Kaikki valta valtionvarainministeriön virkamiehille?

Valtionvarainministeriössä puuhataan jo kovaa vauhtia vallansiirtoa entistä enemmän omiin käsiin.

Virkamiesten työryhmän mukaan tulevien hallituksien olisi ohjelmissaan nimettävä leikkaukset, joilla velan kasvu saadaan leikattua miljardeilla. Julkisen rahan käyttöön on saatava entistä tiukemmat säännöt. Heidän mukaansa esimerkiksi kertyvää ylijäämää ei voisi käyttää uusiin hankkeisiin tai uudistuksiin ilman menoleikkauksia, vaan vaihtoehto olisi käytännössä velan lyhennys.

Kukaan ei tietenkään rakasta velkaa ja sitä on tottakai lyhennettävä. Mutta vaihtoehtoisiakin toimintamalleja on oltava. Käytännössä siis VM:n työryhmän esittämä toimintamalli johtaisi todennäköisesti siihen, että hyvinvointivaltiota ei voitaisi enää kehittää.

Esimerkiksi maksuttoman toisen asteen kaltaisille uudistuksien mahdollisuudelle voitaisiin sanoa melkoisella varmuudella hyvästit. Tämäkin uudistus tulee tulevaisuudessa näkymään erittäin todennäköisesti säästönä inhimillisen pahoinvoinnin vähentyessä ja koulutustasoon myönteisesti vaikuttaen.

VM:n työryhmä vastustaa tulokehystä, mikä on tuenosoitus matalalle verotasolle. Virkamiehet usttavat päättäjiä käytännössä tekemään ongelmallisia leikkauksia esimerkiksi koulutukseen tai sosiaaliturvaan. Eli käytännössä tavallisten elämään vaikuttavia kurjistuksia.

Leikkauksia pitää voida toki tehdä tarvittaessa. Ei esimerkiksi haittaisi allekirjoittanutta, jos ympäristölle ongelmallisia yritystukia leikattaisiin. Tämä olisi hyvä myös markkinataloudenkin näkökulmasta.

Mutta jos leikkauksiin pitäisi voida tulevaisuudessa sitoutua taantumassakin, ollaan erityisen suuren ongelmien edessä ja tämä toimintalinja olisi omiaan lisäämään esimerkiksi työttömyyttä, mikä näkyisi aivan varmasti myös inhimillisenä pahoinvointina, mikä vasta kalliiksi yhteiskunnalle käy erittäin monella tavalla.

VM:n työryhmä haluaisi siis päättäjien vähintään puolipakolla sitoutuvan vaihtoehdottomuuden aikaan. Se vähintäänkin peitellysti haluaa kahmia itselleen yhä enemmän valtaa, vaikka virkamiehet eivät ole tainneet saada vaaleissa ääniä kansalta.

+1
OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu, hyvinvointilautakunnan jäsen. Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston pj, Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu