Orpo-Purra on mielenterveyttä rampauttava hallitus

Hallitusohjelmaan kuuluvista mielenterveyspalveluiden pienistä parantamisista kuten lasten ja nuorten terapiatakuusta (jota sitäkin kehysriihessä lykättiin) ja psykoterapeuttikoulutuksen kehittämisestä huolimatta nykyinen maan hallitus on mielenterveyden kannalta ongelmallisin kovin pitkään aikaan.

Hyvinvointialueet saivat ottaa kehysriihessä äärimmäisen raskaan iskun vastaan muun muassa perusterveyden huollon hoitotakuun leikkaamisen muodossa. Tämän myötä terveyserot vääjäämättä kasvavat. Varsinkin kun hallitus on päättänyt antaa 500 miljoonaa Kela-korvauksiin, jotka eivät ole, eivätkä tule lyhentämään hoitojonoja.

Kela-korvauksien kasvu on vain ja ainoastaan tulonsiirto meiltä veronmaksajilta sote-jäteille, joka lämmittää korkeintaan kaupunkilaisten hyväosaisten ihmisten mieltä. Hallituksen leikkaukset vaikeuttavat eritoten pienituloisten ja nuorten elämää, mikä heijastuu tulevaisuuteen kasvavana pahoinvointina sosiaalisen eriarvoisuuden myötä.

Hyvinvointialueiden taloutta heikentyi selkeästi samaan aikaan kun kuntataloutta tasapainotettiin hallituksen toimesta sinällään ymmärrettävällä tavalla. Onkin aivan perusteltua kysyä, ovatko hyvinvointialueet nykyiset hallituksen inhokkeja.


Mutta inhokkeja ovat myös sote-järjestöt, joiden leikkauksia kehysriihessä aikaistettiin ja kasvatettiin. Esimerkiksi mielenterveysjärjestöt tekevät usein juuri sitä ennaltaehkäisevää ja matalan kynnyksen työtä, jota juhlapuheissa kehutaan. Järjestöjen avustuksista lähtee jopa kolmannes euro, ja tätä myöten vääjäämättä palveluista myös. Vertaistuki heikentyy ja esimerkiksi suuren suosion varsinkin nuorten parissa saaneet chat-palvelut huonontuvat.

Ennen kaikkea monisyiset leikkaukset sosiaaliturvaan lisäävät köyhyyttä, josta mielen pahoinvointi usein versoo. Eikä tässä välttämättä todellakaan vielä kaikki, koska ensi vuoden puoliväliriihessä saattaa tulla lisää leikkauksia päinvastaisesta vakuuttelusta huolimatta. Oikeistohallitus tuskin sopeuttaa silloinkaan hallitusta esimerkiksi asiantuntijoiden esittämällä listaamattomien yritysten osinkojen verotusta tiukentamalla.

Kun julkista ja kolmatta sektoria murennetaan, yksityiseen satsataan roimasti. Kokoomus ei saanut perustuslain takia lävitse sote-palveluiden yksityistämistä Sipilän hallituksen valinnanvapausmallinsa takia, mutta nyt se ajaa lävitse hivuttamalla amerikkalaista vakuutusmallia. Kun luottamus julkisiin palveluihin vähenee tason huonontamisen takia, ihmiset ottavat entistä enemmän terveysvakuutuksia. Tämä on Kokoomuksen tapa yksityistää terveydenhuoltoa Perussuomalaisten toimiessa käytännössä äänettömänä (tai ainakin piittaamattomana) yhtiömiehenä takaamassa asian toteutumista.

OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen. Alue- ja kaupunginvaltuustoryhmän varapuheenjohtaja. Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu. Toivottavasti ihan OK tyyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu