Huomioita ulkopoliittisesta tilanteesta
(Julkaistu myös sivustolla ollikotro.fi)
Kirjoitin ennen Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosten selviämistä, että Suomen eliitin ilo Joe Bidenin valinnasta voi jäädä lyhytaikaiseksi. Mielestäni jo tässä vaiheessa voidaan sanoa, että näin on käynyt ja EU ei pääse tosiasiallisia ongelmiaan pakoon.
Ensimmäiseksi on todettava, että NATO on edelleen tärkeä asia Yhdysvalloille, mutta sen rinnalle on tulossa muita vähintään yhtä tärkeitä asioita. Isoja muutoksia Yhdysvaltain politiikassa ei kuitenkaan tule odottaa, sillä sen sisäinen tilanne on niin hajanainen ja demokraatit sekä republikaanit ovat erimielisiä monestakin asiasta, tosin esimerkiksi suhteessa Kiinaan niiden kummankin ajattelu on kriittistä. Olisi ehdottoman väärin olettaa, että Yhdysvaltain linjassa tapahtuisi merkittäviä muutoksia. Biden kyllä on mukana monessa, mutta ei sivustakatsojana, vaan haluaa myös käyttää valtaa.
Puhe EU:n strategisesta autonomiasta on kiihtynyt, mutta sillä on vain vähän poliittista katetta. Erityisesti EU:n jäsenmaiden ristiriitainen suhtautuminen kahteen asiaan paljastaa sen: NS II-kaasuputki jakaa voimakkaasti mielipiteitä, kuten myös puolustuksen kysymykset (transatlantismi versus ns. eurooppalainen puolustus). Lisäksi Kiinan kanssa tehty, tosin aavistuksen vaakalaudalla oleva investointisopimus ei ole ollenkaan USA:n mieleen ja USA:n suosion saaminen edellyttänee kovempaa Kiina-linjaa. Saksan taloudelle Kiina on tärkeä, joten näkemyksiä Kiinasta on vaikea saada yhtymään. Venäjä on Saksalle tärkeä energiakysymyksissä, mutta muussa kaupassa vähemmän tärkeämpi. Suurvaltasuhteissa on tilanne, jossa ylemmällä tasolla USA:n ja Venäjän suhteet olivat lämpimät, mutta alemmalla tasolla viileät. Nyt ollaan tilanteessa, jossa ne ovat kaikilla tasoilla viileät ja sillä on merkityksensä. USA:n suhtautuminen Venäjään tiukentunee, mutta mihin se johtaa, on toinen kysymys.
On yleisesti tiedossa, että iso merkittävä EU-maa on vaikeassa sisäpoliittisessa tilanteessa. Ranskan aluevaalit 2021, Ranskan presidentinvaalit 2022, Saksan liittopäivävaalit 2021 sekä Italian hätätilahallitus ovat epävarmuutta luovia tekijöitä. Britannia hakee itseään, mutta vain taloudellisiin mittareihin tuijottaminen olisi sen osalta väärin. Ainoa minkä voi sanoa varmasti on, että EU:lta puuttuu uskottavuus esiintyä kolmansiin päin itsevarmana. Tosin joidenkin arvioiden mukaan suurvallat pitävät parempana puberteetti-ikäisen lailla itseään hakevaa EU:ta kuin sitä, että jokin suurvalloista olisi arvaamaton. Kaikki suurvallat, mutta erityisesti Venäjä hoitavat suhteensa EU-maihin loppuviimein kahdenväliseltä pohjalta, sille on geopoliittiset perusteet.
Mitä tulee EU:n strategisiin tavoitteisiin, niiden osalta tulee muistaa, että ei ole vain merkitystä sillä, mitä ne ovat. Myös sillä on väliä, miten kolmannet maat niihin vastaavat. Amerikkalaisten kyllästyminen Kiinaan ja toisaalta Saksan tapa lähentyä Venäjää ja Kiinaa kertovat osaltaan tästä asetelmasta. Yhdysvallat hakee teknologisessa kilpailussa vahvaa asemaa ja haluaa voittaa sen. Jää nähtäväksi, miten Yhdysvaltain uudistettu vientivalvontajärjestelmä heijastuu yleisesti, mutta myös Suomen kaltaisiin maihin.
Vaikka Bidenillä on halua rakentaa ”demokraattisten valtioiden yhteisö”, on läntisen Euroopan ja Yhdysvaltain välillä merkittäviä aatepoliittisia eroja. Suurvallat ottavat tilan sieltä, missä sitä syntyy ja turvallisuus ymmärretään niin eri tavoin eri paikoissa, tämän osoittaa Venäjän vahva presenssi Syyriassa vuodesta 2013. Kiina hyödyntää myös jokaisen pelipaikan ja teki 400 miljardin euron arvoisen sopimuksen Iranin kanssa. Osui ja upposi, Kiinan vaikutusvalta Lähi-idässä kasvaa ja USA:n pakotepolitiikka sai vahvan julkisen vastustajan Pekingistä.
Saksan puolustusbudjetti on 12 kertaa Suomen puolustusbudjetin kokoinen, mutta Saksan armeijan suorituskyky pienempi kuin Suomen. Britannia on edelleen sotilaallisessa mielessä merkittävin eurooppalainen valtio. Silti monet näkevät, että Saksan politiikka tuo turvaa Euroopalle. Kuten sanottua, turvallisuus on laaja käsite.
Jos ”ETYK 5o” järjestetään Helsingissä 2025, vaatii se vuosien valmistelun. Vuonna 2015 julkaistu ETYJ:n raportti kertoo, että elämme erilaisissa todellisuuksissa ja edessä on kivinen tie seuraavaan ”Helsinki Final Actiin”.
Tämä oli ensimmäinen täysipäinen kirjoitus, jonka olen Kotrolta nähnyt.
Toivottavasti saa jatkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti et ole lukenut aiempia kirjoituksiani, sillä linjallisesti niissä ei ole mitään eroa tähän.
Ilmoita asiaton viesti
On noita muutama tullut luettua.
Tämä oli ensimmäinen, jossa ei ole harhaisia väitteitä.
Ilmoita asiaton viesti
Siis oikeasti: Kotron analyysi on ihan oikea. Monella tasolla.
Ja tällä kertaa tekstistä puuttuu hourailut Euroopan väestönvaihdosta, islamisaatiosta, liittovaltiokehityksestä, jne. Työtapaturma?
Mutta näinhän se on PS:n tapauksessa. Kellokkaat ovat älykkäitä ja uunottavat kannattajiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Siitäkö oli kysymys silloin kun Porin jääprinsessa ja hänen renkinsä Olli spekuloivat Katajan murhayrityksen tekijöistä? ”Rasistinen ja poliittinen hyökkäys.” (Europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (ps) perussuomalaisten Pekka Katajan pahoinpitelystä, Twitter 17.7.)
”Olikohan Pekka Katajan murhan yritys EU-eliitin tai EU:n tiedustelupalvelun tilaustyö?” (Laura Huhtasaaren avustaja Olli Kotro (ps), Twitter 18.7.)
”Tilanne herättää hämmästystä puolueen sisällä.” (Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps) poliisin pidätettyä kaksi äärioikeistolaista, HS 11.9.)
Hämmästystä herätti ainakin puolueen ulkopuolella sekin että uhri luonnehti ensin hyökkääjiä arabin näköisiksi. Arabin näköisiähän nuo on jos persulaseilla katsoo. Ja jos oikein tarkkaan katsoo niin kommunisteja kaiken lisäksi. Olihan aseena ainakin vasara ja ehkä myös sirppi. Voi olla että näin se ainakin koettiin.
Ilmoita asiaton viesti