Vesistöjen ennallistaminen voi auttaa luontoa ja matkailua

EU:n ennallistamisasetus puhuttaa ja herättää ristiriitoja. Se ei ole todellakaan vielä valmis, vaan kansallinen ja unionin päätöksentekomylly tulee jauhamaan vielä hyvän tovin. Mutta mitä se voisi tarkoittaa konkreettisesti esimerkiksi vesistöjen osalta Pohjois-Pohjanmaalla?

Kala- ja Pyhäjokien hyvin pienien vesivoimaloiden purkamisen kautta voitaisiin ennallistaa luontoa, mahdollistaa vaelluskalojen kulkemista ja luoda mahdollisuuksia myös matkailulle. Kummassakin joessa on lukuisia hyvin pieniä, maksimissaan megawattiluokkaa olevia vesivoimaloita, joiden voimantuotto vertautuu vaikkapa yhteen moderniin tuulivoimamyllyyn. Niiden poistaminen esimerkiksi Pyhäjoesta loisi lohelle mahdollisuuden nousta taas Pyhäjärveen. Se ennallistaisi luontoa aidosti.Säätövoimana vesivoimaa tarvitaan tietenkin edelleen jatkossakin.

Mutta ihan parilla megawatilla ei ratkaista nyt tai jatkossa sähkönsaantia tai sen hintaa. Säätövoimaa tarvittaisiin lisää esimerkiksi pienydinvoimalla, jotka mahdollistavaa lainsäädäntöä tulisi edistää nykyistä ripeämmin. Ja oivat mahdollisuudet on myös esimerkiksi Pyhäjärvelle kaavaillussa ”sähkövarastossa” eli pumppuvoimalassa.

Suomessa puretaan jo nyt pieniä vesivoimaloita, esimerkiksi näin on jo tehty Rautjärven Hiitolanjoella. Lohikanta on lähtenyt jo elpymään uskomattomalla tavalla, vaikka voimalaitos oli siellä paikallaan liki 100 vuotta.Suomalaiset ovat valmiita myös ennallistamaan jokia pieniä vesivoimaloita purkamalla.

Esimerkiksi 2019 oleva WWF:n tutkimus kertoo, että 71 prosenttia suomalaisista kannattaa energiantuotannon kannalta käytännössä mitättömien vesivoimaloiden purkamista.EU:n ennallistamisasetuksen osalta on huomattava se, että juuri tämänkaltaiset toimenpiteet voidaan toteuttaa kohtuullisen kivutta. Ennallistetaan siis jokia Pohjois-Pohjanmaalla ja muuallakin Suomessa.

Tämänkin puolesta olen valmis tekemään töitä eduskunnassa.PS. ”Pahamaineinen” vihreä siirtymä tuo muuten ainakin Pohjois-Pohjanmaalle myös oikein hyvin töitä. Kärsämäelle uutisoitiin 17.11 tulevan 100 uutta työpaikkaa tuulivoimaloiden tuotantoon. Se on ”varsin” hyvin 2500 ihmisen kunnassa.

OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen. Alue- ja kaupunginvaltuustoryhmän varapuheenjohtaja. Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu. Toivottavasti ihan OK tyyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu