Lastensuojelussa onnistuminen on ydinkysymys hyvinvointialueiden tulevaisuudelle

Hyvinvointialueiden talouskurimuksessa julkinen keskustelu on keskittynyt palveluverkon tulevaisuuteen. Eritoten terveyskeskuksia uhkaavat rankat harvennushakkuut. Edustamani Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde ei ole melskeessä pahimmasta päästä, vaikka täälläkin valtionvarainministeriön pakottamana haetaan tänä vuonna noin viiden miljoonan säästöä sote-keskuksista ja palveluverkkokin muuttuu. Asiaa on kuitenkin syytä suhteuttaa rahallisesti. Pohteen koko budjetti on noin 2100 miljoonaa euroa vuonna 2024.

Lasten ja nuorten palveluissa pyörivät suuret summat. Lastensuojelun avo- ja sijaishuollon kustannukset ovat viime vuoden tietojen mukaan olleet Suomessa 1,2 miljardia. Eräs viime vuoden budjetin ylittymisen merkittävä selittäjä Pohteessa oli juuri lastensuojelun laitoshoitojen kasvu.

Säästöjä haetaan Pohteellakin lasten ja nuorten palveluista valtiovallan sopeutuspakon tänä vuonna noin kymmenellä miljoonalla, eli tuplat siitä mitä sote-keskuksista. Palvelutason laskeminen on ongelma, joskin mukana on myös sinällään perusteltua siirtymää omaan toimintaan ja ennaltaehkäisyyn. Huolestuttavaa on myös muutoksen nopeus. Aitoa vaikutusarviointia lasten ja nuorten arkeen ei kyetä tekemään tällä aikataululla. Lisäksi lakisääteisten palveluiden toteuttaminen on jo hankalaa muun muassa työvoimapulan ja esimerkiksi sosiaalityöntekijöiden jatkuvan vaihtuvuuden takia.

Hyvinvointialueille olisi annettava työrauha laittaa lasten ja nuorten palvelut kuntoon ilman valtiovarainministeriön hengitystä niskaan. Ongelma tässäkin on rahoituksen niukkuus. Pakkoleikkaukset voivat johtaa murhenäytelmiin. Jo nyt viisi prosenttia lapsista kokee huoltajan taholta väkivaltaa.

OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen. Alue- ja kaupunginvaltuustoryhmän varapuheenjohtaja. Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu. Toivottavasti ihan OK tyyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu