Sammio
Kirjaudu blogeihin

EU: Turvaa tyhjästä ja veloista saatavia

Jos A saa B:ltä kolme euroa, maksaa vuoteen 2058 mennessä takaisin ainakin 6 euroa, ehkä jopa kahdeksan, niin saako A B:ltä oikeasti mitään? Vastaus: Ei saa. Tässä on lyhykäisyydessään ns. elvytysrahaston ”ansaintalogiikka” Suomelle, joka on esimerkissä A:n asemassa. Kaikkein nasevimmin tämän asian kaksi puolta ilmaisivat Paavo Arhinmäki ja Jan Hurri. Hurri kertoi kuten asia on, eli kyse on velkavedätyksestä, josta Suomelle ei ole mitään hyötyä. EU-liittovaltiota ja Italian mätiä pankkeja fanittava Arhinmäki kertoi eduskunnassa Virallisen Totuuden eli sen, että Suomi olisi mukamas saamassa jotain.

Ihan sivuhuomiona, eikö ole mielenkiintoista ja erikoista, että Suomen EU-uskovaisen konsensuseliitin hehkuttamaa pakettia piti neuvotella alaspäin, vaikka sen kerrottiin olevan kovin hyvä Suomelle? Eikö loogisempaa olisi, että Sanna Marin olisi halunnut lahjoittaa vieläkin enemmän rahaa, kun siitä on kerran niin paljon hyötyä?

Moni on pohtinut, miksi sitten ns. ”nuuka nelikko” ja Saksa hyväksyivät elvytysrahaston ja monivuotisen rahoituskehyksen (MFF). Vastausta ei tarvitse hakea kaukaa. Kun katsoo tämän jutun taulukosta kuinka paljon Ruotsi, Tanska, Hollanti, Itävalta ja Saksa saivat neuvoteltua itselleen alennusta verrattuna komission alkuperäiseen esitykseen, olivat nuo maat todellisia lottovoittajia. Osa jäsenmaista sai lisäksi alennuksia uudesta EU-muoviverosta.

Paljon verojen alentamisesta puhuvat kokoomuspoliitikot kannattavat EU-parlamentissa ja muuallakin uusia EU-tason veroja. Niitä kutsutaan EU-slangilla hämäävästi ”omiksi varoiksi”. Ei ole olemassa mitään omia varoja. On kyse jäsenvaltioiden keräämistä tulleista ja veroista. Sellaisia veroja halutaan lisää. Esimerkiksi muoviverossa on kyse verosta, jonka Suomi kerää veronmaksajiltaan ja tilittää EU:lle. Kyse on siis lisäjäsenmaksusta ja uudesta verorasitteesta. Kysykääpä kokoomuslaisilta kun törmäätte seuraavan kerran torilla, että miksi he haluavat suomalaisille lisää verorasitetta?

* * *

Virallinen Totuus kertoo myös, että EU on turvallisuuspoliittinen ratkaisu. Näin ovat todenneet muun muassa Juha Sipilä ja Liisa Jaakonsaari. Petteri Orpo menee vielä pidemmälle. Hän haluaisi ulkoistaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan Brysseliin, koska toivoo EU-tasoisia määräenemmistöpäätöksiä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Kokoomuksella ja Petterillä on kovin huono luotto suomalaisiin, kun muut kerran päättävät asioistamme paremmin kuin me itse.

Naton perään haikaileva Jaakonsaari (joka muuten edelleen pitää esillä minusta perätöntä väitettä, joka on poliisitutkinnassa) ja Orpo ovat viime aikoina olleet kovin hiljaa. Tämä johtunee siitä, että jopa Suomen konsensusmedia nosti esille mahdollisuuden kahden Nato-maan, Kreikan ja Turkin väliseen sotaan. Petteriä ja Liisaa taitaa vähän jänskättää, sillä a) EU ei pysty tekemään mitään sotilaallista Kreikan eteen mahdollisessa kriisissä b) Yhdysvallat tuskin asettuu kummankaan puolelle. Lisäksi on muistettava, että Kypros on uhannut olla hyväksymättä Valko-Venäjä-pakotteita, mikäli Turkkia vastaan ei samanaikaisesti aseteta pakotteita. Takki taitaa olla tyhjä ja tuuli liikuttaa huulia?

Kuten tasavallan presidentin entinen ulko- ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Hiski Haukkala uudessa kirjassaan ”Suuren pelin paluu” kuvaa

Se, mikä koettiin omalakiseksi eurooppalaiseksi projektiksi ja vääjäämättömäksi menestystarinaksi, olikin pitkälti Yhdysvaltain luoman liberaalin maailmanjärjestyksen heijastumaa. Myös eurooppalaiset heiluttivat omaa tähtilippuaan Setä Samulin sateenvarjon suojassa.

ja

EU onkin tämän maailmanjärjestyksen luomus ja on siksi siitä myös poikkeuksellisen riippuvainen”. (s.110)

* * *

Brexitin osaltakin EU:n maski alkaa pudota, sillä Frankfurter Allgemeine Zeitung kertoi 19.9.2020, että jopa 180.000 työpaikkaa on vaarassa Saksassa, mikäli no deal-Brexit toteutuu. Ihmekös Saksa onkin niin aktiivisesti agitoinut kulisseissa Suomea ja muitakin räksyttämään briteille. Samalla piirtyy kuva elvytyspaketin todellisesta luonteesta: Saksan pulassa oleva teollisuus tarvitsee epätoivoisesti tilauksia EU:n sisältä ja kelpaavathan suomalaisten verorahat etelän tekohengitykseen.

* * *

Ilta-Sanomat pohti pääkirjoituksessaan 13.9.2020 seuraavaa:

Suurvaltojen välinen nokittelu on nyt niin rajua, että johti Yhdysvaltoja kumpi tahansa, Biden tai Trump, mitään suurta käännettä parempaan tuskin on odotettavissa. Jos suurvaltasuhteet jatkavat kärjistymistään, Suomen kolmen tason taktiikalta voi kadota pohja.

Suomeltakin voidaan kohta kysyä, missä joukossa maa loppujen lopuksi seisoo.

Niin, missä joukoissa seisomme? Siinäpä kysymys. Kun tiedustelin asiaa valtakunnan ”ykkösturpo-bloggarilta”, sain tällaisen vastauksen.

OlliKotro

Laura Huhtasaaren avustaja Euroopan parlamentissa. Kirjoittajan mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta minkään muun tahon kantaa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (0)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.