Hoitajat poliisisaattuessa töihin?
Aki Linden on tehnyt paljon hyvää suomalaiselle terveydenhuollolle. Jo toimiessaan useampi vuosikymmen Porin terveyskeskuksen johtavana lääkärinä hän onnistui poistamaan hoitojonot kaupungista omalääkärimallin ansiosta.
HUS:ssa työskennellessään hän otti mielestäni ansiokkaasti kantaa Sipilän hallituksen sote-uudistusta kohtaan, joka olisikin ollut totaalinen sote-palveluiden yksityistämisuudistus, mikä olisi puolestaan kaupallistanut ihmisten hyvinvoinnin entisestään.
Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä hänen työuraltaan, jossa hän on tehnyt paljon hyvää suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden eteen.
”Potilasturvallisuuslaissa” hän on kuitenkin lyönyt kirveensä kiveen ja pahasti. Lähtiessään ajamaan (vaikka kuinka virkavastuun viittaan pukeutuen) lainsäädäntöä, jolla hoitohenkilökunnan laillinen lakko murrettaisiin ja heidän perusoikeuksiinsa kajottaisiin, hän on näyttänyt tietävänsä suomalaisen hoitoammattilaisten tunnot äärimmäisen väärin.
Nyt ei olla enää valmiita alistumaan. Hoitajat eivät enää ota kiltisti kaikkea annettua, vaan ovat tässä ja nyt ehdottoman selkeästi valmiit kamppailemaan oikeuksiensa puolesta. Alan palkkataso on erittäin jälkeenjäänyt, ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla eivät hoitajat välttämättä selviä valtavan kalliista asumiskustannuksista. Nämä hoitajat huolehtivat ikäihmisistä tehostetussa palveluasumisessa, huolehtivat erikoissairaanhoidon toimivuudesta, mielenterveyspalveluiden ihmisläheisyydestä ja perusterveydenhuollon ydintehtävistä.
Hoitohenkilökunta on se voimavara, joka on olennaista suomalaisen yhteiskunnan toimivuudelle. Jos alan muutenkin kriisissä olevan pito- ja vetovoiman päälle lyödään vielä pakkotyövelvollisuus uhkasakon ohella, en ihmettele yhtään, että suuri joukko kanssahoitajia on sosiaalisessa mediassa kertonut olevansa valmiit luopumaan ammattioikeuksistaan Valviralta. Kyseessä on ennen kaikkea nöyryyttävä teko, koska mitä ilmeisimmin suojelutyövoimaa on kyllä riittänyt esimerkiksi työntekijöiden mukaan kautta maan.
Samaan aikaan hoitajavajeen aiheuttamat vaaratilanteet potilasturvallisuudelle lakkoa ennen ovat olleet aivan arkipäivää jo pitkään. Siitä ei pahemmin möykkää ole pidetty tai vaadittu kiireellisiä lakeja laadittavaksi.
Vasemmistoliitto on ilmoittanut myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen toimesta, ettemme hyväksy tätä Lindenin edistämää pakkotyölakia. On niin, että se voisi todellakin entisestään huonontaa potilasturvallisuutta todellisuudessa.
Toivon todellakin, että tätä lakia ei hyväksytä eduskunnassa. Vasemmistoliiton ohella useampi SDP:n ja Vihreiden kansanedustaja on sanonut sosiaalisessa mediassa suoraan, etteivät tule äänestämään lain puolesta. Myös molempien puolueiden ryhmänjohtajat ovat esittäneet sille tiukkaa kritiikkiä.
On surullista, että hoitoalan ongelmia halutaan korjata pakolla. Oikeasti ne tulisi korjata palkoilla.
Oikea ratkaisu olisi asialliset ja tuntuvat palkankorotukset, joita Tehy ja Super ovat esittäneet. Valtion tulisi tulla vastaan tässä hyvinvointialueita rahoitusohjelmalla. Elämme ratkaisun aikoja hoitoalan kestävyyden ja tulevaisuuden suhteen.
Naisten yleislakko heti!.
Ilmoita asiaton viesti
Koskee myös makuuhuonetta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö siellä olla jo valmiiksi lakossa? Mies haluaa ja nainen ei anna… Vai miten se nyt olikaan?
Ilmoita asiaton viesti
Lakko koskee vai kotimakkaria….
Ilmoita asiaton viesti
Koti makkari onkin huono paikka businekselle.
Ilmoita asiaton viesti
Kerran kuulin miehestä, joka ei antanut eka kerralla, mutta ei se ollut oikein uskottava.
Aina ne naiset ovat itseään tyrkyttäneet, kun ovat toivoneet saavansa rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tämä oikea epärehellisyyden näytelmä tämä hoitaja lakko.
Suurin osa ihmisistä ei tiedä mitä hoitajat ym… ansaistevat. He, kun viestivät yleensä pelkkä persupalkaansa. Tämä huomattavasti vähemmän kuin todellinen ansio. Aivan, kuten minullakin on asian laita.
Heidän työaikansa on hyvin lyhyt tällaisiin matti meikäläisiin verrattuna. Tuskin työkään on kovin raskasta. ”Kokemusta syöpäsairaana” Kokemusta rasion tarkastuslautakunnasta.
Julkisen palkkasumma on yli 30% suomen koko palkkasummasta. Työvoimasta kuitenkin vain noin 27% on julkisella, joten palkkaus on kohtuullisen korkea. Todelliset matalapalkkaiset ovatkin muualla kuin julkisella.
Vertailut norjaan tai muihinkin pohjoismaihin. Norjan talous on kunnossa. Ei yli velkaantumista. Kaikki norjalaiset saavat huomattavasti parempia palkkoja, kuin suomalaiset. Itse olen pariin otteeseen työskennellyt norjassa parin kuukauden pätkän. Pikku telakan siivooja kertoi saavansa 3000e palkkaa ja trondheimista tulleet sähköasentajat 5000e palkkaa. Eivätkä jääneet tekemään pitkää päivää, kuten kaltaiseni halpatyöntekijät. NOrjalaiset vaikuttivatkin erittäin varakkailta. Hienot autot, paljon sähköautoja, talot kunnossa ja paikat todella siistejä. Elämän meno rentoa….Hieno paikka. Nuorena kannattaisi harkita muuttoa.
Työ on turvallista, pääosin kevyttä, ei irtisanomisen vaaraa. Voi olla työssä eläkkeelle saakka.
Työntekijät eivät yleensä vaihda uhosta huolimatta työpaikkaa vaan pysyvät allalla. JNE…….
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitinkin jo blogin, jossa vertailin eri alojen peruspalkkoja ja puhuttaessa peruspalkoista ovatkin hoitajat jo suomalaista palkka-aatelia. Ongelmat ovat jossain muualla kuin peruspalkkauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta perusturvallisuus vaatii jonkin verran osallistumista sairaanhoitoon.
Yleisesti ottaen on huono tilanne, jos voi käyttää valtaa vain silloin, kun on kriittisillä aloilla töissä, ja elää kentällä, joka on luonteeltaan ratkaisevan tärkeä kaikille.
Ihmiset ovat eriarvoisia jos suoraan sen perusteella, millä alalla ovat. Osa ei voi reaalisesti vaikuttaa työoloihinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Sanotaan asia näin:
Mitä enemmän ammattiryhmällä tai toimijataholla on valtaa, suhteessa muihin, ja on valmis sitä käyttämään enemmän kuin muut, valta-aseman luoman tilanteen takia,…
Eikä toisaalta ole valmis huomioimaan haittaa tai vahinkoa, joka vallankäytöstä aiheutuu, omaa eturyhmää ajatellen…
Samassa suhteessa on vastuullinen siihen haittaan, joka vallankäytöstä seuraa sivullisille.
Inhimillisyyden perustavan tuntuinen laki on samalla yleinen, ja todettava, että sairaanhoitajien tapauksessa, asiaan puutaan, vaikka muuten tilanne on normaalin oloinen, ts maan ja maapalloelämän elämäntapa.
Universaalisen oloiset lainalaisuudet ovat siitä kivoja, että ei tarvitse olla hakemassa suhtautumisia tai reunaehtoja keinotekoisesti, vaan voi luottaa tiettyyn järjestyksen ja järjestäytymisen luonnolliseen tukeen, mikä on ikiaikaista.
Ekologisuus on eräs tällainen lainalaisuuksia pitävä puoli elämässä. Vaikka toimintaa voisi järjestellä nykyään miten monilla tavoilla vain, ekologian huomioiminen luo selkeitä rajoja ja suuntia, joita voi seurata, eikä tarvitse miettiä sitä kompleksiikkaa, joka on mielikuvitukselle täysin avointa, ja missä ei ns ole mitään rajaa.
Jokainen voi hyödyntää arjessaaankin näitä perusrakenteita. Ne antaa tukea elämään, ja helppoutta, sekä kestävyyttä, joten näitä kannattaa myös puolustaa.
L.. Ihmisten keskinäismittelöt ja areenat yhteenotoille erikseen, siinä kun näille koetaan tarvetta.
Ilmoita asiaton viesti
Tietynlaiset psykiatriset potilaat jo tuodaan poliisin toimesta pakkohoitoon ja hoidon taso on psykiatrian piirissä varsin laadukasta.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi Suomessa ei voi määrätä ketään pakkotyöhön, ellei hän ole tehnyt jotain rikosta. Pakkotyölailla ei saada Suomeen yhtään uutta työntekijää, päinvastoin moni tulee irtisanoutumaan ja ala tulee entistä vähemmän houkuttelevaksi. Miksei muuten työnantajille määrätä sanktioita, jos he vaarantavat potilasturvallisuuden, sillä heillähän tästä on ensisijainen vastuu?
Ilmoita asiaton viesti