Helsingin Sanomien pääkirjoitus keskiviikkona 28.4.2021

ELPYMISRAHASTO RAKENTAA EUROOPPAA

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti odotetusti, että elpymisrahaston hyväksymiseen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö. Tämä heitti välittömästi epävarmuuden synkän varjon Suomen päälle ja Brysselissä moni nosti kulmakarvojaan, sillä Suomen EU-politiikka on yleensä ollut rakentavaa ja ratkaisukeskeistä. Suomen pitkä ja kunniakas linja on pyrkinyt löytämään konsensuksen ja sovittamaan erilaisia intressejä yhteen. Puolan sekä Unkarin kaltaisten maiden rettelöivä tapa tehdä politiikkaa on niin kaukana kuin mahdollista suomalaisesta pitkästä, aikoinaan jo Paavo Lipposen paaluttamasta linjasta.

On syytä kerrata, mistä asiassa on kyse. Mitään perussopimuksia ei muuteta eikä EU saa lisää valtaa, vaikka pahantahtoiset populistit sellaista väittävät. Kyseessä on kertaluonteinen toimi, jossa Suomi on todellisuudessa voittaja, sillä koko Eurooppa elpyy. Se, että joudumme nettomaksamaan miljardeja euroa lisää vuoteen 2058 saakka on sivuseikka. Kyse ei ole oikeasti isosta rahasta. Kyse on Euroopan rakentamisesta vastuullisesti pandemian jälkeen.

Hallituksen puoliväliriihi on osoittanut keskustapuolueen oirehtimisen ja se hakee balsamia haavoilleen. Annika Saarikko tietää vastuullisena puheenjohtajana, että parempia vaihtoehtoja ei ole hallituspohjaksi luvassa. Siksi Saarikko varmasti ihan mielellään tulee myöntymään sopivaan kompromissiin. Tärkeintä on, että vakaus jatkuu ja Suomi osoittaa eurooppalaisille kumppaneilleen olevansa luotettava toimija.

Perustuslakivaliokunnan päätös vaatia kahden kolmasosan enemmistöä osoittaa suomalaisen demokratian toimivuuden, emme tarvitse perustuslakituomioistuinta, joka tukittaisiin kiusavalituksilla ja jota populistit käyttäisivät keppihevosenaan. Parempi on, että perustuslain tulkinnalla on suora parlamentaarinen kate.

On selvää, että eurooppamyönteisellä kokoomuksella on tässä suuri haaste. He joutuvat tukemaan hallitusta, jotta enemmistö syntyy. Olisi tärkeää, että kokoomus ei lähtisi flirttailemaan perussuomalaisten muukalais- ja eurooppalaisvastaisella populismilla ja tukisi selvästi hallitusta. Vain Kiina ja Kreml hyötyisivät, jos Suomi paketin kaataisi. Lisäksi ulkopoliittiset seuraukset voisivat olla liian rankkoja. Suomen on oltava mukana rakentamassa yhteistä Eurooppaa.

+1
OlliKotro
Perussuomalaiset Helsinki

Laura Huhtasaaren avustaja Euroopan parlamentissa. Kirjoittajan mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta minkään muun tahon kantaa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu