Lapsilisät myönnettävä myös toimeentulotuen saajille

Lapsen talvihaalareista voi joutua maksamaan helposti ainakin sata euroa uutena ostettaessa. Tämän kaltainen summa ei välttämättä noin vain hetkauta keskiluokkaisten ihmisten taloutta, eikä esimerkiksi allekirjoittaneen lapsiperheessä ole tarvinnut koskaan säästellä muksujen vaatteissa. Tuhlattavaksi rahaa ei toki ollut meilläkään, varsinkaan tämän inflaation aikana sähkölämmitteisessä rivitalossa asuessa.

Monelle pienituloiselle summa on sen sijaan helposti ylitsekäymätön summa, ja varsinkin kun kulungit eivät lapsiperhetaloudessa muutenkaan jää tuohon. Ruoka, vaipat, terveydenhuolto ja milloin mitkäkin asiat maksavat paljon. Ja kaikki kallistuu tietämällämme tavalla. Suomessa onkin noin 120 000 pienituloisessa perheessä asuvaa lasta.

Vaikka rakkaus omaan jälkikasvuun ei tietenkään katso tulotasoa, ei esimerkiksi pätkätyöläisen, työttömän tai vaikkapa sairaslomalla olevan ole mahdollista hankkia lapselleen aina välttämättömiäkään hyödykkeitä. Taloudellinen kitkuttelu alkaa jo vauvaiästä, se altistaa monelle ongelmalle tulevaisuudessa, niin sosiaaliselle kuin terveydelliselle. Koronakriisi on lisännyt vaikeuksia entisestään. Itla on käsitellyt ongelmaa hyvin ja seikkaperäisesti sivustollaan Lapsiperheköyhyys datana.

Tilannetta voidaan kyllä korjata. On esimerkiksi hyvä, että nyt joulukuussa maksettava ylimääräinen lapsilisä ei vähennä toimeentulotukea. Se on kuitenkin kovin pieni asia, koska vuonna 2023 nipsautus tapahtuu aiempaan malliin. Ennen vuotta 1994 tilanne oli toinen.

Vasemmistoliiton pitkäaikainen tavoite on ollut muuttaa lainsäädäntöä niin, että lapsilisä hyväksyttäisiin etuoikeutetuksi tuloksi toimeentulotuessa. Tilanne koskettaa kovin montaa, koska esimerkiksi marraskuussa 2021 lapsilisää sai 15 prosenttia toimeentulotuen saajista. Asiaa on pitänyt kiitettävästi esillä muun muassa raahelainen kansanedustaja Katja Hänninen, joka on tehnyt lakialoitteenkin asiasta.

Vielä maailma ei ole muuttunut asian suhteen. Eikä yksin lapsilisän ja toimeentulotuen kytkös poista lapsiperheköyhyyttä, jota muuten meillä Pohjois-Pohjanmaalla on varsin paljon. Perusteltua olisi myös muuttaa lapsilisäjärjestelmää niin, että ensimmäisestä lapsesta saisi enemmän lapsilisää kuin myöhemmin syntyvistä. Kaikki ensimmäisen jälkikasvun edustajansa saaneet tietävät, että lastenvaunuihin ja vaatteisiin palaa huomattavasti rahaa. Mahdollisten seuraavien muksujen aikana voi tarvittaessa viisaasti tehdä niin, että vaatteita kierretetään. Niin meidänkin keskiluokkaisessa perheessä on tehty näiden talvihaalareiden suhteen.

+1
OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu, hyvinvointilautakunnan jäsen. Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston pj, Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu