
Ilmoita asiaton viesti