Hyvinvointialueille on annettava mahdollisuus onnistua
Olen toiminut päättäjänä hyvinvointialueella reilut kaksi ja puoli vuotta.
Se ei ole ollut helppo rasti, vaikka en toki sitä riemumarssiksi lähtökohtaisesti kuvitellutkaan. Hyvinvointialueiden aloitusta edeltäen sote-uudistus saatiin viimein lävitse yli vuosikymmenen kompastelevan urakan jälkeen. Valuviaksi jäänyt alijäämien lyhyt kattamisvelvollisuus, ongelmallinen ansiotasoindeksi ja moni muu asia on aiheuttanut vanteen kiristymistä päähän. Talouskurimus on armoton.
Olemme vääntäneet ja väännämme jatkossakin monesta asiasta poliittisesti Pohjois-Pohjanmaalla. Useita äänestyksiä on takana ja useita edessä. Tämä kuuluu demokratiaan, vaikka hyvinvointialueiden liikkumavara on äärimmäisen niukka valtion tiukan ohjauksen vuoksi.
Mikään pomoportaan paisutusautomaatti hyvinvointialue ei kuitenkaan ole. Olemme vähentäneet Pohteella 175 henkilötyövuotta hallinnosta. Luottamustehtäviä on lisäksi vähentynyt valtava nippu 21 organisaation tehtävien siirryttyä yhdelle. Varsin seikkaperäisesti lähtökohtia kuvataan muutenkin allekirjoittamassani kaikkien Pohteen aluehallituksen pöydän ympärillä istuvien poliitikkojen kannanotossa.
Hyvinvointialueuudistus ei siis ole voinut aiheuttaa inflaatiota tai koronapandemiaa, jotka selittävät selkeästi talouskurimusta. Ongelmia ei kustannustasosta tule myöskään oman tuotannon aiheuttamana, vaan valtavasti kasvavista ostopalveluista. Niiden suitsimiseen tarvitaan kiireelliset kansalliset ratkaisut. Muuten meidät hukka perii, koska ei kaupallisia sote-jättejä kiinnosta kuin jokaisen euron irtisaaminen.
Arkityössäni sairaanhoitajana OYS:n psykiatrisella suljetulla osastolla tapaan jatkuvasti ihmisiä, joille ei ole lyöty käteen elämän valttikortteja. Haluan jatkossakin olla tarjoamassa heille apua eli laadukkaita sote-palveluita. Annetaan hyvinvointialueille mahdollisuus onnistua alituisen mollaamisen ja näivetyksen sijasta. Siihen tarvitaan rahoituksen korjaamista, mutta myös aitoa asenneilmapiirin muutosta.
Eräs tuntemani lääkäri sanoi, että Sote-uudistus pitäisi perua ja palata takaisin edelliseen.
Ylipäätänsä yhteiskunnassa pitäisi perua uudistuksia isolla kädellä. Elinkeinoelämässä palata niihin toimintatapoihin, jotka synnyttivät Nokian kännykän ja maailman valtauksen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä – Sote roskikseen ja paluu edelliseen. Silloin oli päivystyksiä, terveyskeskuksia, synnytyssairaaloita jne.
Ilmoita asiaton viesti
”Paluu entiseen” vaatisi sitä, että voisimme palauttaa entisen huoltosuhteen. Hallintotapa ei vaikuta perusongelmaan, joka on, että meillä on valtavasti kuntia joissa asuu lähinnä eläkeläisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Paluu entiseen oli ironiaa, mutta facta on, että Sote on susi. Se rakennettiin silloisten hallituspuolueiden etu ja vallankäyttö edellä täysin sotea tarvitsevien asiakkaiden tarpeet unohtaen. Siitä rakennettiin valtava vallankäytön ja kallis himmeli.
Nyisestä sotesta ei saa toimivaa ja taloudellista sitä korjaamalla, vaan nyt tarvitaan sote2
Ilmoita asiaton viesti
Muistetaan kuitenkin lähtötilanne. Meillä oli valtavasti kuntia, joiden resurssit eivät riittäneet SOTE-palveluiden tuotantoon väestön huvetessa ja ikääntyessä. Takaisin emme voi palata. Jos nyt tekisimme toisen uudistuksen, se olisi uusi hyppy tuntemattomaan ja todennäköisesti kaaos sen kuin yltyisi.
Olen blogistin kanssa samaa mieltä siinä, että tämä nykyinen uudistus kannattaa katsoa loppuun saakka. Kyllähän yrityksissäkin organisaatiomuutoksen jälkeen halutaan mitata, miten muutos vaikuttaa, ennenkuin muututaan uudestaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lähtötilanteessakin kustannukset olivat nykyistä pienemmät vaikka sairaanhoitopiirit ja ylikunnalliset soteyhtymät kasvattivat holtittomasti menojaan jotta saisivat hyv.alueelle mahdollisimman suuren budjetin. Kunnat kärsivät tästä leikattuina valtionosuuksina vielä seuraavat 4 vuotta!
Ilmoita asiaton viesti
”Lähtötilanteessakin kustannukset olivat nykyistä pienemmät…”
Uudistusta on tehty niin kauan, että siinä samalla on tapahtunut huoltosuhteen heikkeneminen, koronaepidemia ja yleinen kustannustason nousu. Siirtymäaikana tulee väkisinkin päällekkäisyyksiä, jotka aikaa myöten poistuvat. Kaikkea kustannusten nousua ei voida laskea pelkästään uudistuksen syyksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Paluu entiseen oli ironiaa, mutta facta on, että Sote on susi.—-Nyisestä sotesta ei saa toimivaa ja taloudellista sitä korjaamalla, vaan nyt tarvitaan sote2”
Ensin talvi-SOTE ja sitten jatko-SOTE??
Tekisi mieli sanoa, että kiitos ei…
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti nyt on vain niin, ettei nykysotella ole mahdollisuuksia toteuttaa ainuttakaan sille asetettua tavoitetta. Jos sitä vertaa pitkään kypsyneeseen Pelkistettyyn Soteen, kysymys on myös miljardien eurojen vuotuisesta kustannuserosta.
Miten voit kuvitella nykymallin toteuttavan myös toisen keskeisimmistä tavoitteista, eli kansalaisten tasa-arvon. Pelkistetyn Soten hoidon ja lääkkeiden maksuttomuus sen kyllä varmuudella toteuttaa. Olen pitkään ihmetellyt miksei yksikään puolue vasemmistoliitosta kokoomukseen ole ollut tasa-arvosta kiinnostunut, vaikka sitä ”periaatteessa” kannattavat.
Ilmoita asiaton viesti
Sote pienennettävä viiteen vanhaan yliopistolliseen hallintopiiriin ja hyvinvointialueeseen nykyisten 21 + Helsinki + Ahvenanmaa sijaan.
Nykyinen sote on sosialistien ja kepun märkä päiväuni, johon ei ikävä kyllä löydy taloudellisia rahkeita menolisäyksineen ja tehottomuuksineen.
Vatulointi väittäen, että nykyiselle susisotelle valtavana menoautomaattina pitäisi antaa mahdollisuus on täysvastuutonta höpötystä vailla rahoja tai talouskasvua velkarahoin.
Ilmoita asiaton viesti
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jairipalonen/suomen-itsehankittu-ongelma-15-vuotta-velanottoa-eika-jarrua-ollenkaan-2/
https://www.verkkouutiset.fi/a/onko-kreikka-suomen-tiella-ja-suomi-kreikan-tiella/#30ceab93
Ilmoita asiaton viesti
Uusi rälssi itsessään ei ole tuonut mitään lisäarvoa, mm ssa kuntien määrä ja hallinnolliset kustannukset ovat edelleen aivan samat, kuin ennenkin.
Nykymenolla ajetaan kustannusten ja tulosten suhteen seinää päin.
Ilmoita asiaton viesti
Krista Kiuru, Aki Linden, vasemmisto: sote onnistuu, jos sille annetaaan riittävä rahoitus! Riittävästi rahaa! Eivät ymmärrä itsekään omia puheitaan, mutta heidän kannattajansa ”ymmärtävät”. Suosio on kohtalainen.
Pistän tähän piruuttani tämän: Kaveri oli Apotti-työryhmässä. Kehui ohjelmistoa maasta taivaisiin. Hänen mukaansa se kehittää itse itseään. Kun oli 20-30 min selvittänyt asiaa, sanoin korrektisti epäileväni, noinkohan soveltuu meille.Hän ei ole vääntänyt koskaan riviäkään ohjelmia. Minä en muuta tehnytkään. Kun tapasin hänet seuraavan kerran, hän olikin tullut tulokseen, että Apotti ei voi millään soveltua meille. Se on tehty palvelemaan usalaista järjestelmää. USAn vakuutuslaitoksille ja sairaaloille. Ympäristö täysin eri kuin meillä.
Apottia valitsemassa oli varmaankin johtajia. Poliittisia johtajia, lakimiehiä, ekonomeja. Sotea rakenteli poliitikko Krista Kiuru. Ei minkäänlaista koulutusta tai kokemusta alasta. Ei edes mahdollisuutta onnistua. Kun Saarikkokin eli kepu sai tahtonsa läpi alueiden hallinnosta /lukumäärästä, mahdollisuudet soteuudistukseen olivat menneet.
Ilmoita asiaton viesti
Ja ihan paras on Kurvinen joka nyt kinuaa sotelle lisää rahaa jotta kaverien suojatyöpaikat säästyisivät.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni koko yhteiskunnan on nyt muututtava sellaiseen suuntaan, että varsinkin mielenterveys – ja voisi sanoa psykososiaalinen hyvinvointi – on keskiössä sillä tavalla KAIKESSA TOIMINNASSA, että mahdollisimman iso osa ongelmista ennaltaehkäistäisiin. Mielenterveysongelmat lisäävät myös fyysisiä sairauksia, ja hoitovelka kasvaa. Raha ei tällä menolla tule koskaan riittämään, jos suunta ei nyt muutu.
Toisin sanoen, psykososiaalinen hyvinvointi tulisi ottaa keskiöön peruskoulussa, oppilaitoksissa, työelämässä, harrrastustoiminassa ja muussa kansalaistoiminnassa. Psykososiaalisen hyvinvoinnin näkökulman ottaa huomioon ihmisen yhteisöön kuulumisen tarpeet.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti kirjoittaa selkeästi aiheesta, josta tietää. Jos nyt kumminkin tietämättömänä kommentoisin, niin sehän on selvää, että aikaa pitää antaa onnistumiselle. Vaan kyllä siihen sitten sisältyy sekin, että aikaa annetaan epäonnistumiselle ehkä joissakin hyvinvointialueissa, ehkä useissakin.
Kyse kaiketi siitä, millä mittareilla pitäisi mitata ja mitä tehdä hallituksen rahapulalle.
Ilmoita asiaton viesti
Jääskeläisten parlamentista tulee lisää tuke Ristolle. Tarvitaan aikaa ja rahaa. Ei poliittista vainoa ja mustamaalausta. Jos meillä olisi entinen olisimme samassa, ja pahemmssa kusessa sitten pienemmässä mitassa. Kunnat korvia myöten maksamassa erityissairaanhoitoa, homeisissa terveyskeskuksissa, joihin silloinkaan saatu lääkäreitä ja hoitajia enää tarpeeksi. Jos tämä nyt kaadetaan, kaatuu kyllä sen mukana jo kaikki muukin. Hallitus, eduskunta, politiikot ja potilaat. Pulinat pois ja pysytään ruodussa, korjataan tämä. Kiukku, edellisen syyttely, itku ja vaino pois, yksityisen palveluostot minimiin, satsataan henkilöstöön, koulutukseen ja tekemiseen. Työterveys mieluiten tulee ajaa alas, ja senkin rahat soteen ja hyvinvointiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyse kaiketi siitä, millä mittareilla pitäisi mitata ja mitä tehdä hallituksen rahapulalle.”
Vaihtaa hallitus.
Ilmoita asiaton viesti
Myös hoitotyössä asenteet psykiatrian potilaita kohtaan pitäisi käsittääkseni edelleen muuttua.
Ilmoita asiaton viesti