Säästöillä vaikutus hyvinvointiin

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto on erittäin huolissaan Pohteen säästöjen vaikutuksesta väestön hyvinvointiin. Valtionvarainministeriön pakottamat 90 miljoonan leikkaukset iskevät rajusti ikäihmisten ja muistisairaiden hoivaan, jossa on jo nyt ongelmia.

Ympärivuorokautisesta palveluasumisesta leikataan satoja paikkoja kautta hyvinvointialueen omasta toiminnasta ja ostopalveluista. Yt-neuvottelujen myötä jopa 3500 työntekijää Pohteen omasta toiminnasta voi joutua siirtymään toisiin tehtäviin tai toiselle paikkakunnalle.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston mukaan rakennemuutokset tulisi tehdä niin, että korvaavat palvelut ovat valmiina ennen muutosta. Pohteen leikkauksien osalta kiire ei sitä mahdollista, jolloin syntyy iso riski, ettei korvaavaa palvelua ole valmiina.

Piirijärjestön mielestä olisi paljon perustellumpaa ja kestävämpää tehdä toiminnallisia säästöjä, joilla saadaan eurot käytettyä tehokkaammin. Perustason sote-palveluita piti alun perin vahvistaa, eikä leikata. Tätä nykyministeritkin ovat julkisuudessa toitottaneet. Valitettavasti oikeistohallitus ja valtionvarainministeriö hyväksyy vain suoria palveluiden huononnuksia, jotka Pohteen osalta kohdistuvat ikäihmisten lisäksi lapsiperheisiin. Sote-keskusten lähipalveluiden karsimisen kautta johtavat palveluiden keskittämiseen.

Pohteella on myös merkittävä demokratiaongelma. Nykyisen hallintosäännön mukaan palveluiden sijainnista, leikkaamisesta ja muuttamisesta päättävät toimialuejohtajat. Tämä on johtanut siihen, että leikkauksista ei pyydetä etukäteen lausuntoja, eikä julkista keskustelua käydä lainkaan. Viime vuonna ja alkuvuodesta on tehty päätöksiä, joista aluevaltuuston jäsenet ovat kuulleet asiakkailta tai lukeneet lehdestä.

Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmä oli mukana valtuustoaloitteessa, jonka mukaan hallintosäännössä olisi määritelty, mikä luottamustoimielin päättää palveluverkosta ja palveluvalikoimasta. Esimerkiksi Keski-Suomessa, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa aluevaltuustolla tai aluehallituksella on päätösvalta palveluverkkoon kuten sote-keskusten ja paloasemien sijaintiin.

Valitettavasti aluevaltuusto tyrmäsi tämän valtuustoaloitteen maanantaina 19.2.24. Linjauksia palveluverkosta tehdään edelleen suljettujen ovien takana epävirallisissa evästyskeskusteluissa ja konkreettiset päätökset ovat viranhaltijoilla suoralla kansanvaalilla valittujen päättäjien sijasta.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston mukaan suurin vastuu hyvinvointialueiden tulevaisuuden palveluista on Orpon ja Purran oikeistohallituksella. Se on päättänyt laittaa vaalikaudella yhteensä lähes miljardin hyvätuloisia suosivien Kela-korvauksien nostoon ja pääministeritason palkkaa saavien veronalennuksiin sen sijaan, että olisi laittanut rahaa hyvinvointialueiden sote- ja pelastuspalveluihin. Arvovalinta on selkeä.

Olli Kohonen, aluevaltuuston varapuheenjohtaja

Juha-Matti Mustonen, Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja

(Julkaistu myös Kalevassa 8.3.2024)

 

OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen. Alue- ja kaupunginvaltuustoryhmän varapuheenjohtaja. Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu. Toivottavasti ihan OK tyyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu