Oikeistopuolueiden leikkauspolitiikalle on vaihtoehto

Voitonvarmana eduskuntavaaleihin käyvä Kokoomus on löytänyt leikkauksilleen tutut kohteet eli yhteiskunnan vaikeimmassa asemassa olevat ihmiset. Puolue haluaa muun muassa palauttaa toimeentulotukeen asumismenojen omavastuun.

Sellainen on toki ollut aiemminkin olemassa, ajatuksena pienituloisten muuttaminen halvempiin asuntoihin. Näin vain ei käynyt, koska moisia ei ole noin vain saatavilla. Eikä tilanne taida olla kovin mahtava nytkään.

Asumiskulujen omavastuu poistuikin toimeentulotuesta vuonna 2006. Hyvä niin. Tarkoituksena tuolla toimella oli auttaa kaikista vaikeimmassa asemassa olevia ihmisiä.

Kokonaisuudessaan Kokoomus haluaa leikata 500 miljoonaa euroa asumistuesta, mikä on noin kolmasosa asumistuen määrästä.  Moinen leikkaus yleiseen asumistukeen leikkaisi yksinhuoltajaperheen tuloista keskimäärin 110 euroa kuukaudessa.

Inflaation laukatessa edelleen kovana tällaisen rahan poistuminen käytöstä vaikeuttaisi valtavasti pienituloisen ihmisen asemaa.

Suomen taloutta on ehdottomasti tasapainotettava tulevalla vaalikaudella. Se voidaan kyllä tehdä oikeudenmukaisesti, esimerkiksi lähdeverolla veronmaksusta vapautetuille yhteisöille kuten ammattiliitoille ja miljonääriverolla maamme kaikista rikkaimmille. Lisäksi esimerkiksi tehottomista yritystuista löytyisi säästön kohteita.

Samalla on pidettävä huoli siitä, että sosiaali- ja terveyspalveluista tai koulutuksesta ei leikata. Se olisi typerää ja lyhytnäköistä niin yhteiskunnan elinvoiman ja kehittymisen kuin ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Vasemmistoliitto on tulevaisuuspuolue, joka on valmis tekemään jatkossakin investointeja inhimillisyyteen ja kehittämään reilumpaa huomista kaikille, ei harvoille.

Olli Kohonen
Sairaanhoitaja, filosofian maisteri
Kansanedustajaehdokas (vas)
Oulu

(Kirjoitus on julkaistu myös Forum24 lehdessä 8.3.2023)

OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen. Alue- ja kaupunginvaltuustoryhmän varapuheenjohtaja. Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu. Toivottavasti ihan OK tyyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu