Investointeja ihmisyyteen Pohjois-Pohjanmaalla ja koko Suomessa

Poikkeuksellinen aika vaatii poikkeuksellisia keinoja ja tekoja. Vuoden neljännessä lisätalousarviossa laitetaan viisi ja puoli miljardia suomalaisten hyvinvointiin laajalla skaalalla. Syytäkin on, koska koronakriisi voi vetää maamme bruttokansantuotteen jopa kaksinumeroiseen laskuun. Tuo voi puolestaan aiheuttaa valtavasti tylyjä ihmiskohtaloita ja tuota myöten taloudellisten ongelmien jatkuvaa syventymistä.

Siksi nyt jos koskaan on elvytettävä ihmisyyden puolesta. Tähän kaikkeen tarvitaan työkaluksi velkaa. Se on kiistaton tosiasia, että valtion nettolainaotto kohoaa jopa 18,8 miljardiin. Maailman maat ovat tässä talouskriisissä samassa veneessä, kaikkialla joudutaan ottamaan velkaa suurin määrin.  Koko maapallolla on muuten vain reilut kymmenen maata, joilla on parempi AAA-luottoluokitus kuin Suomella. Velanhoitokykymme on siis vähintään erittäin hyvä.

Silti hallituksen tekemät investoinnit ihmisyyteen ovat käynnistäneet opposition puolelta kritiikkivyöryn siitä, kuinka toiminta on holtitonta ja kuinka tämän kaiken joutuvat lapset maksamaan. Samalla unohdetaan, että tällä kaikella juuri pelastetaan lapset. Etäkouluaikana tulleet suuret sosiaaliset ongelmat on korjattava nyt.

Peruspalveluista vastaavien kuntien talouden korjaaminen ei odottele hamaan tulevaisuuteen eikä työttömiä paljoa lämmitä raha, jos sen saa ehkä joskus vuosien päästä taskuun. Lasten ja nuorten tukipaketti on kaikkiaan 320 miljoonaa euroa.

Hallitus päätti tehdä rohkeita, mutta hallittuja investointeja ihmisyyteen. Se päätti myös todella mittavista satsauksista infrastruktuuriin. Esimerkiksi Oulun seudun elinkeinoelämä kuten toivottavasti myös alueen työllisyys saa lisävauhtia Oritkarin kolmioraiteesta, joka helpottaisi eritoten tavaraliikenteen sujuvuutta.

Tuohon hallitus satsaa Oulun alueen MAL-sopimuksen kautta 15,6 miljoonaa euroa ja pitkäaikaisen toiveen eli pohjoise kaksoisraiteen jatkosuunnittelu saa viisi miljoonaa euroa. Myös Oulun alueen joukkoliikenne ja esimerkiksi kävely sekä pyöräily saavat kaupungilta lisää satsauksia. Raideinvestointien puolelta Oulun alue saa myös merkittävää lisävauhtia kun Oulun ja Kontiomäen ratavälin välityskykyä parannetaan yli 20 miljoonalla eurolla.

Muuten lisätalousarvion panostukset voi katsoa täältä. Lista on todella pitkä. Hengästyäkin saattaa. Mainitsen vielä sen, että kaikista pienituloisimpien toimeentulotukeen saadaan määräaikainen korotus vuoden loppuun asti. Se oli Vasemmistoliiton erityinen tavoite, johon satsataan 60 miljoonaa euroa.

Keskeistä on se, että yrityksien tukemisen jälkeen nyt on lähdetty tukemaan tavallisia ihmisiä, ympäristöä ja julkisen palveluiden tarjoajia. Nyt elvytetään reippaasti kuten pitääkin. Ilman määrätietoista toimintaa talous sakkaisi entistä pahemmin, kulutus hyytyisi entisestään ja tuosta kärsisivät kansalaiset vielä rankemmin. Nyt tehdään investointeja ihmisyyteen niin Pohjois-Pohjanmaalla kuin koko Suomessa.

Jollei erittäin paljon hyvää, niin jotain huonoakin. Olisin todellakin toivonut lisätalousarvioon sisältyvän myös Tehyn ja Superin tavoitteleman erityiserän niille hoitajakollegoille, jotka ovat joutuneet tekemään töitä koronakriisin etulinjassa esimerkiksi teho-osastoilla.

Minulle ei olisi moista todellakaan tarvinnut maksaa, mutta tuhannet kanssahoitajat ovat laittaneet itsensä ja osittain jopa terveytensä likoon valmiuslakien sitomana koronaviruksen torjunnassa. He olisivat ansainneet muuta kuin sinisen seinän. Toivon, että tähän asiaan voidaan vielä palata jossain muodossa.

OlliKohonen

Isä ja puoliso. 39-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Oulun varavaltuutettu, OSAO:n yhtymäkokouksen 2.vpj. Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston pj, Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu. Tuiran seurakuntaneuvoston jäsen, Oulun kirkkovaltuuston 1. varajäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu