Hoitajat poliisisaattuessa töihin?

Aki Linden on tehnyt paljon hyvää suomalaiselle terveydenhuollolle. Jo toimiessaan useampi vuosikymmen Porin terveyskeskuksen johtavana lääkärinä hän onnistui poistamaan hoitojonot kaupungista omalääkärimallin ansiosta.

HUS:ssa työskennellessään hän otti mielestäni ansiokkaasti kantaa Sipilän hallituksen sote-uudistusta kohtaan, joka olisikin ollut totaalinen sote-palveluiden yksityistämisuudistus, mikä olisi puolestaan kaupallistanut ihmisten hyvinvoinnin entisestään.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä hänen työuraltaan, jossa hän on tehnyt paljon hyvää suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden eteen.

”Potilasturvallisuuslaissa” hän on kuitenkin lyönyt kirveensä kiveen ja pahasti. Lähtiessään ajamaan (vaikka kuinka virkavastuun viittaan pukeutuen) lainsäädäntöä, jolla hoitohenkilökunnan laillinen lakko murrettaisiin ja heidän perusoikeuksiinsa kajottaisiin, hän on näyttänyt tietävänsä suomalaisen hoitoammattilaisten tunnot äärimmäisen väärin.

Nyt ei olla enää valmiita alistumaan. Hoitajat eivät enää ota kiltisti kaikkea annettua, vaan ovat tässä ja nyt ehdottoman selkeästi valmiit kamppailemaan oikeuksiensa puolesta. Alan palkkataso on erittäin jälkeenjäänyt, ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla eivät hoitajat välttämättä selviä valtavan kalliista asumiskustannuksista. Nämä hoitajat huolehtivat ikäihmisistä tehostetussa palveluasumisessa, huolehtivat erikoissairaanhoidon toimivuudesta, mielenterveyspalveluiden ihmisläheisyydestä ja perusterveydenhuollon ydintehtävistä.

Hoitohenkilökunta on se voimavara, joka on olennaista suomalaisen yhteiskunnan toimivuudelle. Jos alan muutenkin kriisissä olevan pito- ja vetovoiman päälle lyödään vielä pakkotyövelvollisuus uhkasakon ohella, en ihmettele yhtään, että suuri joukko kanssahoitajia on sosiaalisessa mediassa kertonut olevansa valmiit luopumaan ammattioikeuksistaan Valviralta. Kyseessä on ennen kaikkea nöyryyttävä teko, koska mitä ilmeisimmin suojelutyövoimaa on kyllä riittänyt esimerkiksi työntekijöiden mukaan kautta maan.

Samaan aikaan hoitajavajeen aiheuttamat vaaratilanteet potilasturvallisuudelle lakkoa ennen ovat olleet aivan arkipäivää jo pitkään. Siitä ei pahemmin möykkää ole pidetty tai vaadittu kiireellisiä lakeja laadittavaksi.

Vasemmistoliitto on ilmoittanut myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen toimesta, ettemme hyväksy tätä Lindenin edistämää pakkotyölakia. On niin, että se voisi todellakin entisestään huonontaa potilasturvallisuutta todellisuudessa.

Toivon todellakin, että tätä lakia ei hyväksytä eduskunnassa. Vasemmistoliiton ohella useampi SDP:n ja Vihreiden kansanedustaja on sanonut sosiaalisessa mediassa suoraan, etteivät tule äänestämään lain puolesta. Myös molempien puolueiden ryhmänjohtajat ovat esittäneet sille tiukkaa kritiikkiä.

On surullista, että hoitoalan ongelmia halutaan korjata pakolla. Oikeasti ne tulisi korjata palkoilla.

Oikea ratkaisu olisi asialliset ja tuntuvat palkankorotukset, joita Tehy ja Super ovat esittäneet. Valtion tulisi tulla vastaan tässä hyvinvointialueita rahoitusohjelmalla. Elämme ratkaisun aikoja hoitoalan kestävyyden ja tulevaisuuden suhteen.

+2
OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu

Isä ja puoliso.

41-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuutettu, Oulun 1. varavaltuutettu, hyvinvointilautakunnan jäsen, OSAO:n yhtymäkokouksen 1.vpj. Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston pj, Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu.

Tuiran seurakuntaneuvoston jäsen, Oulun kirkkovaltuuston 1. varajäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu