Perämerenkaaren junayhteys on käyttämäton mahdollisuus Pohjois-Suomelle

Haaparannan juna-asemalla

Vierailen perheen kanssa muutaman kerran vuodessa Ruotsin puolella, lähinnä Haaparannassa. Erääseen huonekaluliikkeeseen kun suuntautuu shoppailutarpeita, kun perheen mööpeleitä pitää päivittää. Viimeksi viime sunnuntaina, vaalimelskeiden lomaan 🙂

Hapitsun” rautatieasemalta geokätköä hakiessa tuumailin millaisen mahdollisuuden junaliikenteen kehittäminen Perämerenkaarelle voisi tuoda mukanaan. Se on sinällään mukana Euroopan laajuisessa TEN-T liikenneverkossa.

Nykyisen hallituksen ohjelmassa päätettiin sähköistää työn alla oleva Laurila-Haaparanta väli, mutta matkustajaliikenne maiden välille edellyttää erilliset päätökset. Ruotsissa toimivat jo pikajunat ja lähijunaliikenne Haaparanta-Luulaja/Boden akselilla.

Suomi ja Ruotsi ovat kummajaiset, koska ne ovat naapurimaita melkein ilman huomattavaa rajaa, mutta henkilöjunat eivät ylitä Torniojokea. Aiemmin kyllä maiden välillä on ollut junayhteys, mutta se päättyi vuonna 1992. Haasteitakin rataan liittyisi, koska Suomessa ja Ruotsissa on eri raideleveys.

Hyötyä tulisi esimerkiksi turismin lisääntymisestä, opiskelijoiden liikkuvuuden helpottumisesta ja kiittäisipä yliopistomaailmakin mitä todennäköisimmin yhteyden rakentumisesta.

Entistä merkittävämpi asia nykyään on huoltovarmuus, joka parantuisi Ruotsin ja Suomen välillä tämän kiinteän yhteyden myötä. Ja varmasti myös Meri-Lapin ja Pohjois-Pohjanmaankin teollisuus kiittäisi monella tapaa siitä, että esimerkiksi kuljetukset kiskoja pitkin sujuisivat kustannustehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin kuin nyt.

Perämerenkaaren junayhteyden ansiosta voitaisiin suunnitella fiksummin myös yritystonttit, työmatkat ja ehkäpä tulevaisuudessa maat paremmin yhdistävä raideratkaisu olisi eräs olennainen asia Oulun elinkeinorankingin parantamiseen. Eivätkä lähijunatkaan ole huono ratkaisu tätä kuviota vauhdittamaan.

Tuleva eduskunta voi tehdä ratkaisuja, jolla junayhteys saadaan toimimaan. Omalta osaltani olen valmis tekemään töitä sen puolesta, jos tulen valituksi 2.4.2023.

OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu. Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu. Toivottavasti ihan OK tyyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu